Donderdag 27/01/2022

Republikeinen en Democraten zetten leger advocaten in om uitslagen aan te vechten

ChaoS dreigT BIJ verkiezing

Zowel John McCain als Barack Obama benadrukten aan de vooravond van de verkiezingen dat de strijd om het presidentschap nog niet voorbij is. De vraag is of meteen na de verkiezingen al duidelijk zal zijn wie president van de VS wordt: een juridische veldslag dreigt op en na de verkiezingsdag. Nu al vochten de Republikeinen de kiezersregistratie in sommige staten aan en werden 'vroege' stemmen ongeldig verklaard.

door maarten rabaey vanuit chicago

Samen met de Amerikaanse kiezer trekken morgen ook duizenden advocaten en juristen van Democraten, Republikeinen en burgerrechtenorganisaties naar de stembus. Zij zien niet alleen toe op het goede verloop van de stembusgang. Ze zoeken vooral fouten. Om stemmen aan te vechten of toch te laten meetellen. Het doemscenario van de wekenlange hertellingen in 2000 steekt de kop op.

Voor beide kandidaten is de laatste dag van de campagne van cruciaal belang om de potentiële kiezers ervan te overtuigen dat de strijd nog niet gestreden is. In het kamp van Obama vreest men dat mensen denken dat de buit binnen is en niet gaan stemmen. Bij de Republikeinen heerst de schrik voor defaitisme in de rangen, wat hetzelfde gevolg zou kunnen hebben. Hoewel de polls Obama op het eerste gezicht een vrij comfortabele voorsprong geven, zou dat volgens veel analisten slechts schijn zijn. De polls zijn niet altijd even betrouwbaar en hebben een hoge foutenmarge. Ook blijft het aantal onbesliste kiezers groot.

Bovendien verkleinde McCain zijn achterstand op Obama gisteren voor het eerst sinds lang. Het verschil zou nog 6 procent bedragen. Beide campagnes houden dan ook rekening met een herhaling van het scenario in 2000. Pas na 36 dagen hertellen van de stemmen uit Florida en een procedure voor het Hooggerechtshof werd de strijd beslecht in het voordeel van Republikein George W. Bush, die met 537 stemmen verschil won van de Democratische presidentskandidaat Al Gore. In Florida zetten de Democraten dit jaar liefst 5.000 advocaten in.

Programmafout

Net als acht jaar geleden kan het manuele hertellen van betwiste elektronische stemresultaten dit jaar roet in het eten gooien. Producent Premier Election Solutions waarschuwde zelfs al op 19 augustus in een rondzendbrief dat zijn systeem door een programmafout niet altijd juist optelt wanneer het geheugenkaarten met stemmen van meerdere stembureaus tegelijk te verwerken krijgt. Het defect werd ontdekt in de voorverkiezingen en kan zich voordoen in 31 staten.

In strijdstaten als Ohio, Florida, Colorado en Missouri dreigen dan weer betwistingen over voorlopige stembiljetten, de provisional ballots. Die worden gegeven aan kiezers wier identiteit niet meteen kan worden nagetrokken, maar ook aan kiezers die moeten stemmen als een kiesbureau langer openblijft. Door de recordregistratie van nieuwe kiezers zullen beide situaties zich dit jaar voordoen. Omdat voorlopige stembiljetten pas na de verkiezingen worden geteld, in het geval van Ohio zelfs tot tien dagen later, kunnen ze bij een klein verschil tussen beide kandidaten de inzet worden van bittere betwistingen.

Het juridische gevecht is al voor de verkiezingsdag op gang getrokken. De Republikeinen hebben de kiezersregistratie in enkele staten nu al aangevochten. Ze richten hun pijlen vooral op de Association of Community Organizations for Reform Now (Acorn), een koepel van buurt-ngo's waarvan sommige medewerkers onbestaande kiezers zouden hebben geregistreerd. De FBI onderzoekt of er sprake is van bewuste fraude.

Een andere juridische kopzorg zijn de stemmen van militairen uit het buitenland. Door de oorlogen in Irak en Afghanistan zijn er dat dit jaar vele tienduizenden. Geschat wordt dat slechts 30 procent van hen correct zal kunnen stemmen. Slechte coördinatie is de oorzaak. In Virginia werden dit jaar al stemmen van militairen ongeldig verklaard omdat ze oude stembiljetten hadden gekregen.

>2, 13, 15, 16, 17

n Hoewel de polls Obama een comfortabele voorsprong geven, zou dat volgens veel analisten slechts schijn zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234