Donderdag 23/01/2020

reportage

Buurten in Tongeren zorgt voor wrevel

'De grootouders van de klagers zaten hier vroeger zelf buiten'

De mensen vereenzamen, de maatschappij verzuurt. Geregeld wordt ernaar verwezen als politici op zoek gaan naar een verklaring voor het succes van extreem-rechts. Zeker in steden buurten de mensen tegenwoordig te weinig. Niet zo op het Regulierenplein in Tongeren. Elke mooie lente- of zomeravond komen omwonenden het huis uit om gezellig bij te kletsen. Maar onlangs is er klacht tegen hen ingediend. Ze zorgen voor overlast.

Tongeren / Brussel

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

Sinds 1988 zitten ze er al, de bankzitters van het Regulierenplein, zoals ze in Tongeren genoegzaam bekend zijn. Al zestien jaar nu komen de omwonenden 'savonds het huis uit om enkele uurtjes te keuvelen. Over het dagelijkse leven, over de avonturen in Familie, waarvan ze allen fan zijn, over koetjes en kalfjes. De meesten zijn gepensioneerd, sommigen wonen alleen en kunnen dan op de banken op het plein terecht voor een leuke babbel. Maar sinds een tijdje gaat het er iets minder leuk aan toe. Nieuwe buren, een jong koppeltje, storen zich aan de avondlijke bijeenkomsten en hebben nu klacht ingediend bij het stadsbestuur.

"Misschien speelt de generatiekloof wel een rol", zegt Tilly Biesmans. "Misschien zijn de jongeren van tegenwoordig iets minder verdraagzaam. Wij krijgen nu te horen dat de kinderen niet kunnen slapen, dat we hen bewust pesten."

Tilly is al jaren vast van de partij. Nooit eerder waren er problemen, zegt ze. "Tijdens de Kroningsfeesten van 1988 hebben we elkaar beter leren kennen en zo is het idee eigenlijk gegroeid. Veel mensen hebben geen tuin, andere wonen alleen en iedereen heeft al eens zin om buiten te kunnen zitten of behoefte om te praten. Tegenwoordig hoor je zo vaak verhalen van depressieve mensen, van mensen die problemen hebben en intussen heeft iedereen het te druk en heeft niemand nog tijd om met vrienden of buren te praten. Terwijl dat soms al veel kan oplossen."

Net daarom ook is burgemeester Carmen Willems (VLD) de bankzitters genegen. "Als stadsbestuur moedigen we zulke contacten alleen maar aan. Mensen zouden meer moeten samenkomen op straat om wat te keuvelen. Vandaar ook dat we voor de zomer nog twee banken hebben bijgeplaatst. Maar we willen natuurlijk niet dat die bijeenkomsten voor overlast zorgen. Na 22 uur moet iedereen respect hebben voor andermans nachtrust."

"In het begin waren we misschien wat lawaaierig", geeft Tilly toe. "Soms zaten hier 25 mensen en dan kan ik me best voorstellen dat dat tot wat lawaai leidde. Maar de laatste tijd hielden we echt rekening met de andere buurtbewoners. Als het 22 uur is of als het weer slechter is, verhuizen we naar een garage, maar dat gunt men ons ook niet, blijkbaar. Nochtans bevinden we ons dan op privé-eigendom, met de poort gesloten bovendien. Ook als we op het plein zitten, doen we niets verkeerd. Men verwijt ons dat we iedereen beloeren, dat we alle vuilnisbakken volsteken. Terwijl we ons vuilnis altijd opruimen. We zouden oneerlijke concurrentie betekenen voor de horeca in de buurt terwijl er nauwelijks gedronken wordt. Af en toe als iemand jarig is of zo. Maandelijks leggen we 2,5 euro opzij om een cadeautje te kopen voor iemands verjaardag en die trakteert dan op een taart of een flesje wijn."

En toch zou een jong koppel zich aan het buurten storen. "Zij willen een chique zaak openen en vinden dat geen gezicht dat wij hier zitten", zegt Tilly. "De vader van de jongeman is een belangrijke magistraat en die heeft al gedreigd met gerechtelijke stappen maar we doen niets onwettelijk. Bovendien wist dat koppeltje dat dit een volkse buurt is. Dat is nooit anders geweest. Hun grootouders hebben hier zelf altijd gewoond en buiten gezeten."

Burgemeester Willems wil de polemiek alvast niet verder opdrijven. "Af en toe is het er blijkbaar een beetje lawaaierig", zegt ze, "en sommige buurtbewoners, niet alleen dat ene koppel, hebben daar last van. Maar totnogtoe heb ik nog maar een formele klacht ontvangen. We moeten het probleem dus zeker niet overdrijven. De wijkagent is al eens gaan luisteren. Beide partijen zullen gewoon een beetje water bij de wijn moeten doen."

Kilometers meer naar het noorden, in Turnhout, stonden de banken het voorbije weekend ook extra in de aandacht. Alfa vzw had in het kader van de 'openstratendag' de actie 'bankcontact' op getouw gezet. "We hadden de plaatselijke middenstand gevraagd om zondag een eigen bank buiten te zetten", legt Jet Van Mierlo uit. "Net als symbool om weer wat meer warmte in de straat te brengen. Nu de auto voor een dag uit het straatbeeld verdwenen was, wilden we opnieuw meer mensen op straat. En dat is zeker gelukt. Misschien kan ons bankproject aanleiding geven om links en rechts meer en definitieve banken te plaatsen."

Carmen Willems, burgemeester van Tongeren: 'Wij moedigen buurten aan, maar iedereen moet wel respect tonen voor andermans nachtrust'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234