Dinsdag 21/01/2020

Respect wint een extra zetel in Wetteren

De rematch van de Wetterse gemeenteraadsverkiezingen heeft de kaarten niet al te grondig dooreen geschud. De meerderheid van CD&V en Open Vld zou behouden kunnen blijven. Maar de VLD-scheurlijst Respect, die straks opgaat in Lijst Dedecker, werd de grote winnaar.

Door Fabian Lefevere

WETTEREN l De verkiezingen in Wetteren verliepen in alle omzichtigheid. De partijen stuurden amper getuigen, en zij die er wel waren, moesten hun gsm afgeven. Behalve een enkele klacht over ontbrekende gordijntjes, oordeelde de controlerende vrederechter dat er geen probleem was.

De achtergrond voor de Wetterse gemeenteraadsverkiezingen is genoegzaam bekend. Bij de jongste verkiezingen interpreteerden enkele kiesgetuigen van CD&V hun taak net iets te enthousiast en bezondigden ze zich aan beïnvloeding. Walter Govaert, met zijn VLD-scheurlijst Respect, diende een klacht in en de Raad van State volgde hem. Temeer omdat Govaert maar dertien stemmen te kort schoot voor een extra zetel. Na amper acht weken kwam er een einde aan de roomsblauwe coalitie van Marc Gybels in Wetteren.

Govaert werd gisteren beloond voor dat dwarsliggen. Hij steeg van 23,4 naar 25 procent en rijft zeven zetels binnen. CD&V zakte van 32,4 naar 31 procent en Open Vld van 17,9 naar 14 procent. CD&V verliest één zetel aan Respect en strandt op 10 zetels. Open VLD komt op 4 zetels. Samen hebben ze één zetel op overschot. Op basis van het aantal voorkeurstemmen zal CD&V de burgemeester leveren. Als dat Gybels wordt, is dat hoogstens voor vier jaar.

Sp.a en Groen, vorige keer in kartel goed voor 16,6 procent, haalden nu respectievelijk acht en elf procent. Het Vlaams Belang, vorige keer Vlaamse Eenheid, zakte van 9,6 procent naar 8,5 procent. Groen, dat nu als verruimmingslijst Groen&Co opkwam, krijgt daarmee drie zitjes, sp.a één en Vlaams Belang twee zitjes in de gemeenteraad.

Jean-Marie Dedecker ging de jongste weken enkele keren langs in Wetteren om er mee Govaerts campagne te verzorgen. "Ik extrapoleer dat resultaat op geen enkele manier. Het heeft een louter plaatselijk belang. Maar het doet deugd natuurlijk, het is altijd leuk om in de winning mood te verkeren. Ik heb Walter Govaert ook een riem onder het hart willen steken. Hem is uiteindelijk hetzelfde overkomen als mij bij de VLD, zij het op een lager niveau."

Burgemeester Marc Gybels (CD&V) was gisteren niet echt opgetogen met het resultaat. "Relatief tevreden, maar met de nadruk op relatief. Respect van Walter Govaerts gaat toch één zetel vooruit, en dat verrast mij. Zij waren het die deze tweede verkiezingen hebben uitgelokt, en voortdurend een haatcampagne tegen mij en de CD&V gevoerd hebben."

Gybels stond er de jongste weken ook op te kijken hoe de Wetterse campagne nationale aandacht kreeg. "Er zijn natuurlijk federale verkiezingen binnenkort. Maar je kunt het resultaat hier op geen enkele manier vergelijken. Het Vlaams Belang haalt hier nu één zetel. Dat betekent zeven of acht procent. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met de twintig procent of meer die ze op tien juni zullen halen. Alle partijen keken naar ons, maar je kunt er geen federale conclusies uit trekken."

De controlerende vrederechter oordeelde dat er geen problemen waren, behalve de klachten over ontbrekende gordijntjes in één van de negen stembureaus. Volgens de rechter was er op geen enkel moment sprake van beïnvloeding van de kiezers.

Je kunt hier geen federale conclusies uit trekken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234