Donderdag 24/06/2021

Rel Sarkozy-Europa escaleert

Er woedt een open oorlog tussen Nicolas Sarkozy en de Europese Commissie. De woorden van commissaris voor Justitie Viviane Reding, die de door Parijs bevolen uitzettingen van Roma met WO II in verband bracht en de zaak bij het Europees Hof aanhangig wil maken, zijn het Elysée in het verkeerde keelgat geschoten. Gisteren, aan de vooravond van een EU-top in Brussel, vroeg ‘Sarko’ zich zelfs af waarom Reding de Roma dan niet ‘bij haar in Luxemburg opvangt’.

Terwijl Europees commissievoorzitter José Manuel Barroso het voor Reding opneemt, noemt de Franse Eurocommissaris Michel Barnier haar woorden ‘historische allegaartjes die geen zin hebben’.

Het is op een werklunch met een groep senatoren van zijn centrumrechtse UMP dat president Sarkozy zich, schijnbaar tussen neus en lippen door, het bewuste zinnetje liet ontvallen: “De EU-commissaris woont in Luxemburg, dat ligt zeer dicht bij Frankrijk. We zouden dan ook blij zijn als ook Luxemburg enkele Roma opving.”

Sarkozy’s woorden, de wereld ingestuurd door zijn partijgenoot en parlementslid Michel Houel, zijn een reactie op wat Viviane Reding, de Luxemburgse EU-commissaris voor Justitie, dinsdag had gezegd in Brussel. Reding, niet te spreken over de etnische discriminatie die ze in Sarkozy’s uitzettingen van Romazigeuners ontwaart, wil dat de Europese Commissie haar rol als “hoeder van de verdragen” ernstig neemt en Parijs voor het Europees Hof in Luxemburg daagt.

Ook noemde de commissaris het “honteux” (‘schandelijk’) dat de Franse minister van Immigratie Eric Besson haar vorige week nog met de hand op het hart bezworen had dat de uitzettingen conform de EU-wetgeving waren, terwijl niet later dan maandag een rondzendbrief van Bessons collega van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeu uitlekte, waarin de Roma met naam en toenaam geviseerd werden. Er is dus, besloot Reding, wel degelijk van discriminatie sprake. In haar verontwaardiging trok de commissaris in één ruk de lijn naar zestig jaar geleden door: “Ik dacht dat Europa na de Tweede Wereldoorlog geen getuige meer zou zijn van dit soort situaties”, fulmineerde ze.

Reding, die gisteren ook de steun kreeg van commissievoorzitter José Manuel Barroso (maar niet van de Franse EU-commissaris Michel Barnier), staat lang niet alleen met haar kritiek. Eerder keurde ook het Europees Parlement al een resolutie goed waarin het Franse beleid specifiek op de korrel wordt genomen. Wat meer is: zowel Reding als de meerderheid in het EU-parlement zijn van rechtse signatuur. Nicolas Sarkozy kan zijn Europese tegenstanders met andere woorden niet van linksigheid beschuldigen.

‘Oppositieleider Reding’

“Reding, leider van de Franse oppositie,” kopte een Frans blad gisteren zelfs, nog vóór ook PS-voorzitster en oppositieleider Martine Aubry keihard naar de president uitviel. Ook de Verenigde Naties en het Vaticaan hadden het uitzettingsbeleid de voorbije weken fel op de korrel genomen.

Sarkozy’s ironiserende aanval op Reding werd dan wel door zegslui allerhande verzacht - “het is tijd voor een rustige dialoog”, “laten we niet in een steriele polemiek vervallen” - het is uitkijken naar wat er op de EU-top van staats- en regeringsleiders, vandaag in Brussel, over de zaak zal worden gezegd.

De vraag luidt ook wat de hele controverse met de al uiterst getaande populariteit van het Franse staatshoofd zal doen. Daarover gebeld aan het Institut des Sciences Politiques in Bordeaux, zegt politicoloog Jean Peteaux dat “veel Fransen geneigd zullen zijn om de aanval op de president als een aanval op Frankrijk te beschouwen. Aan het staatshoofd raken is met andere woorden aan de natie raken. Vergeet niet dat de Fransen in het referendum in 2005 de EU-grondwet hebben weggestemd en dat de anti-Europese gevoelens er niet verdwenen zijn.” Ook voor Céline Bracq, adjunct-directeur van het bekende opiniepeilingsbureau BVA Opinion, dreigen de Fransen de rangen te sluiten rond ‘Sarko’, en zijn populariteit weer op te stuwen, als de heisa aanhoudt.

Maar zo ziet Jean-Daniel Lévy van CSA, een andere opiniepeiler, het dan weer niet. “Integendeel”, zegt Lévy aan de telefoon. “Veel Fransen schrijven het belabberde imago van Frankrijk in het buitenland juist aan de president toe. In normale omstandigheden zouden ze zich achter hem geschaard hebben, jazeker, maar het punt is dat deze situatie niet normaal is. Frankrijk is (na de Déclaration des Droits de l’Homme et du Citoyen uit 1789, LD) het land van de mensenrechten. Als de president regeert op een wijze die dat imago verkwanselt, dan denk ik dat na alle schandalen (de zaak-Woerth-L’Oréal-Bettencourt-Le Monde, kortweg ook al als ‘Sarkogate’ bestempeld, LD) van de voorbije maanden ook deze affaire het Elysée geen goed zal doen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234