Vrijdag 22/10/2021

weekendkrant

René Redzepi na de burn-out: "Ik dacht ook dat dat bullshit was"

null Beeld Jonas Lampens
Beeld Jonas Lampens

Hij is amper 36 maar al jaren eigenaar van het beste restaurant ter wereld. In de weekendbijlage van De Morgen praat de Kopenhaagse chef René Redzepi met Yves Desmet. Ook over de burn-out die op de loer lag: "Ik behoorde ook tot die groep die dat maar bullshit vond."


Je bent aan je dagboek begonnen om een opkomende burn-out te bezweren. Hoe kun je dat nu hebben als je het beste restaurant van de wereld runt en iedereen niets anders doet dan je loven en prijzen?

"Ik begreep het zelf ook niet. Ik behoorde ook tot de groep die burn-outs maar ingebeelde bullshit vond. Maar toch, het gebeurde toen we nummer één werden en alles plots veranderde. Ikzelf, die plots beroemd werd, ons restaurant dat ineens altijd vol zat, misschien wel de gastronomie in haar geheel veranderd had. Dan slaat er een panische angst toe. Want je hebt de top van de berg bereikt, dus pas op: beweeg niet meer of je stort te pletter. Klamp vast aan wat je hebt, don't screw it up. Waar ga je naartoe als je boven op Mount Everest staat?"

"Die angst om nog te veranderen of te onderzoeken doet je verkrampen, en ongelukkig worden midden in het grootste succes. Terwijl je je hele leven vrolijk zat te dollen en te experimenteren, terwijl je geloofde dat creativiteit ook het durven falen is en opnieuw beginnen, merk je plots dat je vastzit. Uit angst dat succes te verliezen. Het plezier was weg, er was alleen nog verantwoordelijkheid. Daarom ben ik aan dat dagboek begonnen. Een beetje beschaamd, want alleen Justin Bieber-fans houden dagboeken bij, toch? Maar ik wou te weten komen waar onze creativiteit vandaan kwam, en waarom we ze dreigden kwijt te raken."

Met alle respect, maar daar geeft het boek eigenlijk geen antwoord op. Er is geen magisch recept voor creativiteit, zo blijkt, tenzij misschien hard werken, blijven 'stoempen'.
"Nee, je hebt wel een paar vage ideeën en theorieën, maar als ik dé formule had gevonden, kon ik nu definitief gaan rentenieren. (lacht) Hoe leg je uit dat je soms weken en maanden met een ingrediënt aan het worstelen bent, en er echt niets dat eetbaar is uit krijgt, terwijl soms na het einde van een service, midden in de nacht, iemand een paar dingen bij elkaar doet en je een totaal nieuwe en geweldige smaaksensatie krijgt? Waarom kom je er soms niet uit en sta je met je hoofd tegen de muur te bonken, en zit je dan weer in een flow waar intuïtief alle radertjes pakken en alles lijkt te lukken? Als je maar bezig blijft, zul je het allemaal vroeg of laat tegenkomen."

"Het heeft zelfs met het weer te maken: onze meeste en beste creaties zijn er op zonnige dagen gekomen. Het heeft soms te maken met opborrelende herinneringen: iets waar je ooit niet verder mee kwam, en wat je opgeborgen hebt in je geheugen, komt plots tevoorschijn als mogelijke oplossing voor een nieuw probleem in het nu, en het werkt dan nog ook. Dan gebeurt er iets. Je hebt ook vertrouwen nodig, een zekere zelfverzekerdheid, en die komt nooit uit angst, maar alleen als je jezelf staat te amuseren. Verlies het vermogen tot spelen en je verliest je creativiteit."

Dit is een fragment uit een langer interview. Lees het volledige gesprek morgen in Zeno, in de weekendkrant van De Morgen. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234