Donderdag 07/07/2022

NieuwsCoronamaatregelen

‘Relance kan nu echt van start gaan’ en ‘eindelijk perspectief’: dit zijn de reacties na het Overlegcomité

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Telewerk zal in juli niet langer verplicht zijn, reizen zal kunnen en zelfs festivals vanaf half augustus. Evenementen zullen opnieuw kunnen doorgaan in juni: binnen tot 200 personen of 75 procent van de zaalcapaciteit, buiten tot 400 personen. Dat heeft het Overlegcomité vandaag beslist. Alles weliswaar onder voorwaarden, maar dankzij de versnelde vaccinatiecampagne is de hoop groot.

TTR en Belga

“De relance kan nu echt van start gaan”, reageert Danny Van Assche, topman van ondernemersorganisatie Unizo, na het Overlegcomité. “Onze ondernemers kunnen zich opnieuw voorbereiden, plannen maken...”, aldus de Unizo-topman. “Ook op langere termijn, nu ze duidelijk weten dat vanaf 1 september opnieuw alles mogelijk wordt.” Ook het uitzicht op terugkeermomenten voor telewerkers noemt Unizo een opsteker. Het Overlegcomité besliste dat werknemers vanaf 9 juni weer een dag per week naar het werk kunnen.

Van Assche dringt er nog op aan dat de verschillende steunmaatregelen tot eind dit jaar zouden worden verlengd. Want een volledige heropstart van de economie in september betekent niet dat iedereen op dat ogenblik ook meteen uit de problemen is, zegt hij.

‘Een voorzichtig vreugdesprongetje’

Sound Of Silence, het initiatief dat ijvert voor een heropstart van de evenementensector na de coronapandemie, reageert tevreden op de beslissingen dinsdag van het Overlegcomité. “Alle harten binnen de eventsector maken een voorzichtig vreugdesprongetje”, luidt het. “Eindelijk krijgen we het werkbare perspectief waar we al zolang naar vragen.”

“Bijna anderhalf jaar al smeken we met #Soundofsilence om vooruitzicht, om een weg uit deze crisis. Vandaag heeft onze smeekbede eindelijk een antwoord gekregen en kunnen we ook effectief vooruit beginnen te kijken. Naar de welgekomen versoepelingen en mogelijkheden die er de volgende maanden aankomen.”

Sound Of Silence beseft wel dat er “ons en de maatschappij” nog uitdagingen te wachten staan. “Leef de maatregelen nog even na”, luidt de oproep van het initiatief. “Nog heel even. Dan kunnen wij opnieuw onze passie uitoefenen en kunnen we jullie events aanbieden waar beleving en samenzijn centraal staan.”

Want de evenementensector moet “nog enkele woelige watertjes doorzwemmen”, benadrukt Sound Of Silence. “Zoals de beschikbare liquiditeiten, het vinden van geschikt personeel, leningen verkrijgen bij de banken, een uitstel van btw bij onze heropstart, enzovoort. Als we niemand willen achterlaten, moet onze sector extra gestimuleerd worden.”

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Terugkeermomenten voor telewerkers bijzonder goede zaak’

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is tevreden met het exitplan. Vooral dat nu ook in de mogelijkheid tot terugkeermomenten voor telewerkers wordt voorzien, valt in goede aarde bij de werkgeversorganisatie.

“De nieuwe voorgestelde tijdslijn biedt perspectief voor de getroffen sectoren”, zegt Pieter Timmermans, CEO van het VBO, in een persbericht. “De terugkeermomenten voor telewerkers zijn een bijzonder goede zaak om de huidige sfeer van telewerkmoeheid te counteren. Maar we moeten goed beseffen dat deze versoepelingen slechts effectief gerealiseerd kunnen worden wanneer de vaccinatietrein volop blijft verder rijden én we met zijn allen respect voor de hygiëne- en voorzorgsmaatregelen blijven opbrengen.”

Sectoren zoals de evenementen- en entertainmentsector, die zwaar getroffen en langdurige gesloten zijn, krijgen een “gestructureerd plan dat een spoedige heropening toelaat”. Volgens de werkgeversorganisatie krijgen die sectoren met het exitplan nu “eindelijk perspectief en duidelijkheid en kunnen ze hun heropstart voorbereiden”.

Het VBO roept iedereen nog op om waakzaam te blijven en de regels strikt na te leven, “zodat de versoepelingsdrempels gehaald worden en de timing van het vooropgestelde exitplan niet in gedrang komt”.

‘Goed dat het een getrapt systeem is’

“Het is natuurlijk een heleboel”, zegt viroloog Marc Van Ranst bij VTM NIEUWS over de versoepelingen die zo meteen zouden aangekondigd worden op de persconferentie na het Overlegcomité. “Maar wat goed is, is dat het een getrapt systeem is. Er zijn verschillende data afgesproken.”

“We weten wel dat data uitspreken zeer gevaarlijk is”, vervolgt Van Ranst, al hangen ze wel vast aan bepaalde drempels die moeten bereikt worden. “We gaan nog moeten horen hoe dat dan gedetailleerd in zijn werk zal gaan. Data en drempels zullen aan elkaar gelinkt moeten worden en dat is iets dat iedereen goed zal moeten begrijpen.”

“Wanneer ik hoor dat er ventilatienormen in de horeca komen, dan is dat voor mij misschien nog de belangrijkste beslissing van al, op langere termijn toch”, laat de viroloog nog verstaan. “Dat gaat de luchtkwaliteit in ons land in de binnenruimte ten goede komen. Decretaal vastgelegde waarden gaan nu gecontroleerd worden. Dat is belangrijk.” Wat de evenementen betreft, benadrukt Van Ranst dat dit onder de juiste voorwaarden zal moeten gebeuren en ook zeer georganiseerd. “Maar dat kan deze sector goed.”

‘Hoog tijd om opnieuw te ont-moeten’

Toerisme Vlaanderen is bijzonder tevreden dat het Overlegcomité eindelijk het langverwachte perspectief heeft bezorgd aan de organisatoren van evenementen en festivals. “Want zij zijn als geen ander meesters in het ont-moeten, en dat is nu net waar toerisme rond draait. Al meer dan een jaar zijn we bijna uitsluitend bezig met niet mogen of moeten, nu is het hoog tijd om opnieuw te ont-moeten, maar altijd wel op een veilige manier uiteraard”, zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen.

Toerisme Vlaanderen staat al heel de crisis schouder aan schouder met de brede event- en festivalsector, want sportieve en culturele evenementen en festivals zijn essentieel voor de totaalbeleving binnen het toeristisch gebeuren. “Daarom ook hebben we tijdens de coronacrisis samen met de eventsector en met de Karel De Grote Hogeschool het Covid Event Risk Model en het Covid Infrastructure Risk Model uitgewerkt, waarmee organisatoren en lokale besturen op een eenvoudige manier kunnen nagaan in hoeverre hun event al dan niet coronaproof is”, zegt Peter De Wilde.

Voka reageert tevreden

Voka is tevreden met het perspectief dat het zomerplan biedt, en vindt het maar logisch dat ook het einde van het verplichte en voltijdse telewerk in het vooruitzicht is gesteld. “Het is niet meer dan logisch dat na de versoepelingen op het sociale vlak nu ook het strenge telewerkregime wordt losgelaten”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “We weten dat de rek er bij veel medewerkers helemaal uit is en dat voor vele bedrijven de continuïteit zwaar te lijden heeft onder het verplichte en voltijdse telewerk. We zijn dan ook tevreden dat het Overlegcomité gehoor geeft aan de noodkreten van werkgevers en werknemers en een stapsgewijze terugkeer in twee fases naar de werkplek mogelijk maakt.”

Voka wil dat de steunmaatregelen zolang als nodig worden aangehouden. “De veilige heropstart zal nog niet overal even vlot verlopen”, zegt Maertens. “Het systeem van tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis zou verlengd moeten worden tot en met eind september.” De werkgeversorganisatie wil ook dat het afbouwen van het telewerk niet gepaard gaat met administratieve verplichtingen. “Werkgevers hebben er alle belang bij dat er zo weinig mogelijk besmettingen zijn. Geef de werkgevers dan ook het vertrouwen om opnieuw zelf het werk te organiseren. We gaan ervan uit dat de onnuttige RSZ-registratie die vandaag nog van kracht is, zo snel mogelijk wordt afgeschaft”, aldus nog Maertens.

‘Eindelijk ons geloof weer beleven zoals we dat al eeuwen doen’

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen heeft dinsdag beslist dat vanaf 9 juni erediensten weer mogelijk zijn met 100 mensen binnen en 200 buiten. “Zo zullen we eindelijk weer ons geloof kunnen vieren zoals we het gewoon zijn, samen in het kerkgebouw”, zegt woordvoerder Geert De Kerpel van de Bischoppenconferentie van de katholieke kerk in België.

Ook de begrafenisondernemers zijn blij met de nieuwe stap. Sereni, dat 35 begrafenisondernemers vertegenwoordigt in ons land, reageert dan ook tevreden. Al heeft het te lang geduurd, zegt CEO Bram Coussement. Voor Coussement hadden versoepelingen twee maanden geleden ook al mogelijk geweest. “Eigenlijk is het Overlegcomité maandenlang te voorzichtig geweest”, vindt hij “Met de nodige maatregelen had een koffietafel met 30 mensen al veel langer gekund. Veel nabestaanden hebben niet op de gepaste manier afscheid kunnen nemen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234