Zaterdag 27/02/2021

Vlaamse regering

Rel tussen CD&V en N-VA in Vlaamse regering na schrappen van boskaart

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) trok de boskaart in zonder zijn milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) in te lichten. Beeld BELGA
Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) trok de boskaart in zonder zijn milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) in te lichten.Beeld BELGA

De eenzijdige beslissing van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) om de boskaart van tafel te vegen, zorgt voor hoogspanning binnen de coalitie. Minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) werd volledig gepasseerd.  

"Ik heb vastgesteld dat de boskaart, ondanks goede bedoelingen, vol verkeerde effecten zit", benadrukte Bourgeois. "Het kan niet dat mensen die bouwplannen hadden, dat nu niet meer kunnen. Dit druist in tegen mijn rechtsgevoel. Daarom wordt de kaart weer ingetrokken en het openbaar onderzoek stopgezet. Er moet een nieuwe kaart komen, met een openbaar onderzoek dat langer loopt dan 60 dagen en waarbij de betrokkenen worden aangeschreven."

Midden deze week werd de zogenaamde ‘boskaart’ publiek gemaakt op de website van het Agentschap Natuur en Bos. Die kaart met 'kwetsbare en waardevolle bossen' was nog niet definitief. Er was een openbaar onderzoek vastgelegd van 60 dagen waarin iedereen fouten kon melden. 

Meteen lag de website plat omdat honderden Vlamingen wilden checken of hun tuin of bouwgrond behoorde tot de 12.000 extra hectares aan zonevreemde bossen. De kritiek kwam vooral uit Limburg en Antwerpen, van mensen die vreesden dat ze hun bouwrechten zouden verliezen. 

Kar gekeerd

De 12.000 hectares stonden al in het regeerakkoord, vooral de N-VA ijverde er bij de onderhandelingen voor. In maart kwam de eerste versie uit, en rees er al protest bij enkele burgemeesters. Woensdag zwol dat nog verder aan bij CD&V en Open Vld. De liberalen spraken zelf over 'diefstal'. Maar N-VA hield toen nog het been stijf.

Op de ministerraad van gisterenochtend uitten CD&V en Open Vld opnieuw hun ongenoegen, waarop Bourgeois in de vooravond zijn kar keerde en de boskaart introk. Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) wist op dat moment echter van niets. Verscheidene hooggeplaatste CD&V’ers reageerden dan ook boos op de soloslim van Bourgeois: "Dit is hyperdeloyaal" en "Zo kun je niet samenwerken." 

Schauvliege benadrukt ze het wel een goede zaak vindt dat de boskaart wordt ingetrokken. "Ik heb altijd gezegd dat de criteria voor de bescherming van de zonevreemde bossen niet goed zaten. Dat dit tot drama's zou leiden. Maar voor N-VA kon het niet hard genoeg gaan. Sommigen (N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele, JVH/TP) stonden zelfs met een bijl te zwaaien. Ik ben blij dat het gezond verstand nu terugkeert."  

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234