Woensdag 18/09/2019

Reorganisatie Vlaams orkestenlandschap op til

'De Vlaamse symfonische orkesten moeten worden getoetst aan dezelfde inhoudelijke criteria als diegene waaraan de organisaties moeten voldoen die gesubsidieerd worden op basis van het muziekdecreet.' Dat zei Vlaams cultuurminister Bert Anciaux (VU&ID) onlangs in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement.

Brussel / Van onze medewerker

Joeri Naânaï

Het voornemen van Anciaux om de symfonische orkesten op gelijke voet te behandelen met alle andere muziekensembles past in de plannen van de minister om het Vlaams orkestenlandschap grondig te reorganiseren. Momenteel worden drie van de vier Vlaamse symfonische orkesten nominatim betoelaagd vanuit de cultuurbegroting zonder dat ze hierbij vooraf inhoudelijk geëvalueerd moeten worden door de beoordelingscommissie Muziek. Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Vlaams Radio Orkest en het Symfonieorkest van de Vlaamse Opera zien zich hierdoor elk jaar verzekerd van subsidies.

Het Symfonieorkest van de Vlaamse Opera wordt overigens niet afzonderlijk nominatim betoelaagd, maar maakt deel uit van de nominatim betoelaagde Vlaamse Opera als geheel, waar het een tamelijk groot deel van het budget opsoupeert. Het Symfonieorkest van Vlaanderen krijgt geen nominatieve betoelagingen en werd ook niet erkend op basis van het muziekdecreet tijdens de vorige subsidieronde. De Vlaamse Gemeenschap kende wel een overgangssubsidie toe aan het Symfonieorkest van Vlaanderen.

In de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement stelt men zich vragen, zowel over de manier waarop de symfonische orkesten gesubsidieerd worden als over hun kwaliteitsniveau. De orkesten zouden te veel geld kosten en in de wandelgangen van het Vlaams Parlement wordt gefluisterd over een nakende rationalisering. Vlaams parlementslid Dany Vandenbossche (SP) vraagt zich af of minister Anciaux van plan is de orkesten te dwingen tot een fusie en beklemtoont dat dit voor de orkesten zelf onbespreekbaar is: "Mijns inziens zal een rationalisering en samenvoeging van de symfonische orkesten de bestaande problemen niet oplossen. De orkesten vinden trouwens dat een verhoging van de kwaliteit afhankelijk is van een verhoging van hun middelen." Mieke Van Hecke (CVP) vindt dat een evaluatie zich opdringt: "Ondanks de vele nominatieve betoelagingen, voldoet geen enkel Vlaams symfonisch orkest aan de internationale normen."

Minister Anciaux begrijpt dat de vaste betoelaging van de symfonische orkesten wrevel heeft teweeggebracht bij de muziekensembles die wel beoordeeld worden op hun artistieke merites. Hij vindt dan ook dat de criteria die gelden voor de decretaal erkende en gesubsidieerde organisaties ook van toepassing moeten zijn op de symfonische orkesten. Anciaux beklemtoont evenwel dat er voorlopig geen sprake is van fusies: "Ik heb aan de commissie Muziek gevraagd om mij te adviseren over de rol van de symfonische orkestcultuur in het hedendaagse Vlaamse muzieklandschap. De vraag is immers of de huidige situatie, waarbij drie nominatieve orkesten en verschillende decretaal gesubsidieerde ensembles naast elkaar bestaan, voldoende kansen biedt en voldoende diversiteit vertoont om in Vlaanderen tot een hoogstaande symfonische muziek te komen."

De minister wil ook luisteren naar de mening van drie onafhankelijke deskundigen: Serge Dorny, intendant van het London Philharmonic Orchestra, Stephan Moens, recensent bij De Morgen, en André Hebbelinck, tot voor kort directeur van het Ensemble Modern en nu de nieuwe muziekprogrammator van het Festival van Berlijn. "Vreemd" zegt Dany Vandenbossche "dat Anciaux buiten zijn commissie Muziek ook nog drie externe experts wil raadplegen. Het is te hopen dat de uitgebrachte adviezen elkaar niet tegenspreken." Anciaux verduidelijkt: "Ik heb mijn redenen om twee verschillende adviezen te vragen. Ik heb mijn bedenkingen bij de bestaande situatie. Ik vind me echter absoluut niet gekwalificeerd genoeg om louter op mijn eigen bedenkingen of op mijn eigen plan voort te bouwen."

Vandenbossche wil de hele problematiek volgende week nog eens aankaarten in de commissie Cultuur, met het oog op een mogelijke wijziging van het muziekdecreet. Hij wil Anciaux meteen vragen of er binnen het muziekdecreet ook een afzonderlijk luik voor muziekfestivals zal worden voorzien. Vandenbossche: "Het Festival van Vlaanderen, het Folkfestival Dranouter, het Sfinks Festival en Pukkelpop, worden momenteel via het muziekdecreet samen met de muziekensembles gesubsidieerd. Een ad-hoccommissie voor muziekfestivals zou wellicht meer garanties kunnen bieden voor de structurele ondersteuning van festivals die het moeilijk hebben, zoals het Sfinks Festival."

Cultuurpolitiek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234