Dinsdag 18/05/2021

Verenigde Staten

Republikeins senator-in-spe Roy Moore beschuldigd van ontucht met minderjarige

Roy Moore tijdens de Family Research Council's Values Voter Summit in Washington, DC.  Beeld AFP
Roy Moore tijdens de Family Research Council's Values Voter Summit in Washington, DC.Beeld AFP

Rechts Amerika is in lichte staat van verwarring over serieuze aantijgingen dat Roy Moore, hun senaatskandidaat uit Alabama, ontucht heeft gepleegd met een minderjarig meisje.

Sommigen willen dat Moore aftreedt als het bericht waar is, anderen zien het bericht als opzetje van politieke opponenten. Voor weer anderen is er weinig aan de hand. "Neem Jozef en Maria. Maria was een tiener en Jozef een volwassen timmerman. Zij werden de ouders van Jezus."

De 70-jarige Moore is de fundamentalistisch-christelijke senator-in-spe die vorige maand de Republikeinse voorverkiezingen in Alabama won. Dat was een nederlaag voor het Republikeinse establishment, dat liever een meer gematigde kandidaat had gezien, maar een overwinning voor Stephen Bannon, de voormalige chefstrateeg van Donald Trump die nu als aanvoerder van de rechtse website Breitbart een salvo ongeleide projectielen richting Washington probeert te lanceren.

The Washington Post onthulde donderdag dat Moore in 1979, op 32-jarige leeftijd, een meisje van 14 heeft verleid. Hij sprak deze Leigh Corfman aan terwijl zij met haar moeder buiten op een bankje zat bij een rechtbank in het plaatsje Gadsden in Alabama, waar hij openbaar aanklager was. Hij bood aan op haar te letten toen haar moeder naar binnen ging voor een zitting over haar voogdijschap. 'Ik dacht, wat aardig van hem dat hij even op mijn kleine meid wil passen', aldus haar moeder tegen de krant.


Volgens Corfman praatte Moore even met haar, vroeg haar telefoonnummer, en belde hij haar een paar dagen later op. Ze maakten een afspraakje, hij reed met haar naar zijn huis in het bos, hij vertelde haar hoe mooi ze was en kuste haar. Bij een tweede afspraakje kleedde hij haar en uit en liet zijn hand over haar beha en slipje gaan, en liet hij haar hand over zijn eigen onderbroek gaan. 'Ik wilde dat het voorbij was', aldus Corfman tegen de Post. 'Wat het ook was, ik wilde dat het voorbij was.' Moore liet haar gaan en bracht haar naar huis.

Ondermijnen

Ze vertelde het tegen twee vriendinnen, en die bevestigen nu het verhaal. Ze vertelde het tien jaar later ook tegen haar moeder, toen Moore carrière begon te maken, en die bevestigt het verhaal nu eveneens. Maar ze heeft het nooit aan de grote klok gehangen, zegt ze tegen de krant, omdat ze haar schoolgaande kinderen er niet mee wilde lastigvallen. Ook vreesde ze dat haar achtergrond, met drie huwelijken en wilde jaren, haar geloofwaardigheid zou ondermijnen.

Het was niet Corfman, maar de krant die nu het initiatief nam voor het verhaal, op basis van geruchten die over Moore de ronde deden in Alabama. Corfman wilde in eerste instantie niet meewerken, maar werd toch overgehaald. The Washington Post interviewde Corfman zes keer, en schrijft dat ze haar verhaal 'consistent' vertelde. In rechtbankarchieven blijkt dat de moeder van Corfman in februari 1979 inderdaad voor een hoorzitting over haar scheiding bij de rechtbank in Gadsden was.

The Washington Post diepte nog drie andere voormalige tieners op, die door Moore op 16-, 17- en 18-jarige leeftijd zijn uitgevraagd en gekust (een van hen leerde hem kennen toen zij 14 was). Maar dat was legaal, en van seksuele handelingen was volgens hen geen sprake.

Moore zelf ontkent alles. 'Deze beschuldigingen zijn compleet onwaar en een wanhopige politieke aanval op deze campagne door de Democratische Partij en de Washington Post', zegt hij in een verklaring. 'Deze troep is exact wat met fake news wordt bedoeld, en opzettelijke smaad.' Moore moet het op 12 december opnemen tegen zijn Democratische tegenstrever, Doug Jones. Op het spel staat de Senaatszetel van Jeff Sessions, die minister van Justitie is geworden.

Extremist

De Democraten hoopten al op een stunt in deze diep-conservatieve staat, omdat Moore een extremist is: hij zei ooit dat homoseksualiteit illegaal zou moeten zijn en dat moslims niet in het Congres gekozen zouden mogen worden. Hij is twee keer ontslagen als baas van het Hooggerechtshof van Alabama, onder meer omdat hij weigerde een monument voor de tien geboden uit het gerechtsgebouw te verwijderen. Door de nieuwe aantijgingen is Moore's positie, en daarmee die van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, wankeler geworden.

'Als deze beschuldigingen waar zijn, moet hij opzij stappen', zei Mitch McConnell, de fractieleider vn de Republikeinen in de Senaat. Senator John McCain twijfelt niet, en vindt dat Moore hoe dan ook moet vertrekken.

Maar Moore kan in deze fase niet meer worden vervangen. Wel kunnen de Republikeinen een alternatieve kandidaat voor de Senaatszetel naar voren schuiven, die als derde optie op het stembiljet zou komen. Maar dat brengt het gevaar met zich mee dat de conservatieve kiezers hun stemmen over twee kandidaten verdelen.

Opmerkelijk waren de reacties vanuit andere rechtse kringen. Bannons website Breitbart sprong al voor de publicatie van het stuk in de Washington Post voor Moore in de bres. De kop boven het stuk: 'Na Steunbetuiging aan Democraat in Alabama is de Washington Post van Jeff Bezos [ook de baas van Amazon, en dus verdacht] van Plan Roy Moore te Treffen met Beschuldigingen van Ongepaste Relaties met Tieners; rechter [Moore] Noemt het een Laster Campagne.'

Politieke aanval

Volgens Breitbart is de onthulling niets anders dan een politieke aanval, waarvan ook McConnell en het Republikeinse establishment de schuld krijgen. Op een continu bijgehouden lijst van mannen en vrouwen die van seksuele intimidatie worden beschuldigd, staat Moore niet. Wel 71 sterren uit Hollywood.

In de reacties op Breitbart klinkt de morele worsteling door van sommige lezers. Na de onthullingen over Kevin Spacey, die een jongen van 14 aanrandde, waren de reacties niet mals. 'Ik ben het helemaal eens dat pedo's of levenslang of de doodstraf moeten krijgen, zonder verzachtende omstandigheden', schreef iemand.

Maar na de onthullingen over Moore is de toon anders (wel een verschil: hij viel op meisjes). 'Ik ben doodmoe van al die politiek correcte bullshit in onze samenleving. Als twee volwassenen met dit soort dingen instemmen, wie zijn wij dan om te oordelen? Wat mij betreft: zodra iemand de puberteit is gepasseerd, is die rijp genoeg voor relaties en voor kinderen. Dat is al duizenden jaren het geval. Die 18-onzin is progressieve troep.'

Een conservatieve medestander van Moore, de hoge Republikeinse staatsfunctionaris Jim Ziegler, zei tegen de Washington Examiner dat er 'niets aan de hand' is met Moore. 'Een man van begin dertig had relaties met tienermeisjes. De Washington Post zegt zelf dat er geen geslachtsgemeenschap was.' Jozef had ook een relatie met tienermeisje Maria, aldus Ziegler.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234