Vrijdag 25/06/2021

Republikeinse eindsprint wordt krachtmeting McCain en Romney

De Republikeinse presidentskandidaten Mike Huckabee, Ron Paul, John Mccain en Mitt Romney. Beeld UNKNOWN
De Republikeinse presidentskandidaten Mike Huckabee, Ron Paul, John Mccain en Mitt Romney.Beeld UNKNOWN

Door Maarten Rabaey in Simi Valley (Californië)

Het laatste Republikeinse debat voor Super Tuesday op 5 februari is uitgedraaid op een krachtmeting tussen senator John McCain en ex-gouverneur Mitt Romney. Ze vlogen elkaar in de haren over het Irakbeleid, de economie, het klimaat en hun conservatieve stamboom.

Het debat onder de Republikeinse kandidaten woensdagnacht was het laatste directe treffen tussen de overblijvende Republikeinse kandidaten voor Super Tuesday, wanneer meer dan twintig staten primary's en caucuses zullen houden. In Californië staan voor de Republikeinen liefst 170 afgevaardigden voor hun conventie op het spel.

De kandidaten dreven hun tegenstellingen dan ook op de spits, ondanks de symbolische plaats van het debat, de majestueuze Ronald Reagan Library in Simi Valley, voor het Airforce Onevliegtuig van wijlen de president die ooit de economisch en levensbeschouwelijk conservatieven onder dezelfde vlag verenigde. De weduwe van Reagan, Nancy, zag van op de eerste rij de kandidaten voor de nominatie van de Grand Old Party ruziën over de erfenis van haar man.

Het uitvallen van Rudy Giuliani, na diens nederlaag in Florida, en de steun van de voormalige New Yorkse burgemeester voor John McCain eerder op de dag zette de toon voor beleefde maar bijwijlen bitse en persoonlijke aanvaringen tussen McCain en diens voornaamste rivaal Mitt Romney. De christelijk-populistische Mike Huckabee en libertariër Ron Paul slaagden er slechts af en toe in het publiek op hun hand te krijgen met enkele oneliners.

De felbevochten thema's in het laatste debat voor Super Tuesday

| Irakoorlog

De scherpste woordenwisseling in het debat kwam er toen Romney gevraagd werd naar een reactie op de aantijging van de McCaincampagne dat hij ooit gezegd zou hebben dat er een 'tijdschema' nodig is voor het terugtrekken van de troepen uit Irak, een oorlog die Romney nu zegt te steunen. Romney ontkende vastberaden, en beschuldigde McCain ervan een klein deel van een ander citaat foutief uit te vergroten. "Het is gewoon niet waar", zei hij, en noemde zich 'beledigd'. "Dat jij dit hebt durven te opperen enkele dagen voor de voorverkiezing in Florida is van het soort vuile trucs dat Ronald Reagan weerzinwekkend zou hebben gevonden."
Maar McCain, die van bij het begin achter de Amerikaanse surge, de troepenversterkingen, in Irak stond, bleef Romney beschuldigen garen te hebben willen spinnen toen de steun van de publieke opinie voor de oorlog eind 2006 afnam. "Ik bleef met mijn vrienden op de frontlijn staan, en ik bleef verklaren dat we niet konden terugtrekken maar extra troepen nodig hadden om te kunnen slagen. In die tijd waren er twee begrippen die de ronde deden, de surge en een timetable. U praatte zoals de Democraten over dat laatste."


| De economie

Mike Huckabee zorgde voor gejoel bij het publiek door zijn kritiek op de globalisering van de VS-economie en zijn pleidooi voor protectionisme. In plaats van de huidige belastingkortingen noemde hij investeringen in de wegeninfrastructuur de beste stimulans voor de economie. "We moeten nieuwe autowegen bouwen om nieuwe jobs te creëren, met Amerikaanse arbeiders, staal en beton. Om belastingkortingen te geven gaan we uiteindelijk geld lenen van China, waar mensen dan schoenen mee kopen. Ook al uit China. Wiens economie stimuleren we daar dan mee?"

Romney onderbrak hem daarop. "Een wegenproject is een mooi idee, maar duurt te lang. Onze consumenten en bedrijven hebben nu geld nodig." Ron Paul voegde daar een kwinkslag aan toe. "We investeren nu geld om bruggen op te blazen in het buitenland, maar hebben geen geld om er te bouwen in het binnenland."
McCain verwees in dat verband naar de kredietcrisis. "We moeten onze uitgaven beknotten. Die zijn buiten controle. Ik ben het moe van China te lenen. In eigen land moeten we terug naar het principe dat we mensen die het niet kunnen terugbetalen geen geld lenen."


| Immigratie

Over immigratie stelden alle kandidaten zich hard op, Mitt Romney voorop. Hij verklaarde dat alle mensen zonder papieren naar huis terug moeten keren. "Mensen die hier legaal willen komen zijn een grote bron van vitaliteit en sterkte voor ons land, maar illegale immigratie moet stoppen." Huckabee schaarde zich achter hem, en bepleitte een "lange afsluiting op de grens, niet om mensen binnen of buiten te houden, maar om ze te verplichten legaal naar hier te komen."

McCain moest op dit thema incasseren, omdat hij vroeger met een wetsvoorstel voorstander was van een gefaseerd plan om mensen zonder papieren te begeleiden naar het VS-staatsburgerschap. Gisteren zei hij dat hij daar nu niet voor zou stemmen, omdat het voor het Amerikaanse volk een prioriteit blijkt te zijn om de grenzen te beveiligen.


| Klimaatbeleid

Ook inzake klimaatbeleid kwamen McCain en Romney lijnrecht tegenover elkaar te staan. McCain zei de inspanningen van de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger toe te juichen om de broeikasgassen te elimineren. "Zelfs als er later geen klimaatverandering zou zijn hebben we onze kinderen tenminste zuivere lucht gegeven. Als we niets doen, en we schakelen onze 400 miljard dollar kostende afhankelijkheid van buitenlandse olie niet uit, dan blijft dat geld deels naar terrorisme gaan en draagt het bij aan broeikasgassen."

Romney was het eens dat de VS onafhankelijk moeten worden voor hun energievoorziening, maar nam McCain onder vuur voor zijn wetsvoorstel om het broeikaseffect tegen te gaan met een unilateraal cap and trade-programma, waarbij bedrijven van overheidswege een emissieplafond (cap) wordt toegewezen en de vervuiler de toegestane uitstoot als grondstoffen mag verhandelen (trade). "Ik zat 25 jaar van mijn leven in de echte economie. Wat gebeurt er als je dat doet? Je legt een grote last op de energie in dit land, en dan zullen de energie-intensieve bedrijven verhuizen naar China waar er niet zulke akkoorden bestaan. En dan komt er evenveel CO2 in de lucht."

| Gezondheidszorg

McCain beweerde dat Massachusetts met een schuld van 245 miljoen dollar werd opgezadeld door het systeem van gezondheidszorg dat Romney er invoerde om iedereen te verzekeren. Dat pareerde de ex-gouverneur gevat. "In dit land leven vandaag 47 miljoen mensen zonder gezondheidszorg. Wij achterhaalden waarom niet. We achterhaalden dat zowat de helft van hen een verzekering kon kopen als die aanvaardbaar geprijsd zou zijn. Ze konden het zich veroorloven maar kochten het niet. En we vroegen hen waarom. En zij zegden: 'Waarom zouden we het moeten aanschaffen? Als we ziek zijn, gaan we naar het ziekenhuis en krijgen we gratis gezondheidszorg (wettelijk verplicht in de spoedafdeling, MR).' Wij vinden dat als iemand zich een verzekering kan veroorloven ze die dan ook moeten kopen. No more free rides. Dat is de conservatieve aanpak."


| Conservatisme

De vermeende spanningen tussen de conservatieve basis van de Republikeinen en McCain, sinds hij zich in 2000 kandidaat stelde tegen Bush, werden door Romney vervolgens uitgebuit. "McCain is een goede Republikein maar er zijn een paar stukken in de wetgeving waar zijn zienswijze buiten de gemiddelde conservatieve gedachte ligt."

Romney haalde daarop scherp uit naar McCains verzet tegen plannen om olie te boren in het Arctic National Wildlife Refuge in Alaska. Hij stipte ook aan dat McCain tot twee keer toe tegen belastingverlagingen van Bush stemde, en haalde uit naar zijn partijfinancieringswet die de Republikeinse partij pijn deed.
Beducht voor kritiek te rechts te zijn corrigeerde Romney zich wat later. "We wonen in een huis dat Reagan bouwde. We moeten in dat huis blijven wonen. Levensbeschouwenlijke en economische conservatieven moeten samenspannen. Zoals Reagan ga ik als onafhankelijke outsider naar Washington."

Ook McCain liet vervolgens niet na een pluim te geven voor Reagan. "Ik was trots een voetsoldaat te zijn in de Reaganrevolutie. Ik ben bereid in zijn voetsporen te treden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234