Vrijdag 20/05/2022

Reportage n De zeven dwergen van Sneeuwwitje werken nog harder aan de musical dan in de mijn

'Wij zijn freelance dwergen. Wie wil, kan ons bestellen'

'We steken stiekem wat Britse humor in onze dwergenrol'

De droge Engelse humor van Jack Frost in een lijfje van pakweg 130 centimeter en dat maal zeven. Het is maar één van de vele beschrijvingen van de dwergen in de gloednieuwe Studio 100-musical Sneeuwwitje. Hier is er nog een: 'Veel mensen denken dat wij in het echt ook allemaal samen in een piepklein huisje wonen en overdag in de mijnen gaan werken. Maar wij zijn normaal, hoor'. Bulderlach maal zeven.

Schelle

Van onze verslaggeefster

Marjan Justaert

'Kijk, als ze me vragen wil ik gerust modellenwerk doen, maar ik denk niet dat er veel kledij op mijn maat wordt gemaakt", lacht Nathan (25). Met zijn goeie meter is hij de overtreffende trap der dwergen: short, shorter, shortest. Dean (20) en Andy zijn de grootsten: 1 meter 40. De short people zijn speciaal uit Groot-Brittannië overgevlogen om bijna vier maanden lang hun acteerprestaties bot te vieren in de Sneeuwwitje-musical. Pip (52) sleept er een ministoeltje uit het decor bij: "Ze hebben voor vier maanden een kleinere wc geïnstalleerd, anders konden we niet bij de bril."

Andy, Pete, Mike, Pip, Max, Nathan en Dean zijn niet aan hun proefstuk toe. Voor ze de zeven dwergen speelden in Sneeuwwitje speelden de acteurs al dwergen in Harry Potter I en II, Holiday on Ice, in reclamespotjes en in het theater. "We zijn freelance dwergen. Wie wil, kan ons bestellen", verklaart Mike (61). "We worden inderdaad altijd gecast als kleine acteurs, terwijl we best de prins zouden willen spelen. Die mag tenminste Sneeuwwitje kussen."

De mannen zijn het erover eens: Sanne (die Sneeuwwitje speelde in een vorige editie en weigerde de prins te kussen en daarom vervangen werd door Kathleen van K3, MJ) was een toffe, maar gekust moet er worden. Voor dwergen zijn helaas weinig kus- en seksscènes weggelegd in de toneelwereld. "We vinden dat niet zo erg", zegt Max (25). Hij is de enige van de zeven die jarenlang bezig was met amateurtoneel en via een agent overschakelde op een professionele acteercarrière. De anderen rolden erin via advertenties en connecties.

In tegenstelling tot hun landgenoten Hugh Grant en Jude Law kunnen de dwergen niet leven van hun acteerprestaties. "Niet dat we slecht betaald worden, maar het zou wel leuk zijn als Studio 100 onze geliefden liet overvliegen", grinnikt Pete (46). Hij staat op trouwen en dabbert weg om een foto te zoeken van zijn aanstaande. "Kijk, dat is ze. She's also klein", legt hij uit. "Haar dochtertje van acht heeft het ook, haar zoontje van drie is gewoon." Ook Pip en Andy zijn getrouwd, maar met een 'boomlange' vrouw. Andy's echtgenote is een Vlaamse. "Ik heb haar bij de vorige editie van de Sneeuwwitje-musical, in 1998, leren kennen. We wonen samen in Antwerpen", zegt hij ietwat verlegen. Hij rijdt elke avond gewoon naar huis, de anderen wonen in twee appartementen op linkeroever. "Wat we daar 's avonds doen? 's Avonds drinken we Duvel", biechten de dwergen op. Een groot bier voor kleine mensen.

"Velen denken dat wij zeven broers zijn. (bulderlach) En dat we samenwonen en in de mijnen werken. Komaan, zeg", roepen de dwergen. Je zou het nochtans geloven als je ze bezig zag tijdens de repetities. Met een niet aflatend enthousiasme repeteren ze hun liedjes, de danspassen en de Nederlandse tekst twintig keer na elkaar. Worden ze dat niet beu? "It's part of the job", zegt Mike professioneel. In september werd hij geopereerd aan zijn heup en sindsdien loopt hij met een kruk. "We hebben een afspraak: als ik zou vallen tijdens een voorstelling doen we net alsof dat erbij hoort."

Ze worden regelmatig herkend op straat. De mannen zijn het gewoon. "De eerste keer dat we hier waren, werden we ontvangen als Michael Jackson. Ongelooflijk veel aandacht kregen we, het leek wel of er iemand anders kwam", vertelt Andrew bescheiden. Alle zeven zijn ze blij met zoveel media-aandacht, al willen ze "hun privé-leven toch afschermen voor het grote publiek". Yeah, right: als het over de vrouwen gaat, praten ze plots honderduit: "Dean is op zoek, ben je nog vrij?". Zelfs in het Nederlands wordt er wat afgegrapt. Elke dag krijgen ze twee uur les. "Prrrrinses, dwerrrgggggen, huiiisje, dooood." Pete, Andy en Max hebben de Vlaamse uitspraak goed onder de knie, de anderen sukkelen nog een beetje met de zachte 'g'. "Maar dat komt goed tegen de première", verzekert Pip vol goede moed. Short people, they do have a reason to live.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234