Woensdag 01/04/2020

Religieuze uitzendingen 'geen kerntaak van de VRT'

Kunnen religieuze kijkers en luisteraars binnenkort nog bij de openbare omroep terecht voor hun wekelijkse eredienst? Als het van mediaminister Sven Gatz (Open Vld) afhangt, niet. Maar de VRT reageert 'verwonderd' en wil dat haar onafhankelijkheid wordt gerespecteerd.

Een week geleden werd nog aangekondigd dat de VRT naast katholieke, orthodoxe, protestantse en joodse vieringen ook islamitische erediensten zou uitzenden. Maar als het van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) afhangt, zijn er binnenkort helemaal geen erediensten meer te zien op de openbare omroep. In het Vlaams parlement liet Gatz verstaan dat het uitzenden van religieuze vieringen "niet tot de kerntaken en ook niet tot de autonome beslissingsbevoegdheid" van de VRT behoort.

'Wederzijds respect'

Die uitspraak kwam er toen de minister antwoordde op parlementaire vragen van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) over het uitzenden van islamitische erediensten op de VRT. De Gucht benadrukte daarbij dat zulke vieringen, van welke godsdienst ook, geen plaats hebben op de openbare omroep. Hij wil dat levensbeschouwelijke thema's in redactionele programma's worden behandeld, in plaats van in een religieuze dienst.

Gatz wil dat aankaarten bij een tussentijdse evaluatie van de beheersovereenkomst, die na nieuwjaar gepland staat. Maar de VRT reageert verwonderd. "In tegenstelling tot wat de minister beweert is er ter zake geen enkele evaluatie voorzien in de lopende beheersovereenkomst", stelt bestuursvoorzitter Luc Van den Brande in een mededeling.

"De beheersovereenkomst, ondertekend tussen de VRT en de minister, is duidelijk: levensbeschouwelijke strekkingen worden geïntegreerd in het aanbod van de publieke omroep en de VRT organiseert structureel overleg met de vertegenwoordiging van de levensbeschouwelijke strekkingen", citeert Van den Brande. "De VRT rekent het dan ook tot zijn opdracht om hier invulling aan te geven en wenst bijkomende inspanningen te doen om dit aanbod te verruimen en zo bij te dragen tot extern pluralisme als bijdrage tot samenleven in wederzijdse openheid en respect. Het uitzenden van erediensten behoort daartoe."

De VRT benadrukt ook dat de onafhankelijke programmering van de openbare omroep "ook in deze gerespecteerd dient te worden."

Ook de andere meerderheidspartijen, N-VA en vooral CD&V, vinden dat Gatz zijn boekje te buiten gaat. "Erediensten worden beschouwd als een onderdeel van de decretale vrijheid die de VRT heeft om zelf programma's te kiezen", vind parlementslid Karin Brouwers (CD&V). "We gaan toch niet naar een staatstelevisie, waarbij wij zeggen wat er al dan niet op tv mag komen?"

'Actief pluralisme'

Kerkjurist Rik Torfs (KU Leuven) is niet te vinden voor een afschaffing van de erediensten. "In Frankrijk, toch hét land van de scheiding tussen Kerk en staat, kan het wel. Daar worden erediensten van zeven verschillende kerken en godsdiensten uitgezonden. Een traditie die al lang succesvol is, ook in een seculier samenlevingsmodel. Religieuze groeperingen zelf aan het woord laten, getuigt van een open houding en actief pluralisme."

Per jaar worden er op televisie veertig erediensten uitgezonden, telkens op zondagochtend. In het voorjaar trokken rooms-katholieke vieringen tussen de 85.000 en de 95.000 kijkers, bij orthodoxe diensten lagen die cijfers tussen de 48.000 en 76.000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234