Donderdag 15/04/2021

reportage l Duizenden figuranten speelden de slag bij waterloo na en onze verslaggeefster keurde de troepen

undefined

'Weer of geen weer, het uniform van Napoleons soldaten is heilig'

Terwijl de Engelsen aan het EU-front de Fransen hun 'mini-Waterloo' verweten, speelden duizenden figuranten gisteren onder een brandende zon de echte slag bij Waterloo na, die precies 190 jaar geleden een einde maakte aan de imperialistische droom van Napoleon.

Waterloo

van onze verslaggeefster

Nica Broucke

De uitputting nabij strompelt John Wanmer alias British Rifleman 95th regiment op het paadje dat leidt naar de boerderij waar de Britse troepen verzamelen. De slag om Waterloo werd al enkele uren geleden beslecht - zoals bekend niet in het voordeel van Napoleon - maar de 36-jarige schutter uit Essex wil maar een ding: "Een fris pintje." Al van zes uur 's ochtends is hij op de been en de hitte begint zijn tol te eisen. "Het is bloedheet in dit uniform", zegt hij. "Gisteren hebben we een mars van 38 kilometer ondernomen, ik ben kapot maar toch was het weer great fun."

Het uniform in groene wol is een getrouwe kopie van het origineel, net zoals zijn Britse officierszwaard. Het is niet de eerste keer dat de Brit deelneemt aan de re-enactment van de Slag bij Waterloo. "We zijn hier met een groep van tachtig. We zijn donderdag aangekomen en morgenochtend (vandaag, NB) vertrekken we weer. Ik kan me bij god niet meer herinneren hoeveel keer we al hebben meegedaan, sorry, ik kan niet meer helder nadenken door de hitte. Ik was er ook al bij toen de 150ste verjaardag van de Slag bij Waterloo werd overgedaan. Toen was er nog meer volk, ik geloof 2.500 man. Maar zo warm als nu, dat heb ik niet eerder meegemaakt."

Wanmer werkt als floor manager in een bedrijf dat matten fabriceert "bedoeld om gebruikt te worden bij sportmanifestaties", zegt hij vermoeid. Hij kreeg de passie voor Napoleon en Wellington met de paplepel ingegoten. "Ik ben geboren in 1969, dat is exact twee eeuwen later dan die twee grote veldheren. Mijn vader vertelde me van kleinsaf aan verhaaltjes over Waterloo en ik vertel ze verder aan mijn dochter van elf. Zij zit nu in het Britse kamp. Thuis heb ik een hele verzameling van historische wapens en uniformen, het is een klein museum."

l Mario Tomasone

l Piper 42nd Regiment Royal Highland The Black Watch

l Woont in Avellino (bij Napels),

werkt als burgerlijk ingenieur

"Neen, ik ben geen Brit", corrigeert Mario Tomasone. "Ik maak weliswaar deel uit van het Britse leger, maar ben vandaag Schot. Eigenlijk woon ik in Italië, maar ik heb in Schotland gestudeerd. Daar heb ik leren spelen op de doedelzak. Ik heb nu iemand gevonden in mijn streek die me lessen geeft." Ter demonstratie zet de Schotse Italiaan een doedelzakdeuntje in. Zijn benen zijn roodverbrand onder zijn Schotse kilt. "Ik heb mijn uniform via internet bijeen gezocht", zegt hij. "De kaplaarzen worden nog altijd door het leger gebruikt. De rok en het jasje heb ik door een naaister laten maken. Het is de eerste keer dat ik naar Waterloo kom. Eerlijk gezegd vind ik het verschrikkelijk. Vorig jaar deden zo'n driehonderd figuranten mee, dit keer - het betreft een jubileumeditie - zijn dat er meer dan tweeduizend, maar denk je dat de organisatoren daar rekening mee houden? Vergeet het: ik heb mijn eigen tent moeten meebrengen, ik moet mijn eigen eten betalen en zelfs water krijg je niet gratis. Neen, geef mij maar de slag van 1809 bij La Coruña in Spanje. Daar kunnen ze hier nog van leren. De hele accommodatie was tot in de puntjes verzorgd."

Napoleon oefent al van jongsaf aan een grote aantrekkingskracht uit op de burgerlijk ingenieur. "De Napoleontische periode is samen met die van het Romeinse Rijk de belangrijkste in de Europese geschiedenis. De hele toekomst van Europa werd toen afgetekend." Tomasone ziet wel degelijk parallellen tussen de Slag bij Waterloo en de het huidige gebekvecht van Frankrijk en Groot-Brittannië in de EU. "Beide landen willen zoals vroeger binnen de EU leidende naties blijven."

l Arthur Van de Veken en

Jean-Marie Saucez

l Huzaren (resp. sergeant-majoor

Folasse en generaal Lasalle) in

het Franse leger

l Wonen en werken in Brussel

en Charleroi als informatici

"We hebben ons bivak achter het Musée de Cire", zegt generaal Lasalle. "Straks houden we daar schietoefeningen." "Volg het geluid van de kanonnen maar", zegt sergeant Folasse, om daarna snel te corrigeren. "Excuseer, mon général, dat ik spreek zonder uw toelating."

Beide lolbroeken hebben er duidelijk zin in. Ze zijn piekfijn uitgedost en lijken weinig hinder te ondervinden van de warmte. "Wij zijn puristen", aldus Lasalle. "Weer of geen weer, het uniform van Napoleons soldaten is heilig. Er is heel hard aan gewerkt, zelfs de knopen zijn volledig met de hand afgewerkt."

Beiden zijn 'oud-strijders' van de Slag bij Waterloo. Het is al de dertigste keer dat ze in juni aanwezig zijn. "Het is een passie, eigenlijk doen we aan historische reconstructie", zegt Folasse. "Waar we de passie vandaan hebben? Wat een vraag! Waar komt de passie voor vrouwen of voor auto's vandaan? Ik kan er echt niet op antwoorden. Ik leerde over Waterloo in de lagere school. Toen ik kennismaakte met die grote namen uit de geschiedenis was ik meteen verkocht." "Napoleon is nog altijd de grootste", gaat Lasalle verder. "Een zeer grote politicus, daar kunnen de heren van Europa een puntje aan zuigen! Waar denk je dat Verhofstadt de mosterd heeft gehaald? Bij de code civil van Napoleon natuurlijk."

l Alain Arrotin

l Generaal Krasinski in het eerste

regiment van de Poolse lanciers

(Franse leger)

l Woont in Jumet, werkt als

bediende bij de NMBS

"Gisteren ben ik van Jumet naar Waterloo gestapt, te voet", zegt de generaal, die duidelijk al wat bier achter de kiezen heeft. "Ik doe het voor de goede zaak. Het is belangrijk dat de Slag bij Waterloo wordt herdacht."

Aan de echte veldslag heeft hij niet meegedaan. "Ik zit sinds mijn vijfentwintigste in de reservedivisie", legt hij uit. "Ik blijf achter in het kamp van de Fransen." Waarom hij zichzelf dan als Poolse generaal heeft uitgedost? "Ik ben altijd geboeid geweest door uniformen", zegt hij, "en die van de Polen vind ik veruit de mooiste, zij vochten mee met het Franse leger. Het patroon heb ik in Polen gekocht en daarna heb ik het uniform hier laten namaken. Bovendien waren er al Engelse en Franse soldaten genoeg." Ook Arrotin is al van kindsaf in de ban van Napoleon. "Ik heb thuis kasten vol met boeken over hem, het is een figuur die blijft boeien, hij is en blijf mijn idool. We komen twee keer per jaar samen. In het weekend van de achttiende juni, zoals nu, maar ook op vijf mei. Dan woon ik de herdenkingsmis ter ere van het overlijden van Napoleon bij in de kerk van Braine-l'Alleud. De Europese Unie kan heel wat leren van Napoleon. Hij wilde op zijn manier een Europa creëren, het was een man met visie. Jammer dat het zo moest aflopen."

n John Wanmer, British rifleman 95th regiment, Manager uit Essex, Groot-Brittannië

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234