Woensdag 01/02/2023

Renate Dorrestein is ongeneeslijk ziek

De Nederlandse schrijfster Renate Dorrestein (63) is ongeneeslijk ziek, zo vertelde ze het voorbije weekend in een interview aan de Volkskrant. Ze kreeg onlangs de diagnose slokdarmkanker te horen, net toen ze bezig was aan een van de laatste hoofdstukken van haar nieuwe roman Reddende engel. Dorrestein kreeg intussen chemotherapie en bestraling, maar genezing lijkt uitgesloten. De schrijfster van een uitgebreid oeuvre zou nog een jaar te leven hebben. "Toen we na die scan thuiskwamen, zei Maarten (haar echtgenoot, red.): had jij dit nou zien aankomen? Ik zei: nee, ik had geen enkel idee. En toen zei hij - en dat vond ik zulke geruststellende woorden: tja, een op de drie mensen krijgt kanker, waarom wij niet? En zo is het. Waarom wij niet?"

Dorrestein heeft besloten zich niet te laten opereren. "Wil je dan niet leven, vragen mensen me. Dan antwoord ik dat ik niet genoeg doodsangst in me heb om mijn leven te laten verzieken door een operatie waar veel mensen als een wrak uit komen. Mensen hebben niet in de gaten dat wat zij levenslust noemen, vaak in feite doodsangst is."

Dorrestein werkt intussen gewoon door aan een volgend boek. "Reddende engel is net af en in mijn hoofd vormt zich een idee voor een volgend boek, ik heb zelfs al een titel. Natuurlijk ga ik aan de slag met een nieuw boek. Slokdarmkanker of niet, het zou toch raar zijn als ik ineens iets heel anders zou doen."

Amélie Nothomb dient klacht in tegen hardnekkige stalkster

De Belgisch-Franse schrijfster Amélie Nothomb zit opgescheept met een agressieve stalkster. Al tien jaar wordt ze achtervolgd door een vrouw die haar bij tal van publieke gelegenheden zoals signeersessies belaagt en lastigvalt. Een aantal dagen geleden drong de vrouw zelfs binnen in de hal van het appartement van Nothomb en bedreigde ze de successchrijfster met geweld. Ze bleek touwen en een mes in haar rugzak te hebben.

Nothomb, die gelukkig niet gewond raakte, heeft nu een officiële klacht ingediend tegen haar achtervolgster, die haar ook regelmatig opwacht aan het kantoor van haar uitgeverij en haar dreigbrieven stuurt, zo is aan het Franse persagentschap AFP bevestigd.

Nothomb blijft relatief rustig onder de heisa: "Het is absoluut niet prettig, maar het overkomt veel bekende mensen, besef ik."

De beroemde hoedendraagster blijft een van Frankrijks populairste schrijfsters. Haar laatste boek Frappe-toi le coeur prijkt alweer hoog in de bestsellerlijsten. Kort voor de rentrée littéraire getuigde Nothomb voor het eerst over het seksuele misbruik door vier mannen toen ze amper 12 jaar was. De feiten speelden zich af in Bangladesh, aan zee, waar ze met haar ouders verbleef. Nothomb sprak in Le Monde over de desastreuze invloed van de verkrachting op haar jeugd, haar jarenlange nachtmerries, haar anorexia en de stemmen in haar hoofd. "Het was alsof ik vanaf dat moment een innerlijke vijand meedroeg en een monster dat voortdurend angst veroorzaakte."

Telex

►In 2014 en 2016 deden Rick de Leeuw en Annelies Brosens (Laïs) een tournee ('Open geest') langs de Vlaamse psychiatrische centra. Op verzoek van het project Te Gek!? wordt deze geest verruimd en krijgen Rick en Annelies, onder de noemer 'Open Geest XL', nu het gezelschap van onder meer Guy Swinnen, Christophe Vekeman en Jan Hautekiet. Vekeman schreef de tekst en eerder ook al de novelle Gezellig is anders voor Te Gek!?. De voorstelling gaat op 27 september in première in Oosterzele.

►Vijf natuurboeken maken kans op de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek van 2017. Het zijn Wilde apen van Frank Berendse, Dieren met toekomstplannen. Slim vooruitkijken in de natuur van Frans van der Helm, Veluwe, de natuurgids van Dirk Hilbers, De kinderen van de nacht, over wolven en mensen, van Dik van der Meulen en Vogels op de cm2 van Peter Müller en Tom Loorij. Karina Wolkers maakt op 15 oktober bekend wie de winnaar is. De prijs bestaat uit een bedrag van 5.000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek.

►Einde verhaal voor de mysterieuze schrijfster Elena Ferrante en haar Napolitaanse maskerade. Er waren al geruime tijd indicaties dat de naam een pseudoniem was, temeer daar de 'schrijfster' nooit in het openbaar verscheen. Acht tekstanalysten en taalwetenschappers aan de universiteit van Padua voerden nu doorgedreven onderzoek en brachten hun conclusie naar buiten. Elena Ferrante is Domenico Starnone, een voormalig docent Italiaans die in Italië ook een redelijk succesvol auteur is. De stijl, kenmerkende emoties en woordkeuze vertonen treffende gelijkenissen. Uitgever Atlas/Contact stopt voorgoed met het kat-en-muisspel en legt het nieuwste boek van Ferrante (Strikken) deze week gewoon onder de naam van Starnone in de winkels.

►Succesdebutante Lize Spit is maandag jl. ingescheept voor een tournee in het Duitse taalgebied. Het startschot klinkt in Berlijn. Ook in Keulen stelt ze Het smelt voor, vertaald door Helga van Beuningen en gepubliceerd bij Fischer Verlag. Und es schmilzt kreeg positieve kritieken en staat in de bestsellerlijst van Der Spiegel. In november trekt Spit ook naar Zürich, Stuttgart en Hamburg, terwijl ze in oktober optreedt in Praag en Brno om de Tsjechische vertaling te presenteren.

►Aan zee, De hoed van tante Jeannot, Drie zusters in Londen, Grand Hotel Solitude, Bruxelles, here I come... Het zijn welbekende titels van Eric de Kuyper. De auteur van subtiele en gevoelige autobiografische romans en essays viert dit najaar zijn 75ste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan verschijnt nu Het samenspel tussen Dr. Jekyll en Mr. Hyde en zijn alle titels tot 1 januari 2018 verkrijgbaar à 7,50 euro. Eric de Kuyper komt er morgenavond 21 september over vertellen in Boekhandel Limerick te Gent (20 uur). Eveneens zal hij het hebben over zijn passie voor Brussel, film, theater, dans en literatuur. De Kuyper wordt ook gehuldigd in Passa Porta Brussel op donderdag 28 september om 20 uur.

►In Amerika werd Vertel me het einde al bejubeld als 'de eerste must read van het Trump-tijdperk', maar het boek van Valeria Luiselli maakt ook in Nederlandse vertaling veel emoties los. Het is essentieel voor elk land dat worstelt met immigratie en vluchtelingen, is de teneur. Uitgever Das Mag is het boek gaan aanbieden aan alle 150 Nederlandse Kamerleden. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Kathalijne Buitenweg van GroenLinks. Of ook onze parlementsleden en staatssecretaris Theo Francken (N-VA) een Luiselli krijgen, is nog niet bekend.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234