Vrijdag 22/10/2021

Rellen verstoren herbegrafenis Argentijnse oud-president

De voormalige Argentijnse leider Juan Perón is plechtig herbegraven. Maar wat een historische hoogdag had moeten worden, is op een smadelijk schouwspel uitgedraaid.

Door Lode Delputte

BUENOS AIRES l Bij gevechten tussen rivaliserende facties zijn vijftig gewonden gevallen. Het illustreert dat Perón, meer dan dertig jaar na zijn dood, de Argentijnen nog altijd even sterk verdeelt als verenigt.

De rel ontstond toen de diverse groepen elkaar met flessen, stokken en bakstenen de toegang tot de begraafplaats wilden verhinderen.

Na heel veel geharrewar kon dé held van 20ste-eeuws Argentinië finaal ten grave gedragen worden. Juan Perón (1895-1974) rust nu in een fonkelnieuw, peperduur (1,1 miljoen dollar) mausoleum op zijn landgoed in San Vicente, ten zuidwesten van Buenos Aires.

Het was de jongste weken al duidelijk geworden dat de herbegrafenis niet van een leien dakje zou lopen. Want wat wou Perón zelf? Zo zou hij volgens de enen ooit gezegd hebben dat hij in San Vicente zijn laatste rustplaats wou krijgen, terwijl anderen wel zeker wisten dat hij in Buenos Aires wenste te blijven.

Ook Martha Holgado, een bejaarde vrouw die dertien jaar geleden een zaak had ingespannen om zichzelf als biologische dochter van Perón erkend te zien, was zich tegen de overdracht blijven verzetten zolang zij geen DNA-test kon laten uitvoeren. Pas nadat Peróns derde echtgenote Isabel 'Isabelita' Martínez - een ex-nachtclubzangeres die zelf presidente werd tussen 1974 en 1976 - daar onlangs toestemming toe gegeven had, kon genetisch materiaal aan de gebalsemde leider onttrokken worden.

De afname van DNA-monsters vond eerder deze week onder zware politiebescherming plaats, nadat er bijzonder lang aan het slot van de grafpoort was gemorreld. Een van de twaalf sleutels was immers zoek geraakt.

Dat Peróns grafstede zo goed beschermd werd, heeft alles te maken met de macabere diefstal die in 1987 plaatsgevonden had: toen werden de handen van het lijk afgezaagd en meegenomen, een affaire die nooit opgehelderd raakte. Ook zou een achterneef van Perón diens sabel en pet, dinsdag prominent te zien op de lijkkist, al eens zoek gemaakt hebben.

Niet enkel met Perón is gesjacherd. Omdat ze bang waren voor massaverering hadden coupplegers in 1955 ook het lijk van zijn vrouw Eva 'Evita' Duarte weggehaald. Evita's stoffelijke resten bleven elf jaar in Italië liggen.

'Perón onsterfelijk! Evita onsterfelijk!', scandeerde de talrijk opgekomen massa dinsdag. Volksmensen voornamelijk, want de politieke klasse blonk uit in afwezigheid. Noch de peronistische president Kirchner, noch diens even peronistische voorgangers-rivalen Duhalde en Menem gaven present.

"Het linkse peronisme van Kirchner heeft dan ook weinig te maken met het erg liberale, vooral op consumptie gerichte peronisme van een Menem", licht Michiel Baud van het studiecentrum voor Latijns-Amerika Cedla toe. "De tegenstellingen tussen een links beleid en fascistisch-autoritaire vormen kon Perón zelf door zijn persoon nog wel overbruggen. Pas na zijn dood kwamen ze voluit aan het licht, bijvoorbeeld tijdens de militaire dictatuur (1976-'83), toen sommige peronisten de wapens opnamen en guerrillero's werden, of nog, tijdens de grote politieke en economische crisis van 2001."

"Wat dinsdag is gebeurd", zegt Baud, "bewijst wel dat de historische contradicties binnen het peronisme nog steeds leven. Anderzijds is het ook zo dat het ooit wel erger is geweest: toen Perón in 1973 uit ballingschap terugkwam, zijn de facties elkaar bij de luchthaven van Buenos Aires te lijf gegaan."

Toen, aan de vooravond van de staatsgreep door de militaire junta, vielen er dertien doden en 360 gewonden.

Dit bewijst dat de historische contradicties binnen het peronisme nog altijd leven

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234