Dinsdag 12/11/2019

Respecteer de geest van Karel!

Nu Guy Verhofstadt koning Karel net uit het VLD-hoofdkwartier heeft verjaagd, troont Johan Vande Lanotte hem toch wel een weekend lang mee naar een domein waar de geest van prins Karel nog rondwaart. In het West-Vlaamse Raversijde sleet de broer van Leopold III de laatste 33 jaar van zijn leven. En dus roepen wij de heren en dames ministers op de geest van de prins-regent één weekend lang te respecteren, al moet uit weinige dingen misschien ook lering getrokken worden.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

Precies honderd jaar geleden liet koning Leopold II een Noors chalet optrekken in de duinen van Raversijde, op enkele kilometers van Oostende. Twee jaar voordien had de vorst de gronden in zijn bezit gekregen. Ook toen koning Albert de troon had overgenomen, bleef de koninklijke familie af en toe naar Raversijde trekken. Maar het was toch vooral prins Karel, de jongste zoon van Albert, die iets met de plek bleek te hebben. Na het einde van zijn zesjarige regentschap (in 1950) en zijn vertrek uit het paleis van Laken bracht de broer van Leopold III het gros van zijn tijd door aan de kust. Vijf jaar na zijn dood in 1983 werd Raversijde omgebouwd tot een provinciaal domein. Het is daar dat de paarse superministerraad dit weekend plaatsvindt. Ziehier onze tips.

1. Sluit u niet op, begeef u onder de mensen

Zes jaar lang, in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, had Karel als prins-regent de groten der aarde ontmoet, zoals de Engelse premier Churchill, de Franse president De Gaulle, de Amerikaanse generaal Eisenhower of de Portugese dictator Salazar. Toen er na de kroning van koning Boudewijn zelfs geen ereambt meer bleek in te zitten voor Karel, trok die zich ontgoocheld en verbitterd terug in Raversijde. Veel bekende figuren kwamen daar niet meer over de vloer, op een paar zeldzame uitzonderingen, zoals Albert en Paola, na. Maar de lokale bevolking kreeg Karel wel te zien: in de nabijgelegen afspanningen was de prins een graag geziene gast. En als hij zich niet meer in staat voelde om zelf te rijden, stapte hij op de tram van Oostende naar Raversijde. Onder de mensen.

2. Ontspan u

Voor Karel hoefde de boog niet altijd gespannen te staan, dus laat u 's avonds maar eens goed gaan, heren en dames ministers. De sportievelingen kunnen zich misschien beperken tot een spelletje pingpong, iets waar de prins-regent behoorlijk in uitmuntte. De iets frivolere excellenties spoeden zich naar café De Schulle en vermaken zich daar op zijn Karels. Dat betekent: wasknijper in neus en oren, papieren hoedje op het hoofd en zo proberen met een knikker een wijnkurk van de toog te mikken. Pret verzekerd! Spijtig dat het Bal van de Rat Mort vorig weekend plaatsvond in Oostende, anders kon de paarse ploeg achteraf daar nog even langslopen. In de jaren dertig amuseerde de prins zich daar zo uitstekend dat de rijkswacht er op de duur een eind aan wilde maken. "Ik ben Charles, prins van België en graaf van Vlaanderen", probeerde de Saxen-Coburg. "En ik ben Alexander de Grote", leidde de korte repliek, alvorens Karel in de boeien werd geslagen.

3. Let op uw budget

Wellicht is het toch niet zo'n goed idee om Karel dit weekend in alles te kopiëren. Op financieel vlak ging het de broer van Leopold niet echt voor de wind. Begin jaren zestig stond hij er nog uiterst goed voor en liet hij de regering weten dat die jaarlijkse dotatie van vier miljoen Belgische frank niet meer hoefde. Karel wist toen nog niet dat zijn persoonlijke zaakwaarnemers (eerst Olivier Allard, later Georges Bricmont) hem in de jaren die volgden stevig zouden pluimen. Gevolg: in zijn laatste levensjaren moest Karel krabben om de eindjes aan mekaar te knopen. Een keer of drie per jaar maakte hij een selectie uit zijn persoonlijke bezittingen in Raversijde om die vervolgens te laten veilen. Waarna de prins weer even voort kon.

4. Organiseer af en toe eens een 'apartje'

Tijdens lange onderhandelingen in de Lambermont nemen de topministers elkaar graag eens apart, tijdens de ministerraad is dat minder gebruikelijk. Maar in Raversijde moet dat anders, uit eerbied voor de prins. Begin jaren zestig hokte Karel met de bloedmooie Karine Vernooy samen in zijn villa aan de kust, tegelijk kon hij ook moeilijk loskomen van Renée Damoiseau. Oplossing: de Saxen-Coburg kocht een elf meter lange caravan voor zijn 'apartjes' met die laatste, zonder dat Vernooy er iets vanaf wist. Onze suggestie voor moeilijke momenten: een proletarische stacaravan voor de socialistische ministers, de villa voor de liberale regeringsleden, en Verhofstadt als pendeldiplomaat.

5. Iedereen in de adel

Zou het geen mooie stunt zijn? De paarse regering verheft alle Belgen in de adelstand, Steve Stevaert kan daar ongetwijfeld een gloedvol betoog over afsteken. Bovendien zou er geen mooier eerbetoon voor Karel te bedenken zijn. De prins had halfweg de jaren dertig het ongeluk verliefd te worden op een patisseriedochter: er volgde een dochter, maar geen huwelijk. Broer Leopold en moeder Elisabeth zagen een verbintenis met een meisje van lage komaf immers niet zitten. Tot aan zijn dood bleef Karel treuren over die mislukte liefde, hij zou nooit trouwen.

6. Kijk niet op een oneliner

Kan normaal geen probleem zijn voor onze paarse ministers. Ook Karel hield wel van een bon-mot te zijner tijd, meestal met een sarcastische inslag. Toen zijn leraar hem probeerde te complimenteren met een van zijn schilderijen en zei dat "die rug schitterend geslaagd was", antwoordde Karel: "Van ruggen ken ik iets, zovelen hebben mij de rug toegekeerd." Toen Leopold hertrouwde met 'vissersdochter' Lilian Baels, inspireerde hem dat tot een andere sneer: "Is haring en garnaal dan zoveel beter dan patisserie?"

7. Laat die wijn maar zo

Zolang Guy Verhofstadt de regering leidt, is het wellicht preken in de woestijn. In naam van Karel proberen we het toch: laat die wijn achterwege. Volgens Het Laatste Nieuws zullen er dit weekend onder meer een Sauvignon del Collio van 2001 en Vill Santa Anna van 1938 gedegusteerd worden. De prins-regent was niet wild van druivennat. Hij hield veel meer van een 'poo alloo' (pot à l'eau) ofte een whisky met water en suiker. Slechts één andere bestelling kon daar tegenop: een whisky met melk, ook gekend als un lait amélioré. Lievelingsmerk van de prins: White Horse. Iets voor 'witte ridder' Marc Verwilghen misschien? Ook nog net mogelijk is een biertje. Af en toe laste Karel een periode van geheelonthouding in. Als die erop zat, was een frisse pint het eerste wat de prins-regent tot zich nam.

8. Verander dat menu

De eerste berichten over het menu van de superministerraad nopen ons tot enige ongerustheid. Het is de chef-kok van het Italiaanse restaurant Marina die de excellenties van exquise schotels zoals melklam, zeebaars in zoutkorst of tonijncarpaccio zal voorzien. Niets voor Karel, een ultieme menuwijziging dringt zich op. Als ontbijt hield de voormalige prins-regent het graag Brits: geroosterd brood met spek. Ging er ook altijd in, kon zelfs volstaan als hoofdschotel: een eenvoudig groentesoepje, liefst op basis van kervel. Aan het eind van het eten gaf Karel zijn wat zonderlinge smaak helemaal vrij spel: ijs met mosterd. Te bestellen als: une crème à la glace moutardée.

'Apartjes' kunnen socialistische ministers hebben in een proletarische stacaravan, de liberale regeringsleden in de villa, en Verhofstadt als pendeldiplomaat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234