Zaterdag 08/05/2021

InterviewWellesnietes

Reserveren voor het strand, hoe verstandig is die oplossing eigenlijk?

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (l) en zijn collega uit De Haan Wilfried Vandaele. Beeld Stefaan Temmerman
Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (l) en zijn collega uit De Haan Wilfried Vandaele.Beeld Stefaan Temmerman

Een voor- en tegenstander in duel gaan over een hot issue. Deze week: Oostends burgemeester Bart Tommelein wil dat mensen voor bepaalde zones van het strand reserveren. Een goed idee?

Bart Tommelein: ‘Reserveren voor een dagje strand is een noodzaak’

“Op een mooie zomerdag ontvangen wij in ­Oostende tot 60.000 mensen”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). “We moeten dus wel werken met reservaties; we kunnen niet anders.”

“Allereerst: Oostende telt dertien bewaakte badzones. Negen daarvan zullen volledig vrij zijn, zoals altijd. Voor vier zones gaan we wel een reservatie­systeem invoeren. Dat zijn immers de stranden die het dichtst bij het station liggen. Wie zien we daar? Dagjes­toeristen uit Luik, Brussel of Hasselt. Ze komen met de trein en meestal van ver. Op een mooie zomerdag kan dat oplopen tot 60.000 mensen. We moeten dus wel aan crowdcontrol doen, anders lijken die stranden binnen de kortste keren op de festivalweide van Tomorrowland.

“De negatieve reacties van mijn collega-burgemeesters hebben mij ontgoocheld: je kan Oostende simpelweg niet vergelijken met De Haan, net zoals het strand van Barcelona niet lijkt op dat van Roses (kust­stad op 150 kilometer ten noorden van Barcelona, LB). Wij zijn een stad met 70.000 inwoners op een zeer beperkte oppervlakte. De Panne, bijvoorbeeld, telt ongeveer 11.000 inwoners.

“In vergelijking met andere kustgemeenten heeft Oostende ook heel veel hotelbedden: meer dan 6.000. Als we iedereen optellen – inwoners, dagjestoeristen en mensen die een hotelkamer of appartement boeken – dan lopen hier op piekmomenten 200.000 mensen rond op onze stranden, dijken en in het centrum. Daar komt dan nog eens bij dat sommige stranden tot 40 procent van hun capaciteit verloren hebben door de recente stormen.

“Het is met pijn in het hart, maar er is echt geen alternatief. We kunnen nu eenmaal niet iedereen ontvangen en we willen niet dat mensen helemaal naar hier komen om dan te ontdekken dat er geen plaats meer is. In Bretagne zijn er trouwens alweer vier stranden gesloten omdat mensen zich niet houden aan de regels van social distancing.

“Hoe de reservaties best georganiseerd worden – per uur of per dag – gaan we in juni uittesten. Maar we hebben zeker oog voor een evenwichtige verdeling tussen de inwoners van Oostende, hun familieleden die op bezoek komen, de dagjestoeristen en de mensen die in een hotel of appartement verblijven.

“Ik denk dat het moeilijker zal zijn voor de Oostendenaars, die het gewend zijn om spontaan even naar de zee te gaan. Ze zullen de discipline moeten opbrengen om te reserveren. Dat is toch anders voor een dagjes­toerist, die een week op voorhand kan controleren wanneer het mooi weer is en zo zijn uitstapje plant. En nogmaals: die zijn ook welkom in de vrije zones, waar doorgaans ook de meeste Oostendenaars te vinden zijn.

“Sommigen vinden dat we onze eigen inwoners en de hotel- of apparte­ments­gasten bevoordelen of dat de maatregel niet sociaal is. Ik wil er wel even op wijzen dat Oostende een stad is met een zeer grote armoede­problematiek. Hier wonen veel mensen met kinderen in kleine appartementen en huizen. Oostende heeft geen grote villa’s met tuin, zoals de andere kustgemeenten. Hetzelfde voor de hotelgasten. Het grootste hotel van Oostende is Vayamundo, een sociaal hotel met 2.000 bedden. Vijfsterrenhotels hebben wij hier niet. Die afgunst is dus echt niet nodig. (LB)

Bart Tommelein: ‘Zonder crowd­control lijken onze stranden binnen de kortste keren op de festivalweide van Tomorrowland.’ Beeld Tim Dirven
Bart Tommelein: ‘Zonder crowd­control lijken onze stranden binnen de kortste keren op de festivalweide van Tomorrowland.’Beeld Tim Dirven

Wilfried Vandaele: ‘Mensen gaan toch spontaan naar zee rijden’

Voor Wilfried Vandaele (N-VA), de burgemeester van De Haan, hebben reservaties geen zin. Hij hanteert het devies ‘wie eerst komt, eerst maalt’ op ‘zijn’ strand van twaalf kilometer.

“Reservaties en strandpassen, dat lijkt me voor De Haan té moeilijk. Wij hebben twaalf kilometer aan strand, en je kunt die lange strook op oneindig veel manieren bereiken, ook langs de duinen.

“Alle sympathie voor mijn buurman Bart Tommelein, maar hoe ga je die reservaties regelen? De mensen gaan toch spontaan naar de zee rijden bij mooi weer. Moet je hen dan teleurstellen wanneer ze geen ‘ticket’ bij zich hebben voor die welbepaalde dag? Wij willen zo ver niet gaan, maar voor Oostende kan het wel zinvol zijn.

“Of ik het discriminatie vind dat in Oostende de dagjes­toeristen een strandpas moeten kopen? Niet echt, het is vooral een kwestie van organisatie. Het is dat of de absolute chaos in die stad.

“De Haan is een totaal ander soort gemeente. Wij hebben ongeveer 6.500 woningen voor vaste inwoners, 6.500 woningen voor tweede­verblijvers en nog eens 8.000 chalets, vissers­huisjes en stacaravans. Bart heeft gigantisch veel eigen inwoners én gigantisch veel dagjestoeristen.

“Wat wij wel gaan doen, is ons strand opdelen in grote compartimenten met in- en uitgangen. Per blok zal er een bepaalde capaciteit gelden. ‘Vol is vol’, dat zal hier het devies zijn. En desnoods hanteren we het ‘eerst komt, eerst maalt’-principe.

“Dat de inwoners en de tweede­verblijvers van De Haan eerder op het strand zullen zijn ’s ochtends dan een dagjes­toerist uit Hasselt, dat zit er natuurlijk wel dik in. Dat ga ik niet tegenspreken. Maar de Limburgers zijn toch zo fier op hun provincie? Daar kunnen ze toch ook op daguitstap? Grapje! Ik wil zeker Steven (Vandeput, collega-N-VA’er, ex-defensieminister en huidig burgemeester van Hasselt, TP) niet kwaad maken. (lacht luid)

“Voor elke zomerdag berekenen wij nu hoeveel mensen er in elk compartiment zullen passen. Dat is geen sinecure, want we moeten rekening houden met de dagelijks wisselende water­standen. 21 juli is traditioneel een topdag voor ons, maar die dag is het ook hoogtij, dat wordt dus nog spannend.

“Wij zullen elektronisch tellen en job­studenten en stewards inzetten om de mensen de afstanden te doen respecteren. Werkt dat niet, dan zal de uiteindelijke handhaving door de politie gebeuren via corona­boetes of door onze GAS-ambtenaren.

“Elk telsysteem op het strand zal haaks staan op het vakantie­gevoel en de ‘vrijheid, blijheid’ die normaal gezien in de zomer aan zee moeten heersen. Maar ik ga toch behoorlijk streng zijn. We kunnen echt niet doen wat we al honderd jaar doen aan de kust, we moeten rekening houden met corona.

“Er is hier nu veel commotie omdat de strand­cabines niet meer tegen elkaar gebouwd mogen worden, maar op één meter afstand moeten staan, met een zeil ertussen. Toch ga ik niet afwijken van dat standpunt. Gezondheid gaat voor, altijd.

“‘Veilig welkom in De Haan’, is onze slogan voor het zomer­seizoen, en dat zal ik waarmaken.” (TP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234