Maandag 24/02/2020

Relatie met PS-kamerlid doet Rik Daems de das om

Geen voor de hand liggende kandidaat om VLD-fractie te leiden in de Kamer, Daems zet 'tijdelijk' stap terug

Brussel

Eigen berichtgeving

Rik Daems zet tijdelijk een stap terug als VLD-fractieleider in de Kamer. Hij heeft een relatie met PS-kamerlid Sophie Préciaux, die zwanger is. Hij hoopt nu de sereniteit terug te vinden. Aan de pers vraagt hij de privacy van hem, zijn gezin en zijn relatie te respecteren. Hij blijft wel zetelen als kamerlid. Met die korte mededeling maakt Daems gisteren een einde aan de stroom van speculaties die begonnen met het nieuws dat hij op zoek was naar een nieuwe job en uitmondden in een verhaal over zijn echtscheiding en zijn nieuwe vriendin.

Het ontslag is het gevolg van een opeenvolging van mediaberichten over de persoonlijke situatie van de Leuvense liberaal. Het nieuws dat hij zou scheiden van zijn tweede vrouw heette maandag in VLD-kringen nog "een privézaak" te zijn zonder politieke gevolgen. Gisteren kwam de hele affaire in een stroomversnelling, toen Le Soir uitpakte met de naam van de nieuwe vriendin, een PS-collega van Daems, en VTM eraan toevoegde dat de politica ook zwanger is. Gisterennamiddag nam Daems de beslissing dat hij als fractieleider niet meer kon functioneren.

"Ik ontken formeel dat er druk uitgeoefend is op Daems", zegt zijn woordvoerder Yves Stevens. Dat betekent echter niet dat de VLD-top zich helemaal niet met de zaak bemoeid heeft. Een persconferentie op de middag werd gisteren "na overleg" op het laatste moment afgeblazen. Daems heette "te emotioneel" te zijn om de camera's te trotseren. Hij was op dat moment trouwens nog helemaal niet van plan de handdoek in de ring te gooien. En ook de uiteindelijke beslissing dat toch te doen kwam er pas na een gesprek met partijvoorzitter Bart Somers. "De politieke relevantie van zijn privéleven was nog altijd dezelfde, nul komma nul", aldus woordvoerder Tom Ongena. "Hij is zelf tot het inzicht gekomen dat het beter was even de luwte op te zoeken."

Officieel verdwijnt Daems maar tijdelijk van het voorplan, al valt in VLD-kringen te horen dat een terugkeer toch hoogst onwaarschijnlijk is. Daems had zelf al bij premier Verhofstadt naar een elegante uitweg uit de politiek gepolst, maar vacatures zijn er niet meteen voorhanden. Over zijn opvolging houdt iedereen de lippen stijf op elkaar. Een voor de hand liggende kandidaat is er niet: de ene behoort te veel tot de oude garde, de ander heeft door een kabinetsverleden te veel de stempel van een bepaalde minister, nog een ander is geen stamboomliberaal. De namen van Bart Tommelein, Hilde Vautmans, Willy Cortois en Fons Borginon circuleerden gisteren al, maar het is wachten op de fractievergadering morgen om te zien wie het haalt.

De mediastorm rond het privéleven van Daems, enkele maanden na berichten over de relatie van Patrick Dewael en VRT-journaliste Greet Op de Beeck, doet ook opnieuw vragen rijzen bij de grenzen van de privacy voor bekende politici. Daems zelf laat via zijn woordvoerder weten dat hij zich "correct behandeld voelt door de pers". Al laten anderen uitschijnen dat net de berichtgeving en de vragen van journalisten over de mogelijkheid om verder te functioneren van zijn privésituatie een politiek feit gemaakt hebben, dat hem het fractieleiderschap kostte.

(LVI / TP / FR)

Standpunt, pagina 2

Algemeen, pagina 3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234