Woensdag 23/06/2021

Resist knokt voor een plaats in de Kamer

Resist, het kartel van de PVDA en de AEL, is 'on tour'. Na een lange reeks van 'debatavonden' in heel Vlaanderen streek de partijtop dinsdagavond neer in Berchem. Ze riepen er hun aanhang op om niet te zwichten voor de 'moddercampagne' tegen hun partij. 'Wij krijgen allemaal doodsbedreigingen. Wie op een lijst gaat staan, moet daar maar tegen kunnen.'

Berchem / Borgerhout

Van onze verslaggevers

Jeroen de Preter en Tom Cochez

Wie dezer dagen in de migrantenwijken van Borgerhout of Berchem rondloopt, kan er moeilijk naast kijken: Resist leeft hier. Affiches van het PVDA/AEL-kartel prijken in de etalages van de allochtone bakkers, de communication centers en de nachtwinkels; geen verkiezingsbord of het is volgeplakt met affiches waarop Dyab Abou Jahjah u zeer minzaam toelacht. Maar of dat ook betekent dat de lijsttrekker een kans maakt op de meer dan vijftigduizend stemmen die nodig zijn voor een zetel in de Kamer, is nog de vraag. Resist-aanhangers, zo blijkt, zijn bijzonder vlijtige 'plakkers', zo vlijtig zelfs dat plakkers van andere partijen de strijd om de Antwerpse migrantenwijken stilaan lijken op te geven. Langer dan een half uur duurt het meestal toch niet voor hun materiaal wordt overplakt.

Vooralsnog lijkt het erop dat Resist in de eerste plaats iets voorstelt als beweging. Voor een heuse politieke doorbraak lijkt het nog te vroeg. Een belangrijk deel van de aanhang heeft immers geen stemrecht. Sommigen vanwege hun nationaliteit, anderen omdat ze te jong zijn. Hoe jong bleek ook weer dinsdagavond, toen in de Statiestraat in Berchem enkele kopstukken van de partij neerstreken voor een 'debat'. In de zaal: circa tweehonderd luidruchtige toehoorders. Onder hen nog een enkele oude communist, in hoofdzaak echter jonge, vaak nog minderjarige Marokkanen of Marokkaanse Belgen.

Hét gespreksonderwerp van de avond is, hoe kan het ook anders, de "moddercampagne" die volgens de kopstukken in de aanloop naar 18 mei tegen de partij wordt gevoerd. Tiny Mast, moeder van de vermoorde Kim en de nog altijd vermiste Ken, gewaagt van ciminalisering. Trap er niet in, waarschuwt ze. "Negen van de tien keer zijn het leugens. Ik weet waarover ik spreek, ik heb het zelf ooit meegemaakt. "

Peter Mertens, tot voor kort nog voorzitter van de PVDA, is specifieker. Hij gaat uitvoerig in op de klacht van SP.A-kandidate Mimount Bousakla, die een dag eerder via de media had laten weten dat ze de afgelopen maanden steeds meer hatemail van Resist-aanhangers krijgt, met als klap op de vuurpijl de fysieke aanval van zondagavond. "Wie op een lijst gaat staan, moet daar tegen kunnen", zegt Mertens. "Zohra (zijn vriendin, het partijboegbeeld Zohra Othman, JdP/ToC), Dyab... allemaal krijgen we wel eens een doodsbedreiging. Voor ons is dat geen item. Het item is: welke partij komt er echt op voor de onderdrukten in onze samenleving? Dat is niet de SP.A of Agalev. Bousakla zegt dat de grenzen dicht moeten. Ze zegt dat alle allochtonen zich moeten assimileren. Is het niet logisch dat die allochtonen dan kwaad worden?"

Verder vindt Mertens het te gek voor woorden dat uitgerekend Patrick Janssens met dat soort beschuldigingen voor de proppen komt. "Dyab wordt verweten dat hij een seksist is en dat hij betrokken is bij allerlei duistere financiële operaties. Nu is mijn vraag: wie heeft er afgelopen vrijdag alle vrouwen in de gemeenteraad geschoffeerd met seksistische uitspraken? En welke partij heeft er een traditie als het over sjoemelen met het geld van de gewone man gaat?"

Applaus op alle banken, en dan is Abou Jahjah nog niet eens aan het woord geweest. Hij zet in met een aanval op de media. "De media zijn allemaal verbonden aan politieke partijen", poneert hij. "Resist heeft de media niet achter zich. Wij, broeders en zusters, zijn de partij van arme mensen."

Is er op dat punt een onaanvechtbare, natuurlijke band tussen de PVDA en de AEL, het huwelijk tussen communisten en Arabisch-nationalisten blijft toch wennen. Ook voor de presentator van de avond, een PVDA'er die er nog niet uit is of hij het publiek vanavond met 'kameraden' dan wel met 'broeders' moet aanspreken. Maar wat dondert het ook. Als een kameraad zich afvraagt hoe Resist zich tegenover de 'dictatuur van het proletariaat' verhoudt, brengt Abou Jahjah opheldering. "Wij hebben een andere achtergrond", verklaart hij. "Maar op dit ogenblik is er genoeg overeenkomst om, net als onze broeders en zusters in Palestina, samen te werken rond een concreet tienpuntenprogramma. Dictatuur van het proletariaat of de islamstaat, dat zijn vragen voor later."

De moderator, een PVDA'er, weet niet of hij het publiek met 'kameraden' of 'broeders' moet aanspreken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234