Maandag 14/10/2019

Relatief lichte straf voor Frans Van de Ven

Wooncentrum van het funshoppen ging failliet in 2001

Olen

Eigen berichtgeving

Jeroen Verelst

De rechtbank in Turnhout heeft zich mild getoond voor Frans Van de Ven, de voormalige zaakvoerder van het naar hem genoemde wooncentrum in Olen. Eind jaren tachtig was the sky the limit voor Van de Ven. Zijn naam was een werkwoord geworden, heel Vlaanderen ging op zondag massaal 'Van de Vennen'. Maar in 2001 ging het wooncentrum failliet. 'De Koning van Olen' viel van zijn voetstuk en mocht het komen uitleggen aan de rechter. Hij kreeg gisteren vier maanden voorwaardelijk en moet 12.000 euro ophoesten.

Van de Ven is het prototype van de selfmade man. Gestudeerd tot zijn vijftiende, begonnen als schrijnwerker en omgevormd tot verkoper. Midden jaren zestig vond hij het gat in de markt en begon hij plastic vloerbekleding aan de man te brengen. Eerst in de ouderlijke woonst, dan een eigen winkeltje, vervolgens een grote winkelhal en ten slotte de kers op de taart: zijn eigen wooncentrum. Joviale Frans strooit kwistig met cadeautjes, elke bezoeker krijgt een gratis deurmat of wc-borstel. De kritische consument die nog niet overtuigd is door de cadeautjes, bezwijkt wel voor het reclamebombardement dat Van de Ven op Vlaanderen afvuurt. Met doodsimpele slogans als 'Stop met dolen, kom naar Van de Ven in Olen' geeft hij de blitse reclamejongens het nakijken. Maar het waren vooral De Strangers die goud waard bleken te zijn. Wie vandaag de naam Van de Ven hoort, barst negen kansen op tien nog altijd in spontaan gezang uit: "En we gaan en we gaan naar Van de Ven!"

Lang voordat andere winkels ermee uitpakten, bedenkt Van de Ven het funshoppen. De Vlaming gaat op zondag niet meer naar zee of naar de dierentuin, hij gaat 'Van de Vennen'. 's Middags mosselen à volonté voor 100 frank in de cafetaria en de hele dag door optredens en handtekeningensessies van Vlaamse vedetten. Eddy Wally, Luc Steeno, Wendy Van Wanten... halen hun halve maandomzet bij Van de Ven. Het wooncentrum haalt recordzondagen van 15.000 bezoekers en boekt een jaaromzet die flirt met het miljard. Van de Ven wordt zelf ook een BV. Een dagje Van de Ven is niet compleet zonder Franske even te hebben aanschouwd. De Koning van Olen laat het zich met zichtbaar genoegen welgevallen.

Maar begin jaren negentig begint zijn ster te tanen. Andere winkels en ketens hadden zijn succesformule schaamteloos gekopieerd of pakten eveneens uit met bodemprijzen. Bovendien brachten de Vlaamse zangers en zangeressen lang niet meer zoveel volk op de been. Van de Ven begint zelf geld in zijn stilaan zwaar verlieslatende wooncentrum te pompen. "Hij ziet het te groot, hij wil te veel", klonk het in Olen. Tegen alle economische wetten in zingt Van de Ven het nog uit tot 2001. Op 8 mei is het wooncentrum failliet.

De curator treft een niet al te koosjere boekhouding aan. Zo zijn activa ter waarde van 2,7 miljoen euro spoorloos verdwenen. De curator stapt naar het parket, Frans Van de Ven moet zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Turnhout. De aantijgingen zijn niet mals: verduistering, fraude in het kasregister, het gebruik van ongedekte cheques en het uitstellen van het faillissement. Van de Ven riskeert een celstraf van vijf jaar en een monsterboete van 2,5 miljoen euro.

De rechter toonde zich gisteren relatief genadig voor Van de Ven. Alleen de beschuldiging van het gebruik van ongedekte cheques hield stand. Mede dankzij zijn gevorderde leeftijd - Van de Ven is er 66 - en zijn blanco strafblad kwam hij eraf met vier maanden voorwaardelijk en een boete van 12.000 euro. Bij de Koning van Olen leek gisteren vooral de opluchting te overheersen.

Frans Van de Ven blijft ondertussen gewoon doen waar hij goed in is: verkopen. En hij doet dat nog altijd in het naar hem genoemde wooncentrum. Twee maanden na het faillissement werd de inboedel van Van de Ven verkocht, het hoogste bod kwam van kleindochter Ann. Grootvader Frans werd in dienst genomen als bediende, en bleef zijn geesteskind promoten alsof zijn leven ervan afhing. Van de Ven blijft het funshoppen trouw, maar het is allemaal iets minder 'fun' dan tijdens de gouden jaren. De cadeautjes zijn wat zeldzamer geworden, de 'nationale en internationale' vedetten wat schaarser. En hoewel boven de cafetaria hangt dat 'vrouwtjes en ventjes hier eten voor weinig centjes' zijn ook de mosselen wat duurder geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234