Vrijdag 21/02/2020

schietpartij Las Vegas

Republikeinse politici steunen nu ook verbod op hulpstuk om razendsnel kogels af te vuren

Een 'bump stock', te koop in een winkel in Utah. Beeld REUTERS

Voor het eerst in jaren is er onverwacht steun van Republikeinen voor strengere wapenverkoopregels. Een aantal spreekt zich uit voor een verbod op het plastic hulpmiddel dat de schutter in Las Vegas gebruikte om met zijn geweren honderden kogels per minuut af te vuren. Zelfs de National Rifle Association (NRA), de belangrijkste lobbygroep voor wapens, wil strengere regels.

De Democraten presenteerden gisteren een wetsvoorstel om de 'bump stock' te verbieden. De prijs van het hulpmiddel is sinds het bloedbad in Las Vegas flink gestegen, onder andere omdat wapenliefhebbers een verbod voor willen zijn.

Een nieuw exemplaar kost nu zo'n 180 dollar. Een van de belangrijkste fabrikanten, Slide Fire, waarschuwt op de website dat tijdelijk geen nieuwe orders meer kunnen worden aangenomen vanwege de grote vraag. Online zeggen veel verkopers te zijn uitverkocht.

Als eerste Republikein schaarde Congreslid Bill Flores uit Texas zich gisteren publiekelijk achter een verbod. Vanwege vooral Republikeins verzet, komt het in het parlement vrijwel nooit tot strengere regels op het gebied van wapenverkoop. Flores wordt gesteund door zeker vier andere Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.

Ook in de Senaat heeft een collega, Ron Johnson, zich nu duidelijk uitgesproken voor een verbod. Andere belangrijke Republikeinse senatoren zeggen open te staan voor het in de ban doen van de 'bump stock'. Sinds het bloedbad in Newtown in 2012, toen 26 kinderen en leraren werden doodgeschoten, is het niet meer voorgekomen dat een groeiend aantal Republikenen zich voorstander toont van strengere wapenverkoopregels.

Ook de NRA pleitte vandaag voor 'bijkomende reglementering' omtrent bump stocks. "In de nasleep van de slechte, zinloze aanval in Las Vegas, zoekt het Amerikaanse volk naar antwoorden om zulke tragedies in de toekomst te voorkomen", klinkt het in een mededeling. Hoewel de vereniging zich verzet tegen het idee 'wapens te bannen wegens de criminele daad van een gek"geeft ze verrassend wel toe dat 'apparaten die semi-automatische wapens doen werken als volautomatische wapen aan bijkomende regels moeten worden onderworpen."

Ombouwen tot automatisch wapen

Met de 'bump stock', dat aan de achterkant van een geweer wordt gemonteerd, kan een semi-automatisch wapen in een handomdraai worden omgebouwd tot een automatisch wapen. De schutter in Las Vegas, Stephen Paddock, gebruikte het om negen kogels per seconde af te kunnen vuren op de 22.000 bezoekers van een countryfestival. Dit duurde 9 tot 12 minuten. Hij had er twaalf in zijn bezit.

Zonder het hulpstuk had hij met zijn semi-automatische geweer niet zoveel kogels zo snel kunnen afvuren. Sinds bekend werd dat Paddock de 'bump stock' had gebruikt, klinkt de roep steeds luider in de VS om het snel te verbieden. Geen enkele Republikein is echter tot nu toe zo ver gegaan om het Democratisch voorstel te steunen.

"Er is geen reden voor een gemiddelde wapenbezitter om welk hulpmiddel dan ook te bezitten dat een semi-automatisch wapen zodanig ombouwt dat het zich gedraagt als een automatisch wapen", aldus Flores tegen de parlementaire krant The Hill. "Ik zou geen enkele moeite hebben om mijzelf zo'n verbod op te leggen." Net als veel andere parlementariërs, wist Flores voor het bloedbad niet wat een 'bump stock' is.

Illegaal

De verkoop en productie van automatische wapens, die honderden kogels in korte tijd kunnen afvuren, is in de VS sinds 1986 verboden. Voor het bezit van automatische wapens die voor 1986 zijn gemaakt, heeft een bezitter een vergunning nodig. De 'bump stock' is gewoon te koop omdat volgens de wet mechanisch niet wordt ingegrepen om van een geweer een automatisch wapen te maken. Deze maas in de wet, aldus de Democraten, moet nu snel worden gedicht.

"Automatische wapens zijn illegaal", aldus senator Johnson tegen politieke nieuwssite Politico. "Als dit hulpmiddel het bezit van een automatisch wapen mogelijk maakt, zou ik in de Senaat voor een verbod stemmen."

De Democraten hopen dat het bloedbad in Las Vegas de druk op de Republikeinen zal verhogen om de verkoop van de 'bump stock' te verbieden. Dit gebeurde ook na de schietpartij in de Sandy Hook-school in Newtown. Een voorstel om de achtergrond van wapenkopers strenger te controleren, haalde het toen echter niet. Sindsdien was er weinig animo onder de Republikeinen voor beperking van de verkoop en het bezit van wapens. In het Huis van Afgevaardigden werkten Republikeinen de laatste tijd juist aan een wetsvoorstel om de strenge regels die gelden voor de verkoop van geluidsdempers en pantserdoorborende kogels te versoepelen.

Mensen doden

Een groot struikelblok voor een doorbraak dit jaar kunnen de Republikeinse leiders in het Congres zijn en president Trump. Zij hielden na het bloedbad in Las Vegas direct de boot af toen werd geroepen dat er strengere wetgeving moest komen. Een van de grootste donors van Trump tijdens de presidentsverkiezingen was de machtige organisatie van wapenbezitters, de NRA. De Democraten hopen echter dat genoeg Republikeinen zijn over te halen om de 'bump stock' eindelijk in de ban te doen.

"Bump stocks vergroten de vuursnelheid van een semi-automatisch wapen van 45 tot 60 kogels per minuut tot tussen de 400 en 800", aldus senator Dianne Feinstein, een van de ruim twintig Democraten achter het wetsvoorstel dat gisteren werd gepresenteerd. "Dat is dezelfde vuursnelheid als van een automatisch wapen. De enige reden om een wapen aan te passen is om zoveel mogelijk mensen in korte tijd te doden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234