Zaterdag 26/09/2020

Brussel

Renovatiewerken aan daken musea Jubelpark eindelijk in de startblokken

Beeld BELGA

Eind deze maand starten in het Brusselse Jubelpark eindelijk de renovatiewerken aan de daken van drie musea: het Museum Kunst en Geschiedenis, Autoworld en het Legermuseum. Het gigantische werk beslaat 31.000 vierkante meter en zal, als alles volgens planning verloopt, eind 2022 rond zijn. Met de renovatie is 21 miljoen euro gemoeid.

Over de toestand van de federale musea is al veel inkt gevloeid. De federale regering besliste twee jaar geleden al een aantal dringende herstellingswerken uit te voeren. Als gevolg van verwaarlozing en jarenlange onderinvesteringen regende het er binnen, kwam de veiligheid in het gedrang en konden delen van de gebouwen gewoonweg niet meer worden gebruikt.

Ministers Jambon en Reynders en staatssecretaris Demir op het dak van het gebouw in het Jubelpark.Beeld BELGA

Maar nu is het dus tijd voor het grote werk. Op 22 oktober start de grondige renovatie van de daken, kondigden drie federale regeringsleden - vicepremiers Jan Jambon en Didier Reynders en staatssecretaris Zuhal Demir - donderdag trots aan. "Binnenkort is het definitief gedaan met het plaatsen van emmers onder lekkende daken van het Museum Kunst en Geschiedenis", drukte Demir het uit. "Een dak dat lekt is niet meteen het beeld dat we willen uitdragen aan bezoekers en toeristen", voegde Jambon er aan toe.

Zes voetbalvelden

De werken zullen in vier fases verlopen. Minister Jambon, bevoegd voor de Regie der Gebouwen, benadrukte dat steevast een kwaliteitscontrole in acht wordt genomen. Met andere woorden: er wordt pas met een volgende fase gestart indien de voorgaande fase volledig klaar is. Bovendien is het de bedoeling dat de musea tijdens de werken openblijven voor het publiek. "Het is daarom essentieel dat de verschillende partners goed met elkaar communiceren", waarschuwde Jambon.

Dertigduizend vierkante meter daken, dat is het equivalent van zowat zes voetbalvelden. Dat verklaart meteen waarom de werken vier jaar in beslag zullen nemen. "Bovendien is een voetbalveld effen, terwijl het hier gaat om daken met hoekjes en kantjes, glaspartijen en verschillende soorten constructies", weet Demir. De werken zijn toegewezen aan de firma Six bvba. De 21 miljoen euro is afkomstig van de Regie der Gebouwen en Beliris, het samenwerkingsverband tussen de federale staat en het Brussels gewest, dat onder de portefeuille van vicepremier Reynders valt.

Tijdens de eerste fase, die loopt tot het najaar van 2019, worden het Museum Kunst en Geschiedenis en het Legermuseum onder handen genomen. In die eerste instelling staat de renovatie gepland van de daken van de vierkante koer, de kloostertuin en de Narthex. In het Legermuseum gaat het om een gedeelte van de verticale glaspartijen van het dak van de luchtvaarthal.

Minister Jambon kondigde nog aan dat binnenkort een studiebureau wordt aangesteld voor het Masterplan rond het Museum Kunst en Geschiedenis en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, dat eveneens aan het Jubelpark ligt. Daarbij wordt de hele organisatie en renovatie van de gebouwen geviseerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234