Dinsdag 07/02/2023

Voor u uitgelegdVaccinatie

Reservelijst Qvax nog belangrijker nu wachttijd voor derde prik ingekort is: zo kan u zich inschrijven

Vanaf deze week kan u zich opnieuw inschrijven op de reservelijst Qvax voor een mogelijk snellere boosterprik. Beeld DM
Vanaf deze week kan u zich opnieuw inschrijven op de reservelijst Qvax voor een mogelijk snellere boosterprik.Beeld DM

Qvax, de reservelijst voor de coronavaccinatie, is opnieuw gelanceerd, en speelt een grote rol nu de ministers van Volksgezondheid de wachttijd voor de derde prik hebben ingekort. Als u zich erop inschrijft, kan u vroeger opgeroepen worden voor uw boosterprik. Hoe werkt het systeem?

Tommy Thijs

Wat is Qvax?

Qvax was het afgelopen jaar de centrale reservelijst om sneller een coronavaccin te kunnen krijgen, wanneer er op het einde van de dag overschotten waren in de vaccinatiecentra. Wanneer iemand in de loop van de dag niet kwam opdagen voor zijn prik, konden de al geopende flesjes vaccinvloeistof zo toch nog gebruikt worden.

Begin december is het systeem opnieuw gelanceerd voor de boostercampagne, die is uitgebreid naar alle meerderjarigen in België.

Hoe werkt Qvax?

De werking was en is eenvoudig: u meldt zich aan op qvax.be en op basis van uw woonplaats krijgt u het vaccinatiecentrum bij u in de buurt te zien. Daarna geeft u uw beschikbaarheden in voor de komende week, en u kan meteen kiezen om die de komende weken te laten doorlopen. U vult eenmalig uw contactgegevens in, en zodra er vrije momenten over zijn in het vaccinatiecentrum, bestaat de kans dat u een mail of sms zult krijgen. Daarin wordt gevraagd te bevestigen dat u binnen het halfuur in het vaccinatiecentrum kan zijn.

De reservelijst is sinds 2 december beschikbaar voor gebruikers. Het systeem is uiteraard niet verplicht, sowieso krijgt iedereen ook een reguliere uitnodiging per post en op mijnburgerprofiel.be.

Kan iedereen zich op Qvax inschrijven?

Ja, ongeacht uw leeftijd kan elke meerderjarige zich op Qvax registreren. De lijst werkt opnieuw van oud naar jong. Als u in aanmerking wil komen voor een snellere derde prik, moet zich opnieuw inschrijven, ook al stond u vorige keer al op de lijst. Volgens de taskforce Vaccinatie zijn alle persoonlijke data van dit voorjaar gewist.

Let wel op: als u uw officiële uitnodigingsbrief al hebt gekregen, heeft inschrijven geen zin: aangezien u dan al een vaccinatiecode hebt, zal het systeem u niet vroeger uitnodigen.

Er is dit keer één groot verschil met de basiscampagne dit voorjaar: de wachttijd tussen de tweede en derde prik (of eerste en tweede bij Johnson & Johnson). U kan zich wel al inschrijven vóór de wachttijd verstreken is, maar u zal dan nog niet uitgenodigd worden. Het is dus niet zo dat wie het langst geleden gevaccineerd is, nu eerst voor de boostervaccinatie uitgenodigd zal worden.

Welke wachttijd geldt voor mij?

Dat hangt van het moment van uw tweede prik af, of de datum waarop u een vaccin van Johnson & Johnson kreeg.

Wie een tweede inenting met Pfizer/BioNTech kreeg, moest oorspronkelijk minstens zes maanden wachten. Die wachttijd is nu ingekort naar vier maanden, en een deel van de honderdduizenden mensen die daardoor vroeger in aanmerking komen, zullen in eerste instantie via Qvax worden uitgenodigd. Inschrijven is dus erg belangrijk als u aan de beurt wil komen, anders zal u langer moeten wachten.

Bij AstraZeneca blijft de termijn op minstens vier maanden, en bij Johnson & Johnson gezien de lagere werking van dat vaccin twee maanden.

De derde prik zal altijd met een mRNA-vaccin van Pfizer of Moderna zijn.

Waarom zou ik mij inschrijven?

De boostercampagne liep in het begin vertraging op door praktische besognes in de vaccinatiecentra, die eigenlijk op 15 oktober hun deuren hadden moeten sluiten. Terwijl veel centra hun werking aan het afbouwen waren, kwam geleidelijk aan de beslissing om toch een nieuwe campagne op te starten, voor steeds meer groepen.

Vandaag draaien de meeste centra weer op volle toeren, ligt het boostertempo veel hoger en wordt de achterstand deels ingehaald. Maar uit de cijfers blijkt toch dat heel wat mensen al boven hun wachttijd zitten. U op Qvax inschrijven kan u dan enkele weken niet onbelangrijke gezondheidswinst opleveren, ook als 65-plusser. Studies uit het buitenland tonen aan dat de derde prik al na enkele dagen eerste positieve effecten heeft en de immuniteit fors doet toenemen.

Zal ik echt vroeger aan de beurt komen?

Inschrijven op Qvax is geen garantie dat u vroeger aan de beurt zal komen. Maar uit de laatste cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat bijna 10 procent van de uitgenodigden niet komt opdagen. Dat betekent dus dat er elke avond heel wat vaccins overblijven, die naar andere gegadigden kunnen gaan. De kans lijkt dus niet onbestaande dat u eerder aan de beurt zal komen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234