Woensdag 28/07/2021

Coucke koopt Anderlecht

Relatiebemiddeling dringt zich nu al op bij Anderlecht

Bij KVO is Coucke steeds meer gaan regeren op sportief vlak. Een situatie die bij het instituut Anderlecht ondenkbaar is. Beeld Photo News
Bij KVO is Coucke steeds meer gaan regeren op sportief vlak. Een situatie die bij het instituut Anderlecht ondenkbaar is.Beeld Photo News

Marc Coucke is dan wel een gelauwerd zakenman, de grootste voetbalkenner zal hij evenwel nooit zijn. Toch ging de bemoeienis op sportief vlak bij zijn KV Oostende steeds verder tot de situatie voor de trainers onwerkbaar was geworden. Als Vanderhaeghe er al zot van werd, wat wordt dat dan straks met Hein Vanhaezebrouck?

Het gebeurt in elke club wel eens. De voorzitter die vroeg of laat op al dan niet subtiele wijze zijn mening geeft over de ploegopstelling. Dat dit met Marc Coucke bij KV Oostende de jongste maanden schering en inslag was, roept bij zijn overgang naar Sporting Anderlecht de nodige vraagtekens op. Zeker met Hein Vanhaezebrouck in de functie van T1.

In 2013 wordt Coucke eigenaar van KV Oostende, dat onder Fred Vanderbiest één jaar daarvoor de stap naar eerste klasse heeft gezet. Van bemoeienis in de basisopstelling of sportieve zaken is er geen sprake. Coucke geeft wel advies bij de samenstelling van de spelersgroep, maar verder reikt zijn inmenging niet. Vanderbiest kan zijn job doen, zonder veel verantwoording te moeten afleggen aan de preses. Intussen wordt er flink gesaneerd en tracht Coucke de club vooral extrasportief op het juiste spoor te zetten.

De eerste barstjes

Dat blijft ook onder Vanderhaeghe aanvankelijk lange tijd zo - de resultaten zijn dan ook uitstekend. Een halfjaarlijks onderhoud, op winterstage en na het seizoen, voldoet om de lopende zaken door te nemen. KVO schopt het tot in play-off I, iedereen is content. In het tweede seizoen onder Vanderhaeghe haalt Oostende zelfs Europees voetbal - een droom voor Coucke en KVO.

Toch komen zijn er rond die tijd al barstjes in de verstandhouding. Coucke stunt met de komst van onder anderen Proto en later Lombaerts, maar nu en dan heeft Vanderhaeghe zijn twijfels. Coucke wil in het tussenseizoen nog twee in Oostende geliefde basisspelers laten gaan, maar dan veert Vanderhaeghe een eerste keer recht.

Vanhaezebrouck tijdens de persconferentie in Neerpede.
Vanhaezebrouck tijdens de persconferentie in Neerpede. "Het is altijd belangrijk te weten wie je baas is."Beeld Photo News

Wanneer KVO dit seizoen vervolgens zijn competitiestart volledig mist, is het hek van de dam. Lombaerts en Zivkovic zitten op de bank, geheel tegen de zin van de voorzitter. De inmenging gaat vanaf dan crescendo. Sms'jes twee uur voor de wedstrijd, spelers die niet meer mogen opgesteld worden, enzovoort. Vanderhaeghe wordt er gek van - tot hij uiteindelijk wordt ontslagen, kan hij niet langer zijn ding doen als coach.

Hoewel Coucke zich vrijwel nooit op het oefencomplex begeeft en dus ook niet weet wat er in de groep leeft, gooit hij sportief coördinator Karel Geraerts in een paniekreactie kort na het ontslag met Vanderhaeghe op straat. Kinesisten komen en gaan: het gevolg van spanningen tussen Couckes dokter Chris Goossens en de technische staf, dit tot grote onvrede van de spelersgroep. En wanneer Vanderhaeghe zijn opvolger Custovic Gano enkele weken op de bank zet, leest Coucke hem na de verloren bekerwedstrijd tegen Standard voor de ogen van alle sponsors en bestuursleden een uur lang de levieten.

Door de strot duwen

Terwijl de sportieve bemoeienis van Coucke met de jaren steeds groter werd, hield sportief directeur Luc Devroe zich meer en meer afzijdig. Hij speurt naar talenten en tracht een evenwichtige kern samen te stellen, maar bij de grote dossiers heeft de voorzitter het laatste woord. Grote namen zijn belangrijker dan kwaliteit, zonder oog voor het evenwicht in de spelerskern of in de loonschaal. Zelfs wanneer Devroe zijn rechterhand Geraerts zonder uitleg wordt ontslagen, waagt de sportieve baas zich niet aan tegenspraak.

Zo is Coucke steeds meer gaan regeren op sportief vlak, een situatie die de club duidelijk geen deugd heeft gedaan. Een situatie ook die bij het instituut Anderlecht ondenkbaar is, zeker met Hein Vanhaezebrouck aan het hoofd. Die wil de sportieve discussie niet uit de weg gaan en voerde in Gent bijvoorbeeld wekelijks een gesprek met Louwagie en De Witte, maar laat zich anderzijds geen transfers door zijn strot duwen. Zo spuwde hij publiek zijn gal in het dossier-Boussoufa, een stunt waarvan Coucke er de jongste jaren meerdere op zijn palmares heeft staan.

Het is dan ook zeer de vraag hoe Coucke zich bij de recordkampioen zal gaan gedragen. Zelf gaf hij al aan pas in maart na een evaluatieperiode zijn stempel te drukken, maar is de flamboyante en nietsontziende zakenman ook bereid zich op sportief vlak op het achterplan te houden? Kan Coucke zich aanpassen aan zijn omgeving en hoe zal de club Sporting Anderlecht - en Hein Vanhaezebrouck in het bijzonder - omgaan met de nieuwe voorzitter? Nog voor beiden in de echt verbonden zijn, dient relatiebemiddeling zich al aan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234