Vrijdag 27/01/2023

reportage n Calais begraaft 15-jarige scholiere die zich van kliffen stortte

No�mie sloot met haar (nog vermiste) vriendin Cl�mence een zelfmoordpact op het internet

'Noémie, waarom kregen enkel de kalkrotsen jouw geheim?'

Ze staan in de rij voor de kist in de Saint-Pierre-kerk in Calais en ze rillen. Honderden tieners, friemelend aan een piercing, de tranen smorend in een sjaal. Allemaal verdwaald in de confrontatie met de dood. Met de begrafenis van Noémie, de tiener die donderdag te pletter stortte van op de kaap Gris Nez, drong gisteren tot de jeugd van Calais door hoe vluchtig het leven is. 'Wisten we maar wat je bedoelde met je 'aftelling', Noémie, toen je op het internet inlogde. Nooit hadden we je nog gepest met je lelijke sjaal.'

Calais

Van onze verslaggeefster

Anne de Graaf

Ze zitten er bedremmeld bij, de leerlingen van klas 3C van het Jean Monnet-college in de zijbeuk van de Saint-Pierre-kerk in Calais. De een pulkt aan een witte roos. De ander neuriet mee met pastoor Michel. Nog een ander schudt het hoofd als die begint over "het licht dat de overleden tiener gevonden heeft in het hiernamaals". Is de priester gek geworden? Moeten we allemáál springen?

Niemand maakt een scène - Noémies familie zit vooraan - maar de vertwijfeling staat op de jonge gezichten te lezen. "Waarom plots dood, Noémie? Je had een carrière als schrijfster voor je. Waarom stort een beeldschoon meisje als jij zich van de rotsen? Waarom zagen we niks? Noémie, waarom kregen enkel de kalkrotsen jouw geheim? Als ik had geweten wat je bedoelde met je 'aftelling', die keer dat ik je op het web tegenkwam, nooit nog hadden we je gepest met je lelijke sjaal", stamelt Fabien, klasgenoot van de vijftienjarige Noémie, van wie het lichaam donderdag gevonden werd bij de krijtrotsen aan Cap Blanc Nez in Picardië.

Noémie vond op het kiezelstrand de dood waarvan ze droomde in de blogsites van het internet. Volgens het post-mortemverslag stierf ze na een val van meer dan 40 meter. Kort en krachtig, net zoals ze haar overlijden had beschreven in haar paginalange virtuele dagboek.

Waarom hunkerden Noémie en haar (nog vermiste) vriendinnetje Clémence (14) zo hartstochtelijk naar het einde? Beiden sloten volgens de eerste onderzoeksgegevens op 15 november een pact om te sterven op het internet. De ernst werd pas duidelijk toen ze dinsdagmiddag niet meer opdoken in de klas, de een in het Jean Monnet-college, de ander in de Jean Bosco-school in Guines, vlak bij Calais.

Een getuige zag Clémence nog aan boord stappen van de schoolbus, maar daarna raakte de familie het spoor bijster. De meisjes doolden urenlang in het achterland van 'Le site des deux Caps' alvorens ze hun sprong naar het hiernamaals waagden. Pas vorige week, na het vinden van het stoffelijk overschot van Noémie, beseften gerecht en familie wat de tieners echt had bezield. De sleutel van het mysterie lag in het e-mailverkeer. In hun persoonlijke internetdagboek op Skyblog maakten de vriendinnen (die elkaar deze zomer leerden kennen op de skateboardpistes van Calais) al maanden openlijk hun voornemen kenbaar er een eind aan te maken.

Clémence, die zichzelf 'Engel van Verdriet' noemde en gedichten over de dood schreef, is nog altijd vermist, maar Gérald Lesigne, procureur des Konings van Boulogne-sur-Mer koestert weinig hoop. "Haar kleren en rugzak werden vorige week vier kilometer stroomafwaarts gevonden."

"U zult dit wel allemaal op de familie willen steken, of op het internet", zei Jérôme, de oom van Noémie, namens de nabestaanden in de kerk. "Weet dan dat mijn nicht er altijd gelukkig uitzag. Ze verstopte haar verdriet diep van binnen, achter een façade, een korst, Noémies korst. Niets of niemand kon daarbij, zo weten we nu. Het internet was voor haar een medium, een moderne afscheidsbrief, geen complotmachine."

Op de achterste rij van de kerk beet Estelle (13) in haar zakdoek. De dertienjarige is de beste vriendin van Clémence, die "veel liever" dood wilde dan Noémie. "Clémence, dat wisten we allemaal, verkropte de breuk niet met haar vriendje Pierre. Ze had hem afgelopen zomer ontmoet op de skateboardpistes, de relatie duurde vijf maanden, hij was de man van haar leven. 'Nooit zal ik de draad van het leven weer kunnen opnemen', zei ze vaak. 'Dit leven heeft geen zin meer voor mij, de wegen van mijn lot leiden nergens heen.'

"Net zo snel barstte ze weer in een lachbui uit. Wij schonken er geen aandacht aan, ook al hadden enkelen van ons gezien dat ze haar onderarm met een scheermesje had verminkt. Ze stroopte altijd snel de mouwen op en stak dan haar lofzang af over Marilyn Monroe, haar (te) vroeg gestorven ster. Intussen weten we via het web dat de verminkingen slechts een aanloop waren naar haar zelfgekozen dood. Als je al die gegevens nu aan mekaar knoopt, begrijp je waar Clémence aldoor mee bezig was."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234