Donderdag 08/12/2022

Reportage > Sociale appartementen in Sledderlo niet voorzien op koude

'Er staat 's nachts ijs op de binnenkant van de deuren'

Voor de bewoners van de 257 sociale appartementen in het Genkse Sledderlo kan de vrieskou en sneeuwpret niet snel genoeg gedaan zijn. Bij een nachtelijke binnentemperatuur van 7 à 8 graden moeten extra kacheltjes en dikke dekens soelaas brengen.

DOOR KIM HERBOTS

David Ziaj van de Genkse sociale woningmaatschappij Nieuw Dak steekt buiten nog snel een sigaret op voor hij aan z'n inspectieronde begint. "Honderd appartementen hebben al extra isolatie gekregen", zegt hij, "maar in elke flat staan minstens twee accumulatieradiatoren en nog wat extra verwarming in de keuken en de badkamer. Als je dat allemaal opzet, kan het niet écht koud zijn." In het appartement van Ali Demir wordt één van de problemen meteen zichtbaar: de verwarming in de keuken is verdwenen. "Weggehaald om een koelkast te zetten", zegt Demir. "Veel mensen halen dat verwarmingselement in de keuken weg", weet Ziaj. "Bovendien worden de accumulatieradiatoren nogal eens verkeerd gebruikt. Iedereen krijgt een papiertje met uitleg: 's nachts moet de thermostaat teruggedraaid worden op tien graden, zodat de radiator kan opladen. Als dat niet gebeurt, blijft er natuurlijk geen warmte over voor overdag." Een appartement op het gelijkvloers. Rond half twee 's middags zit Natalio Derosas samen met z'n gezin naar een worstelshow te kijken. Ze hebben allemaal een trui aan. Eén trui maar. "Ondertussen valt de temperatuur mee", zegt hij, "maar dat is enkel te danken aan de petroleumkachel die ik vanmorgen bijgezet heb. Vannacht was het hier 7 graden. De deuren waren vastgevroren en het ijs stond er aan de binnenkant op."

Pensioen in de vuilnisbak

"We werken eraan", knikt Ziaj. "De huizen hier tegenover zijn al gerenoveerd en..." "De huizen? Wat kunnen mij die huizen schelen! Jij bent jong, David, jij kan tegen de koude. Ik ben 61 jaar. Mijn longen zijn kapot van in de mijnen te werken, ik ben hartpatiënt, heb beginnende diabetes en lijd aan reuma. Ik woon hier al 27 jaar. Wanneer wordt er iets voor ons gedaan?"

"Staan alle radiatoren aan?", vraagt Ziaj. "Niet die op de slaapkamer", zegt Derosas. "Da's gevaarlijk. Er zijn al veel te veel branden hier in de buurt geweest. Altijd door die radiator." Ziaj zucht. Het is een verhaal dat hij gisteren nog vaak zou moeten ontkrachten. "Uiteindelijk bleek het altijd aan iets anders te liggen. Kinderen die papier in de radiator gestoken hadden of een sigaret of zo." Derosas schudt met z'n hoofd en loopt naar de kast. "Hier, mijn elektriciteitsrekening. 177 euro per maand en dan moet ik toch nog bijbetalen. Als ik meer verwarming opzet, kan ik mijn pensioen evengoed in de vuilnisbak gooien."

Jaren zeventig

Niet enkel de angst voor hoge facturen en de indianenverhalen over brand spelen mee. De gebouwen hebben wel degelijk een probleem, zo bevestigt Myriam Indenkleef, directeur van Nieuw Dak. "Ze dateren uit de jaren 70. Elke verdieping bestaat uit een betonnen plaat. Een deel van die plaat vormt de loopbrug waarlangs de voordeuren van de appartementen bereikt kunnen worden. Die loopbrug wordt dezer dagen erg koud en op die manier trekt de kou de appartementen binnen. Omdat er nog op elektriciteit verwarmd wordt, lopen de kosten hoog op. De bewoners krijgen net om die reden al jaren 15 procent korting op hun huur. Op korte termijn kunnen we niks aan de situatie doen." Alay Beyayz gelooft niet meer in de beloofde renovatie. "Acht graden is het in mijn flat", zegt hij. "Onze zoon van negen moeten we 's nachts tussen ons in leggen door de kou. Zonder pantoffels kun je onmogelijk lopen. Ik heb zelfs al extra vloerbekleding gelegd. Kijk, ik woon hier 32 jaar, maar er is nooit iets veranderd."

n In elke flat van de Genkse sociale woningmaatschappij Nieuw Dak staan minstens twee accumulatieradiatoren en nog wat extra verwarming in keuken en badkamer. Maar toch mag het amper baten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234