Dinsdag 22/06/2021

Restaurants rookvrij vanaf 1 januari 2007

Horeca eist compensatie voor gevreesd omzetverlies, Platform voor een Rookvrije Horeca wil vroegere deadline

Brussel

Eigen berichtgeving

In alle restaurants zal vanaf 1 januari 2007 een rookverbod gelden. Het koninklijk besluit van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) is zo goed als rond. De minister komt vandaag samen met de horecasector. Die is niet over de hele lijn tevreden met het plan.

Het rookverbod geldt enkel voor restaurants en viseert niet de hele ruimte. Het besluit laat het nog altijd toe om in restaurants te roken, maar dat moet wel in aparte rookruimtes waar niet mag worden gegeten, bericht Gazet van Antwerpen.

Minister Demotte ontvangt vandaag de drie Belgische horecafederaties op zijn kabinet. Ze bespreken de technische aspecten van het rookverbod. Jan De Haes, voorzitter van de Vlaamse horecafederatie, hoopt dat Demotte tegemoetkomt aan enkele eisen. "Wij willen dat de minister compensaties aan het rookverbod koppelt, zoals een BTW-verlaging, een hogere aftrek van representatiekosten in de restaurants en maatregelen voor een loonkostenverlaging", zegt de voorzitter. De horecasector vreest dat door het rookverbod de omzet tot 15 procent zal dalen. "De dalende omzet zal een weerslag hebben op de economie. Er zullen ongetwijfeld jobs verloren gaan." Vooral de cafésector zou onder het rookverbod lijden.

Er is geen enkel negatief gevolg aangetoond van een volledig rookverbod in de horeca, ondanks alle doemscenario's. Dat zegt het Platform voor een Rookvrije Horeca, gesteund door 36 organisaties uit de gezondheidssector. Het vraagt de minister de horeca al vanaf 31 mei 2006 volledig rookvrij te maken. "Bijna de helft van de Belgische bevolking (49,4 procent) is voorstander van een volledig rookverbod in cafés en restaurants", zegt Luk Joossens, woordvoerder van de Nationale Coalitie tegen Tabak. Hij baseert zich op een enquête in opdracht van de Stichting Tegen Kanker.

Sinds 1 januari van vorig jaar hebben vier landen in Europa een algemeen rookverbod in restaurants en cafés ingevoerd: Ierland, Noorwegen, Italië en Malta. Op 1 juni dit jaar volgt Zweden. "In Ierland wordt de wet nu door 93 procent van de bevolking goedgekeurd. De regering heeft dus goed werk geleverd", aldus Joossens. Toch wijst Jan De Haes van de Vlaamse horecafederatie erop dat het in Ierland niet allemaal rozengeur en maneschijn is. "Wij hebben Dublin bezocht en geconstateerd dat veel pubs onder het verbod te lijden hebben."

Minister Demotte zal ook de laatste hand leggen aan de regeling om een onderscheid te maken tussen cafés en restaurants. De overheid zal bevoegde inspecteurs de omzet van drank en eten in de horecazaken laten controleren. Als de bestellingen een bepaald, nog nader te definiëren, percentage aan drank bevatten, wordt de zaak als café beschouwd. Vanaf 1 januari 2006 geldt er in ons land ook een volledig rookverbod op de werkvloer.

(KP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234