Donderdag 22/04/2021

Rente op woonleningen blijft lichtjes stijgen

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Wie een woonlening wil afsluiten, kan dat nog steeds tegen erg voordelige voorwaarden doen. Het ziet er bovendien niet naar uit dat er snel verandering komt in die situatie, al lijken de echte superkoopjes wel achter de rug.

Een jaar geleden kon je bij Crelan onder welbepaalde voorwaarden nog een hypothecaire woonlening met vaste rente op tien jaar afsluiten met een rentevoet van 0,98%. Vandaag worden dergelijke bodemrentes niet meer gegeven, blijkt uit het overzicht op Spaargids.be, waar consumenten de voorstellen die ze van hun bank krijgen kunnen invullen. De goedkoopste aanbieding van de laatste maand staat er op al op 1,27%.

De stijging komt niet uit de lucht vallen. De rente zit al eventjes in de lift. Als bankiers de spaargelden die ze ontvangen in staatsobligaties met een resterende looptijd van tien jaar beleggen, ontvangen ze nu 0,93% intrest. Op 27 september vorig jaar was dat nog maar 0,13%. Aan deze belegging hebben ze bovendien weinig werk en weinig risico. Het is dus logisch dat de rente op leningen waaraan ze meer werk hebben en meer kans lopen op wanbetaling mee de hoogte ingaat.

De hogere rente hangt samen met de verbetering van de economische toestand en het aanwakkeren van de inflatie. In februari was de korf met de meest gekochte goederen op jaarbasis in België al 2,97% duurder geworden. Om de koopkracht van het geld te bewaren, zou de rente evenveel moeten stijgen als de inflatie.

Impact blijft beperkt

Voor de kredietnemers vertaalde zich dat de voorbije weken alvast in een toename van de geafficheerde rentevoeten. Voor een krediet op twintig jaar met vaste rente zitten die opnieuw boven de grens van 3,00%.

De effectief gevraagde tarieven blijven daar echter nog steeds een stuk onder. Bij Immotheker bedraagt het gemiddelde tarief van een afgesloten krediet voor een lening met vaste rente op twintig jaar momenteel 2,14% voor wie tussen 81% en 100% van de waarde van zijn woning leende. Vorig jaar was dat nog een tijdlang minder dan 2,00%.

Voor de beste tarieven van het moment kunt u ook terecht bij Spaargids.be, waar consumenten de voorstellen die ze van hun bank ontvangen verzamelen.

Bij de vergelijking van de laagste rentevoeten moet je wel een slag om de arm houden. Vaak zal je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen zoals het domiciliëren van je inkomen op een rekening bij de bank, alsook het afsluiten van een schuldsaldoverzekering en het afsluiten van een woningverzekering via dezelfde instelling bank. Daarbij moet je erop letten dat je het voordeel van de lage rente niet meteen weer verspeelt door hogere tarieven voor de schuldsaldoverzekering en de woonverzekering. Je houdt de kostprijs van een aparte schuldsaldoverzekering en woningverzekering dan ook best in het achterhoofd.

Vooruitzichten volgende maanden blijven goed

Volgens de meeste analisten moet echter niet meteen gevreesd worden voor een snelle stijging. Zo bedraagt de vergoeding op het gros van de spaarboekjes nog altijd 0,11%. Daarvoor moet de spaarder hiervoor zijn geld minstens een jaar laten staan. Haalt hij het voor het einde van die twaalf maanden af, dan vangt hij maar 0,01%. Die spaarboekjes vormen een belangrijk bron voor het geld dat de banken gebruiken om woonleningen te verstrekken.

Voorts verlengde de Europese Centrale Bank haar stimulusprogramma tot december 2017. Vandaag pompt de instelling maandelijks nog 80 miljard euro in de Europese economie. Vanaf april wordt dat 60 miljard euro. Dat zorgt ervoor dat er veel geld beschikbaar blijft voor leningen, wat de prijs van die leningen laag houdt.

Lees op Spaargids.be ook:

- Zo krijg je een energielening aan bodemrente
- 608 euro belastingverminderg voor lening op nieuwe eigen woning
- Bekijk die lening met variabele rente toch maar eens

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234