Maandag 25/05/2020

Reportage

Luikse studenten journalistiek op zoek naar bruine olievlek in Antwerpen

'Ik had een vuile stad verwacht, met grauwe steegjes'

'Het is hier zo proper.' Dat was het eerste wat Emiliano zei toen hij in Antwerpen uit de trein stapte. 'Dat heeft hij wel vijf keer gezegd', lacht Elke Meeus, assistente media aan de universiteit van Luik maar van oorsprong Antwerpse. Zij maakte haar studenten warm om in Antwerpen een reportage te maken over het Vlaams Blok. Emiliano en Judith hebben handjes geschud met burgemeester Detiège, dronken bollekes in een Afrikaans café en ontmoetten Philip Dewinter in het hol van de leeuw. 'Wist je dat Dewinter ooit zelf journalist is geweest?'

Luik

Eigen berichtgeving

Katrijn Serneels

Bruin gevaar in de vorm van hondenpoep kwamen ze tot hun verbazing niet tegen. "Toen ik die donderdagmorgen uit de trein stapte, had ik toch een vuilere stad verwacht, met zo van die smalle grauwe steegjes", zegt Emiliano Bonfigli, laatstejaars journalistiek aan de universiteit van Luik. "Maar het enige donkere steegje was dat naast de kathedraal, waar De leeuw van Vlaanderen is, het stamcafé van het Vlaams Blok. Een Waals Blok, dat hebben we bij ons in Luik ook. Maar daar haalt het maar 1 procent van de stemmen, in Antwerpen een derde."

Wat heeft Philip Dewinter dat de Waalse Blokkers niet hebben, vroegen Judith en Emiliano zich af, en ze trokken met hun vragen naar de rosse buurt. "Maar om daar te komen, moesten we eerst langs de Meir lopen", zegt Emiliano. "En de Meir, dat is net een winkelstraat die uit Luik is weggelopen", zegt Judith. "Want Zara, Fnac, Hunkemöller en McDonald's, dat hebben we bij ons ook. En of de wafels beter smaakten dan bij ons? Dat zijn Luikse wafels die ze daar verkopen, als ik er een wil eten, dan was ik beter thuisgebleven. Nee, de façade ziet er hetzelfde uit, dus het verschil moet in de mensen zitten." Dus concentreerde Emiliano zich niet op gevels, maar op gezichten. "Ik bestudeerde de mensen op de Meir. Als er drie mensen voor je uit lopen, dan moet een van hen voor het Blok gestemd hebben, en ik probeerde te raden wie. Maar om dat van een gezicht af te lezen, dat lukte niet, het bleef maar gissen. Of ik het aan de mensen echt gaan vragen ben? Nee, dat durfde ik niet. Stel je voor dat ik een vuist in mijn gezicht krijg."

De gevels en gezichten zijn identiek, en ook de meisjes achter glas konden de Walen niet verrassen. "Die heb ik ook al in Luik gezien", zegt Emiliano. "Nee, we waren daar op zoek naar wat cultuur." Want ze hadden geen afspraak met de meisjes van de rosse buurt, maar met een van hun buurmannen: Bert Verhoye, cultuurjournalist die ook bij de Zwarte Komedie werkt. "Een optimist", vindt Emiliano, "van alle mensen die ik tijdens mijn twee dagen Antwerpen heb ontmoet, was hij degene die de meest rooskleurige kijk had op de toekomst van Antwerpen."

Na de roze bril was het tijd voor de blauwe kijk op de zaak. En daarvoor klopten ze aan bij VLD'er Dirk Grootjans, schepen van Veiligheid. "Een nerveuze man", zegt Emiliano. "Hij wil door de werkloosheid te bestrijden de criminaliteit doen dalen, en gelooft ook in meer blauw op straat. Of er eigenlijk veel bruin rondloopt op de Antwerpse straten? Eigenlijk heb ik niet zoveel migranten gezien."

Tot Piet Debusschere hen meeneemt naar Borgerhout tenminste, waar hij hen vertelt over zijn Wijkgazet. "Door zwarte lettertjes op papier blank en zwart dichter bij elkaar brengen, dat vind ik een mooi project", zegt Emiliano. "Maar ook een moeilijke opdracht. Want al was hij opgewekt, toch had hij iets droevigs in zijn ogen. Maar het is een moedig man."

De avond valt in Antwerpen, het is hoogtijd om zich nog wat moed in te drinken in een Afrikaans café. Want op vrijdagmorgen moeten ze naar het hol van de leeuw, Amerikalei 89. "Vrijdag zette een taxi ons af voor een groot statig gebouw, en ook binnen zag alles er heel chic en mooi uit", zegt Judith. "Toen moesten we wachten op Philip Dewinter, en zaten er twee oude mannen die je opa konden zijn naar ons te kijken. Maar ze keken naar ons alsof we misdadigers waren. En toen kwam Dewinter: zijn Frans was schitterend, en hij zei dat de Walen zijn vrienden waren. Zolang we in Wallonië bleven wonen tenminste, en dat gold ook voor Marokkanen. En Brusselaars, ja, die spreken veel Frans, maar eigenlijk zijn ze vergeten dat ze diep in hun hart eigenlijk Vlamingen zijn. Charisma heeft hij wel, maar wij zijn toch wel weggerend na zijn speech. Omdat we anders te laat waren om Leona Detiège te ontmoeten, die na ons bezoek met mensen in Borgerhout ging praten."

Maar ook al hebben ze met veel mensen gepraat, waarom het Blok zo groot is, blijft na twee dagen Antwerpen nog steeds een vraag zonder antwoord. Waarom het gevaarlijk is, weten Emiliano en Judith wel. Hij heeft Italiaanse ouders, haar grootmoeder is joods. "Maar dat is niet de reden waarom we naar Antwerpen zijn gekomen. Wij zijn Belgen. En het Blok is een gevaar voor België."

"Misschien is het omdat Dewinter heel goed de Vlaamse media kan manipuleren", merkt Elke Meeus op. "En hij komt ook vaak op tv. Wist je dat hijzelf twee jaar journalist voor Het Volk is geweest?" Al vindt Emiliano de Vlaamse media nog zo slecht niet. "Bij ons komt er geen Blok op tv, maar ook geen Big Brother. Dus bij gebrek aan beter, heb ik Big Brother op de Italiaanse tv gevolgd, en daar is het koppel dat het meeste seks had, gewonnen. Maar of een Big Brother met vijf migranten en vijf sinjoren een goed idee is, dat weet ik niet. Als daar maar niet te veel geweld aan te pas komt."

'Dewinter zijn Frans was schitterend, en hij zei dat de Walen zijn vrienden waren. Zolang we in Wallonië bleven wonen tenminste'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234