Woensdag 05/08/2020

Resistente tbc-variant rukt op

Besmettingshaarden concentreren zich in regio's met een slechte gezondheidszorg

BRUSSEL.

Eigen berichtgeving

Een resistente tbc-vorm is bezig met een steile opmars in ontwikkelingslanden. De bacil duikt op in landen waar tbc-opsporing te wensen over laat. Ook in België komen er jaarlijks tien patiënten bij. Dertien procent van hen overlijdt omdat traditionele medicatie geen vat meer heeft op de ziekte.

De besmettingshaarden concentreren zich in regio's met een slechte gezondheidszorg zoals India en bepaalde landen in Centraal-Afrika. "Ook Oost-Europa deelt in de klappen", verheldert Pierre-Alain Fontaine van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. "In sommige Russische gevangenissen stopt men de tbc-lijders bij elkaar om besmetting te voorkomen. Het gevolg is dat iedereen daar drager wordt van een therapieresistente tbc die op zekere dag sowieso buiten geraakt. Ook in Azerbeidjan komt de ziektevorm frequenter voor."

Toch is er geen reden tot alarm, althans niet in België, hoewel ook daar de meeste patiënten de hardnekkige bacil opdeden tijdens een reis. Uit cijfers van de vzw Belgisch Nationaal Werk tot Bestrijding van de Tuberculose (VRGT) uit 1997 blijkt dat 6 procent van de patiënten HIV-drager is, een virus dat de kans op het krijgen van tbc sowieso vergemakkelijkt. Negenenzestig procent van de besmetten in België zijn mannen, bijna 70 procent is buitenlander.

Dokter Fontaine van het ITG: "Het aantal gevallen is stabiel in België. Wel stellen we vast dat veel patiënten de ziekte invoerden. Essentieel is deze mensen 'positief' te benaderen. Dat wil zeggen: hen lokaliseren en behandelen zonder te discrimineren. De ziekte kan worden opgespoord dankzij een microscopisch onderzoek van het sputum (slijm) van de patiënt. De oude krasjesmethode wordt niet meer toegepast - die is minder efficiënt dan buurtonderzoek."

"Als de test positief is, gaan we via kweek na welke therapieën nog wel werkzaam zijn. Tegelijk worden de familie-, kennissen-, school- en/of werkkring gescreend. Als eerstelijnsmedicatie via combinatietherapie (van verschillende medicamenten) geen succes oplevert, zijn we aangewezen op nieuwe, maar op dit moment nog empirische geneesmiddelen."

Het Mechelse bedrijf Virco sleutelt volop aan een behandeling. Woordvoerder Paul Stoffels: "Dat gebeurt onder meer dankzij moleculaire biologie. Deze tbc-vorm wordt, net als de traditionele tuberculose, overgedragen via de luchtwegen. Door een laattijdige opsporing en/of een afbreking van de traditionele therapie ontwikkelen patiënten de beruchte Mycobacterium tuberculosis. Het infectierisico daarvan is erg groot. In de Verenigde Staten overleed een arts nadat hij op het werk besmet was geraakt. Wij verwachten binnen twee jaar resultaat. Intussen moeten zoveel mogelijk mensen zich bewust worden van het risico, wereldwijd."

(AdG)

In deSingel in Antwerpen vindt morgen een benefietconcert plaats ten bate van onderzoek naar resistente tuberculose. De opbrengst gaat integraal naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Info deSingel: 03/244.19.20

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234