Brussel
Rellen in Brussel: drie verdachten vrijgelaten
Bij nieuwe rellen in Brussel zijn gisteren 71 mensen gearresteerd. Ze brachten vernielingen aan op de Louizalaan. Verschillende winkels werden beschadigd, net als een politievoertuig. Drie van de vier verdachten die vandaag ter beschikking werden gesteld van het parket, zijn vanavond vrijgelaten.
De meerderjarige relschopper die gerechtelijk werd aangehouden na de rellen, is vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Dat meldt het Brusselse parket. Twee van de drie gerechtelijk aangehouden minderjarigen werden vrijgelaten na verhoor. Een derde minderjarige is voor de jeugdrechter verschenen.
In totaal werden elf personen gerechtelijk aangehouden en zestig anderen administratief aangehouden. Vier personen, één meerderjarige en drie minderjarigen, werden vandaag ter beschikking gesteld van het parket.
Jeugdrechter
De meerderjarige, die opgepakt werd voor vernielingen van winkelvitrines en wagens, werd niet onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter en is vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Twee minderjarigen werden vrijgelaten na verhoor en de derde minderjarige is voor de jeugdrechter verschenen. De beslissing van de jeugdrechter zal zondag niet meer gecommuniceerd worden.
Het was de derde keer in evenveel weken dat er rellen uitbraken in Brussel. Die ontstonden bij een betoging tegen de slavernij in Libië, aan het Poelaertplein. Enkele heethoofden misbruikten die gelegenheid.
"Een dertigtal jongeren die aanwezig waren bij de manifestatie op het Poelaertplein hebben op een gegeven moment hun gezicht bedekt en zijn dan richting Louiza getrokken om daar beschadigingen aan te brengen aan een aantal winkels", vertelt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. Een politieagent liep bij de rellen een schedelbreuk op.
In totaal zijn 71 mensen gearresteerd: 16 gerechtelijk, 55 administratief. Dat meldt het Brusselse parket.
Opnieuw onaanvaardbaar gedrag van relschoppers in Brussel. Crisiscentrum volgt situatie samen met politiediensten strikt op.
— Jan Jambon (@JanJambon) 25 november 2017
Onder meer de winkels van Damart en Caroline Biss werden beschadigd, net als een voertuig van de federale politie. Er waren agenten aanwezig op de manifestatie aan het Poelaertplein. Zij kregen steun van de federale politie. Die zette het waterkanon in en liet een helikopter aanvliegen.
Toen de oproerpolitie aan Louiza mensen begon op te pakken, verlegde het rumoer zich richting Naamsepoort. Dat had ook invloed op het verkeer in de stad. De Stefaniatunnel richting Poelaertplein moest even dicht, net als metrostation Louiza.
Vreedzame betoging tegen geweld niet verstoren met geweld. Diensten proberen situatie onder controle te houden en arrestaties uit te voeren #bxl
— Koen Geens (@Koen_Geens1) 25 november 2017
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) veroordeelden de feiten via Twitter. De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) werpt zijn politiediensten een bloemetje toe.
Onaanvaardbaar gedrag van een 30-tal personen die de betoging tegen slavernij hebben verstoord. Onmiddellijke en krachtdadige reactie van de politie.
— Philippe Close (@PhilippeClose) 25 november 2017
Politie op zoek naar beelden
De politie roept mensen die beelden hebben gemaakt van de rellen in Brussel, op om die over te maken. Op die manier hoopt ze nog daders te kunnen identificeren.
Alle beeldmateriaal betreffende de incidenten van 25 november #Naamsepoort mogen overgemaakt worden via het volgende adres zpz.polbru.info@police.belgium.eu aan de gerechtelijke taskforce van de zone die werd opgericht voor verdere identificatie van de daders.
— PolBru (@zpz_polbru) 26 november 2017