Donderdag 05/08/2021

NieuwsVerenigde Staten

▶ Republikeins Senaatsleider spreekt Trump vrij, maar haalt dan uit: ‘Machtigste man op aarde vertelde leugens’

Donald Trump net voor zijn gecontesteerde speech van 6 januari, en Republikeins senaatsleider Mitch McConnell. Beeld Photonews/AP
Donald Trump net voor zijn gecontesteerde speech van 6 januari, en Republikeins senaatsleider Mitch McConnell.Beeld Photonews/AP

De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell, die gisteren nog tegen een veroordeling van Donald Trump stemde, haalde achteraf hard uit naar Trump. Hij noemde de oud-president ‘praktisch en moreel verantwoordelijk’ voor de dodelijke bestorming van het Capitool. De relschoppers ‘dachten dat ze dat deden ter wille en op bevel van hun president’, klonk het.

Bekijk hier de belangrijkste uitspraken van Mitch McConnell over Trump:

Dat het een schande was, hoe de relschoppers op 6 januari tekeergingen, stak McConnell van wal. “Amerikaanse burgers vielen hun eigen regering aan. De betogers gebruikten terreur om een deel van de binnenlandse zaken die ze niet leuk vonden tegen te houden. Daarbij gebruikten ze geweld tegen de politie en maakten ze jacht op de Speaker of the House. Ze bouwden een galg op en zongen hoe ze de vicepresident wilden doden.”

Dat allemaal, zo liet McConnell duidelijk verstaan, omdat Trump hen daartoe aanzette: “Ze deden dit omdat de machtigste man op aarde hen leugens oplepelde, omdat hij kwaad was over de verloren verkiezing. Het lijdt geen twijfel dat Donald Trump praktisch én moreel verantwoordelijk is voor het aanzetten van die gebeurtenissen.”

De mensen die het Capitool bestormden ‘dachten dat ze dat deden ter wille en op bevel van hun president’, zegt het Republikeinse zwaargewicht nog. “Een leider van de vrije wereld kan geen weken lopen bulderen dat duistere krachten ons land stelen en daarna verrassing veinzen als mensen doen wat hij zegt en zich roekeloos gedragen.”

Harde woorden, die wel erg schril afsteken tegen de vrijspraak van Trump kort daarvoor. Maar, zo verdedigt McConnell die gang van zaken: “We hebben niet de macht om een voormalig bekleder van een ambt, die nu een burger is, te veroordelen. De beslissing van de Senaat vergoelijkt niks van wat er tijdens of in aanloop naar die vreselijke dag gebeurde. Ze toont dat de senatoren deden wat de president verzuimde: we stelden onze grondwettelijke plicht voorop.”

Verraad

Ondanks die kritische houding had de fractievoorzitter dus al voor de stemming duidelijk gemaakt tegen een veroordeling te zullen stemmen. Hij schreef volgens nieuwssite Politico aan partijgenoten dat de Senaat niet bevoegd is om de oud-president te vervolgen. Uiteindelijk volgde het overgrote deel van de vijftig Republikeinse senatoren het voorbeeld van hun fractievoorzitter.

Zeven Republikeinen stemden wel voor veroordeling, onder wie Pat Toomey. Hij verweet Trump “de grondwet en zijn ambtseed” te hebben verraden. De Republikein zei dat Trump zijn aanhangers heeft opgehitst door vol te houden dat sprake was van verkiezingsfraude. “Door het optreden van president Trump verliep de machtsoverdracht voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis niet vreedzaam.”

Naast Toomey stemden ook de Republikeinen Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney en Ben Sasse mee met de Democraten. Dat betekent dat meer Republikeinen Trump afvielen dan tijdens zijn eerste impeachment-proces vorig jaar. Toen vond alleen oud-presidentskandidaat Romney dat Trump zich schuldig had gemaakt aan machtsmisbruik.

Schande

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, was dan weer scherp voor zijn Republikeinse collega’s. “6 januari wordt een dag der schande in de geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika. Het niet veroordelen van Donald Trump zal een schande worden in de geschiedenis van de Senaat.”

Het aanzetten tot de bestorming van het Capitool is “de meest verachtelijke daad die een president ooit heeft begaan”, zei Schumer. En toch kon een meerderheid van de Republikeinen volgens hem niet de moed verzamelen deze daad te veroordelen. “Mijn landgenoten, houd deze dag, 6 januari, voor altijd in gedachten. De laatste verschrikkelijke erfenis van de 45e president van de Verenigde Staten, en ongetwijfeld onze slechtste.”

null Beeld AP
Beeld AP

Pelosi: “Laffe Republikeinen”

Ook Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, reageert ontstemd op de vrijspraak van Trump in de Senaat. “Wat we vandaag zagen in de Senaat was een groep laffe Republikeinen”, zei Pelosi tegen de pers. Ze verweet de medestanders van Trump in de Senaat dat ze weinig respect toonden voor hun eigen instelling, die op 6 januari werd bestormd door aanhangers van de toenmalige president. Pelosi bracht in herinnering dat relschoppers scandeerden dat vicepresident Mike Pence opgehangen moest worden.

“Ze wuiven het gewoon weg. En waarom? Misschien kunnen ze geen andere baan krijgen”, klaagde de Democrate. Vooral Mitch McConnell moest het ontgelden. De Democrate wees erop dat haar Huis van Afgevaardigden de aanklacht tegen Trump al op 12 januari goedkeurde. McConnell voelde er destijds niets voor om meteen de Senaat bijeen te roepen zodat daar een proces gehouden kon worden in de laatste dagen van het presidentschap van Trump. Pelosi ergert zich eraan dat de Republikeinse fractieleider later betoogde dat het te laat was om de oud-president nog te berechten.

Biden: “Democratie is fragiel”

Trump mag dan wel vrijgesproken zijn in het impeachmentproces, de “inhoud van de aanklacht” stond “niet ter discussie”, aldus de Amerikaanse president Joe Biden. “Dit trieste hoofdstuk in onze geschiedenis herinnert ons er aan dat de democratie fragiel is. Dat ze altijd verdedigd moet worden. Dat we altijd waakzaam moeten blijven”, zegt de president in een communiqué.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234