Donderdag 14/11/2019

René Descartes

► Geboren op 31 maart 1596 in La Haye en Touraine, een dorp dat sinds 1967 gewoon Descartes heet.

► Het denken van Descartes zit vervat in drie woorden:cogito, ergo sum. 'Ik denk, dus ik ben'. Zijn twijfel was een bewijs van zijn bestaan, meende hij. Met gezonde achterdocht jegens zijn zintuigen bestudeerde hij de wereld.

► Met zijn dualisme - de scheiding tussen eeuwige geest en stoffelijk lichaam - legde hij de basis voor de moderne filosofie, al is het concept ondertussen achterhaald.

► Descartes was de grondlegger van deanalytische meetkunde, waarmee hij de brug legde tussen algebra en meetkunde. Trek twee assen, zet ergens een punt en dankzij Descartes kun je de plaats van dat punt (en zoveel meer) eenvoudig beschrijven.

► Hoewel Descartes een godsbewijs formuleerde, kreeg hij het verwijt atheïst te zijn. Dat de inquisitie binnenviel bij tijdgenoot Galileo Galilei, overtuigde Descartes om zijnTraité du monde et de la lumièreniet uit te brengen. Het standaardwerk over metafysica, fysica en biologie verscheen in zijn volledigheid pas na Descartes' dood.

► De man die bekendstaat als filosoof en wiskundige, haalde eerst een diploma als jurist. Vervolgens trok hij naar de Nederlandse Verenigde Provinciën om er militair ingenieur te worden. Hij verbleef 20 jaar in Nederlandse plaatsen als Breda, Amsterdam en Leiden.

► In 1635 zette Helena Jans van der Strom Descartes' dochter Francine op de wereld. Vijf jaar later stierf het kind. Ondanks het belang dat Descartes hechtte aan de rede, toonde hij openlijk zijn verdriet, zijn emoties niet loochenend.

► Als kind lag Descartes vaak ziek te bed. Dat vond hij niet zo erg: het gaf hem tijd en mentale ruimte om diep na te denken. Ook in zijn verdere leven kwam de filosoofniet voor de middag uit bed.

► Mogelijk is Descartes' dood te wijten aan zijn vreemde slaappatroon. In zijn laatste levensjaar gaf hij onderricht aan de Zweedse koningin Christina, die er op stond vroeg op te staan. Dat gooide Descartes' bioritme overhoop, waarop zijn weerstand verzwakte en een longontsteking hem te grazen nam. Feit is: zonder enige twijfel gaf hij op 11 februari 1650 de geest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234