AchtergrondToerisme
Reservaties, tests en andere regels: zo reist u deze zomer veilig naar Europese bestemmingen
We kunnen dan toch reizen deze zomer. Al moet dat wel in de bubbel die Europa heet. De meeste lidstaten zetten hun deuren maar wat graag open voor toeristen. Het ondertussen vertrouwde mondmasker en de afstandsregel buiten beschouwing gelaten, valt het wat dat ‘nieuwe reizen’ betreft nogal mee. Al zijn er hier en daar wel lokale bijzonderheden.
Frankrijk
Frankrijk werd zwaar getroffen door het virus. Toch kunnen toeristen deze zomer overal heen, zelfs in het voor lange tijd afgesloten Île-de-France. Enkel de overzeese departementen Guyana en Mayotte blijven gesloten. De stranden en toeristische accomodaties en restaurants zijn vrij toegankelijk. Hou er wel rekening mee dat niet alle musea open zijn, en je bijvoorbeeld het Centre Pompidou of de Eiffeltoren niet zomaar binnenloopt: vooraf reserveren voor een welbepaald tijdstip is noodzakelijk.
Spanje
De verplichte quarantaine voor toeristen is van de baan. De stranden en toeristische gebieden zijn ook open, al kan de lokale overheid wel beperkingen opleggen. Maar flaneren over de Ramblas zou zonder problemen moeten kunnen. Ook op restaurant en café gaan is mogelijk, al is de capaciteit overal nog beperkt tot maximaal 50 procent. Buffetten zijn verboden: ontbijt, lunch en diner worden overal aan tafel geserveerd. Op Play de Palma op Mallorca blijven veel bars en restaurants in afwachting van meer toeristen gesloten. Dat is onder meer zo voor de wereldbekende partycafés Bierkönig en de Beach Club Six. Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, en op alle openbare plaatsen waar geen 1,5 meter afstand kan worden bewaard, zowel binnen als buiten. Op verzoek van buurland Portugal blijft tot en met 30 juni wel de Portugese grens gesloten.
Italië
Stranden en toeristische gebieden zijn vrij toegankelijk. Vooraf een plaatsje reserveren geniet op veel plaatsen wel de voorkeur. Net als voor musea, archeologische sites, parken en monumentale complexen gelden er beperkte bezoekersaantallen, en wordt de temperatuur aan de ingang gecontroleerd. Zowel in winkels als in musea is het mondmasker wel verplicht. Bepaalde regio’s kunnen ook eigen maatregelen opleggen. Sardinië en Puglia, bijvoorbeeld, eisen dat toeristen zich via een onlineformulier registreren waarbij ze onder meer verklaren geen covidsymptomen te vertonen.
Duitsland
Een weekje op fiets- of wandelvakantie in het Zwarte Woud, of rustig verpozen aan de Moezel: geen probleem. De grenzen van Duitsland staan open. Voor de deuren van bars en pubs is dat alleen in sommige deelstaten het geval. Het is raadzaam om hierover bij vertrek de website van de deelstaten – zij zijn bevoegd voor de afbouw van de maatregelen – te raadplegen. Een gedeelte van de deelstaat Noordrijn-Westfalen ging deze week bijvoorbeeld opnieuw in lockdown, vanwege een heropleving van het coronavirus.
Griekenland
Belgen zijn als toerist ook in Griekenland meer dan welkom. Tot 1 juli wordt er wel enkel op Athene of Thessaloniki gevlogen. Bezoekers worden bij aankomst willekeurig of, zoals in Thessaloniki, verplicht aan een coronatest onderworpen. Wie positief test, moet twee weken in quarantaine. Dat dit op kosten van de Griekse Staat is, is wellicht een magere troost. De binnenzwembaden blijven dicht. In de buitenbaden van de hotels is een beperkt aantal baders toegelaten. Op de stranden zal maar zeer beperkt alcohol beschikbaar zijn.
Oostenrijk
Van toeristische beperkingen is geen sprake in Oostenrijk. Hou er wel rekening mee: een mondmasker is niet alleen in het openbaar vervoer verplicht, maar bijvoorbeeld ook in kabelbaan en touringcar. Op openbare plaatsen moeten mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren altijd en overal minstens één meter afstand houden. Sinds het begin van de crisis, nam de Oostenrijkse overheid zeer strikte maatregelen. Bij een nieuwe uitbraak kunnen deze ieder moment hernomen worden, waarschuwt Buitenlandse Zaken.
Zwitserland
Alle toeristische gebieden, musea en bezienswaardigheden zijn open. Zwitserland is een van de weinige Europese landen waar het mondmasker nergens een verplichting is, enkel een aanbeveling. Een fysieke afstand van minimaal twee meter is dan weer wél overal vereist.
Nederland
Uitwaaien in Nederland? De stranden en de meeste toeristische gebieden zijn open. Onze noorderburen vragen hun inwoners, en dus ook toeristen, wel zowat voor alles vooraf te reserveren. De verplichting geldt voor overnachtingen in een vakantieverblijf en voor een restaurant- of cafébezoek (niet voor de buitenruimten). Maar ook wie musea als dat van Van Gogh of Anne Frank wil bezoeken, zal eerst online moeten boeken. Net als bij ons zijn op het openbaar vervoer mondkapjes verplicht. Openbare douches en toiletten, ook op de stranden en campings, gaan pas op 1 juli weer open.
Portugal
Portugal roept al wekenlang dat toeristen welkom zijn. Het aantal besmettingen gaat er momenteel echter in stijgende lijn. Het land is daarom nog steeds enkel bereikbaar via luchtverkeer, en na een verplichte temperatuurmeting. De landsgrens met Spanje blijft nog tot en met 30 juni gesloten. Toegang tot de stranden kan worden verboden als de hygiëneregels niet worden nageleefd. Ook wat andere toeristische gebieden betreft, zijn beperkte bezettings- en sociale afstandsmaatregelen van toepassing en zijn gezichtsmaskers binnen verplicht. Tickets voor musea en bezienswaardigheden worden enkel online verkocht. Reizigers voor de Azoren en Madeira moeten een negatieve coronatest (die niet ouder dan 76 uur is) voorleggen, of eerst in quarantaine gaan.
Kroatië
Wij Belgen kunnen perfect op reis naar Kroatië, zolang we een bewijs kunnen voorleggen van een betaalde reservatie van een accommodatie: hotel, appartement, kampeerplaats of boot. Voor wie met de wagen gaat: het is verplicht de snelweg te gebruiken. Wie via een grensovergang binnenkomt die niet op de snelweg ligt, is verplicht deze zo snel mogelijk te nemen. Mondmaskers worden in Kroatië enkel aanbevolen, en zijn geen verplichting.