Vrijdag 21/01/2022

Rentree-interview van ex-premier in 'De zevende dag' zorgt voor incident met liberalen

Leterme zal Europese lijst niet trekken

Yves Leterme werkt zachtjes aan een comeback op de eerste rij. Na een periode van stilzwijgen gaf hij voor het eerst nog eens een politiek interview. De ex-premier kondigde in De zevende dag aan dat hij zeker niet de Europese lijst zal trekken.

Door Fabian Lefevere

brussel l Het wederoptreden van Leterme lokte meteen ook enige controverse uit. Leterme zei namelijk 'politiek gekrakeel' te vrezen in de onderzoekscommissie naar Fortis. En dat is niet naar de zin van de voorzitter daarvan, Bart Tommelein (Open Vld). Die vindt dat senator Leterme moet zwijgen.

Het was al enige tijd duidelijk dat Leterme de eerste shock van zijn gedwongen aftreden te boven aan het komen is. Hij liet al eens zijn licht schijnen over het wielrennen in een aantal media, maar schuifelde ook weer politiek naar voren. Zo ontving hij de voorbije dagen en weken informeel een handvol journalisten, en gaf hij dus ook een heus politiek interview op De zevende dag. Wellicht doet hij dat eerstdaags nog eens over voor de Franstalige media.

Geen kritiek

Leterme had de bedoeling de puntjes op de i te zetten, nu het gonst van de gerusten over zijn rol tijdens de komende verkiezingen. De ex-premier ontkende dat hij het lijsttrekkerschap voor de Europese verkiezingen zou ambiëren. Het trio Jean-Luc Dehaene, Marianne Thyssen en Yvo Belet vindt hij een uitstekende keuze. Leterme wil niet meer dan een rol als "eerste militant", zoals hij zichzelf noemde in het CD&V-ledentijdschrift Ampersand. Dat betekent dat hij als lijstduwer bij de effectieven of opvolgers zal kandideren voor zowel de Europese als de West-Vlaamse lijst voor de Vlaamse verkiezingen.

Opvallend was dat Leterme geen woord van kritiek uitte - ook (vooral) niet op Herman Van Rompuy. "Ik heb er geen probleem mee om de regering te steunen", zei hij. Maar Leterme ziet in het werk van Van Rompuy dan ook vooral de voortzetting van zijn eigen initiatieven, zoals daar zijn het relanceplan, Congo of het masterplan voor de gevangenissen. "Ik steun de regering en doe mijn job."

Het interview van Leterme was voorlopig het laatste: tot hij moet verschijnen voor de onderzoekscommissie doet hij er het zwijgen toe. In afwachting is hij er nog steeds van overtuigd dat hem op geen enkele manier een schending van de scheiding der machten kan worden aangewreven in het Fortisdossier. "Ik heb nooit contact opgenomen met de rechterlijke macht." En dat Hans D'Hondt door Herman Van Rompuy in dienst wordt gehouden als kabinetschef ziet Leterme als een bevestiging daarvan. Die Hans D'hondt werd ervan beschuldigd de beïnvloeding van het gerecht op poten te hebben gezet. "Wellicht is er enkel iets fout gelopen bij de afhandeling van de procedure."

'Senator'

Inmiddels is wel duidelijk dat de ex-premier geen al te hoge pet op heeft van de commissie die moet onderzoeken of hij al dan niet in de fout ging in de Fortiszaak. Leterme zei te hopen dat die niet verzandt in politiek gekrakeel. "Dat risico bestaat." Die uitspraak was zeer duidelijk niet naar de zin van Bart Tommelein, fractieleider van Open Vld in de Kamer en voorzitter van de onderzoekscommissie. "Leterme heeft voor zijn beurt gesproken."

Volgens Tommelein is het niet aan "senator Leterme" om te bepalen hoe de onderzoekscommissie moet werken. "Zijn uitspraken zijn ongelukkig. Hij wekt nu de indruk dat hij, en niet de commissie zelf, bepaalt hoe we te werk gaan. Ik verwacht van senator Leterme dat hij daar geen uitspraken over doet." Volgens Tommelein moet iedereen nu wachten op het expertenversalg.

Yves Leterme:

Fortisonderzoekscommissie dreigt af te glijden in politiek gekrakeel

n Yves Leterme over de zaak-Fortis: 'Ik heb nooit contact opgenomen met de rechterlijke macht.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234