Vrijdag 13/12/2019

Rent-a-Priest mag verjaardag vieren in capucijnenklooster van Edingen

De alternatieve katholieke vereniging Rent-a-Priest van de priesters Rudy Borremans, Norbert Bethune en André Brems viert in maart haar verjaardag in het capucijnenklooster van Edingen. Het zeventiende-eeuwse klooster werd hen ter beschikking gesteld voor erediensten en vieringen door de nieuwe eigenaar Marc Labeeuw.

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Rent-a-priest, de vereniging van afgewezen priesters die alternatieve katholieke vieringen aanbieden aan kritische gelovigen, bestaat binnenkort een jaar. Een jaar van successen zo blijkt. "We zullen de cijfers bekendmaken op onze verjaardagsviering op 25 maart", zegt priester Rudy Borremans. De priester, die van kardinaal Danneels verbod kreeg om pastorale taken te verrichten wegens zijn vermeende, maar nooit bewezen homoseksuele relatie, heeft het afgelopen jaar 95 doopsels begeleid. "Dat is meer dan een gemiddelde parochie, zelfs meer dan een omvangrijke dekenij", zegt Borremans. "Er bestaat een grote vraag naar alternatieve vieringen." Maar geschikte locaties om ceremoniële plechtigheden te houden, waren soms moeilijk te vinden. De katholieke kerk heeft immers haar pastoors verboden samen te werken met Rent-a-Priest. Zonder succes overigens want een zestal katholieke pastoors werkt - anoniem, uit angst voor represailles - samen met de vereniging.

Borremans heeft nu steun gekregen van de nieuwe eigenaar van het capucijnenklooster van de taalgrensgemeente Edingen. Capucijnenmonniken volgen de leer van Sint-Franciscus. Het klooster werd drie jaar geleden nog bewoond door drie monniken, maar die zijn inmiddels vertrokken. Het gebouw werd verkocht aan een vastgoedmaatschappij, onder de voorwaarde dat de oudste gedeelten ondergebracht zouden worden in een vzw. Die vzw zal onder meer een capucijnenmuseum beheren. De vzw wilde ook de nooit ontwijde kapel en de gebouwen blijven gebruiken voor hun oorpronkelijke doel. "Maar we kregen meer tegen- dan medewerking van het bisdom", zegt Marc Labeeuw, voorzitter van de vzw Memoriaal Karel van Arenberg. "Blijkbaar zijn onze activiteiten concurrentie voor de dorpskerk. Er werd formeel verbod opgelegd om officiële katholieke vieringen te houden."

Maar een van de capucijnenpaters bracht Labeeuw op een beter idee: Waarom niet Rent-a-Priest laten gebruikmaken van de gebouwen? "Ik heb met die mensen contact opgenomen", zegt Labeeuw. "Die meneer Borremans is een fijne, weliswaar wat verlegen persoon. Ik sta achter zijn initiatief. Dat hij homoseksueel is, zijn mijn affaires niet. Dat is privé."

Labeeuw zegt al langer op zoek te zijn naar een alternatieve bestemming voor het historische klooster. Zijn voorstel om er asielzoekers in onder te brengen, werd eerder afgewezen.

De kloostergebouwen maakten deel uit van het domein van de familie Van Arenberg, die in de nabijheid haar jachtslot had. Alle familieleden werden in de kapel begraven. De gebouwen raakten in de loop der eeuwen beschadigd en werden heropgetrokken, maar het oudste gedeelte van het klooster is nog zeventiende-eeuws. "Rent-a-Priest levert een meerwaarde aan de kloostergebouwen", zegt Labeeuw. "Ik begrijp hun standpunt ook. Ik kan ook niet verdragen dat vrouwen geen priester mogen zijn of dat priesters niet mogen trouwen." Labeeuw is katholiek opgevoed, maar voelt zich vandaag niet meer onder één noemer thuis: "Economisch ben ik liberaal, sociaal ben ik een socialist of een christen-democraat, en ik ben Vlaams-nationalist als het over Brussel gaat." Levensbeschouwelijk noemt Labeeuw zich een aanhanger van "de schoonheid en de goddelijkheid in de natuur. Noem me maar een heiden."

Voor Borremans is het klooster en de kapel een "godsgeschenk". "Er staat zelfs nog een godslamp, de lamp die steeds brandt om te getuigen van de voortdurende aanwezigheid van God. Het enige wat nog nodig is, is een mooie consecratie om Jezus' aanwezigheid te bevestigen."

Borremans: 'Het enige wat nog nodig is, is een mooie consecratie om Jezus' aanwezigheid te bevestigen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234