Woensdag 22/03/2023

NieuwsEten en drinken

Restaurant Don Corleone of maffiosi-koffie? Italiaanse boeren vinden maffiamarketing ‘schandelijk’

De Italiaanse boerenbond Coldiretti ziet 'maffiaproducten' liever niet in de rekken liggen. Beeld AFP
De Italiaanse boerenbond Coldiretti ziet 'maffiaproducten' liever niet in de rekken liggen.Beeld AFP

Voedselproducten of restaurants die in een maffiajasje worden gestoken? Dat vindt de Italiaanse boerenbond helemaal niet zo prettig.

Michiel Martin

Het is algemeen geweten dat je best geen ananas op een pizza legt, wil je Italianen te vriend houden. Ook een andere culinaire misdaad blijkt echter in trek, klaagt de grootste Italiaanse vereniging van boeren nu aan: etenswaren in maffiathema.

Coldiretti, zo’n beetje de Boerenbond van de laars, vindt het onaanvaardbaar dat Italiaanse restaurants, dranken of voedingswaren vaak in een crimineel jasje worden gehuld. Zo ontdekte het bijna 300 restaurants buiten Italië met namen zoals El Padrino (Spanje), Don Corleone (Finland), Burger Mafia (Duitsland), Falafel Mafia (VS) en Nasi Goreng Mafia (Indonesië).

Deze maand hield de organisatie zelfs een tentoonstelling in de stad Palermo op Sicilië, waarvoor het producten verzamelde zoals Chilli Mafia-tomatensaus of Mafia Coffee. Ook trof het in Schotland een Cosa Nostra-whisky – naar de gelijknamige maffiafamilie – in de vorm van een machinegeweer.

“Het is schandelijk om te denken dat iemand zoiets kan kopen, al is het maar voor de grap”, vertelt Alessandro Apolito van Coldiretti aan de Britse krant The Guardian. Dergelijke marketing brengt volgens de organisatie niet alleen schade toe aan het imago en de echte producten van Italië.

Helemaal uit de lucht gegrepen is de link anders niet, want er bestaat ook zoiets als de landbouwmaffia in Italië. Op Sicilië werden onlangs nog 91 beklaagden veroordeeld tot in totaal meer dan 600 jaar cel, voor fraude met Europese landbouwsubsidies. Twee bekende maffiaclans, de Batanesi en de Bontempo Scavo, streken via stromannen onterecht subsidies op voor gronden waarop ze geen aanspraak konden maken, of die zelfs niet bestonden.

Toch ziet Coldiretti het vooral als een belediging aan het adres van onschuldige Italianen die hebben geleden onder het juk van de beruchte criminele organisaties. Vooral in Palermo heerste een sterke verontwaardiging over deze absurde marketing. Er zijn miljoenen Sicilianen die eerlijk zijn en de wetten respecteren, maar die het slachtoffer zijn van deze criminele plaag”, zegt Ettore Prandini, de voorzitter van Coldiretti.

Volgens Prandini moet er een akkoord komen op Europees niveau “om ervoor te zorgen dat dit niet langer kan gebeuren”. In Europa is er het systeem van de beschermde oorsprongsbenaming (afgekort: BOB) om producten van kopiegedrag te vrijwaren, maar regelgeving om bijvoorbeeld het gebruik van een maffiathema tegen te gaan bestaat niet.

Volgens Coldiretti levert de verkoop van “vervalste en nagemaakte” producten die niet onder ‘made in Italy’ vallen, elk jaar meer dan 120 miljard euro op, dubbel zoveel als de export. Ook ontdekte het dat heel wat producten met een Italiaanse vlag, die in de schappen van supermarkten liggen of online verkocht worden, vervallen zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234