Dinsdag 04/08/2020

Terrorisme

Rekruten islamistische terreurgroepen doorgaans hoogopgeleid en welgesteld

Aan de rekruten werd ook gevraagd welke rol ze binnen IS wilden spelen. Het aandeel van zij die bewindvoerder of 'zelfmoordstrijder' wilden worden nam toe naarmate ze beter waren opgeleid.Beeld anp

Rekruten die zich aansluiten bij terroristische islamistische groeperingen zoals IS zijn doorgaans hoogopgeleid en welvarend. Vooral bij zelfmoordterroristen is dat het geval, zo blijkt uit onderzoek van de Wereldbank. Een lage graad van religiositeit, een sterke regering en sociale controle op religie blijken grote risicofactoren voor radicalisering, armoede en ongelijkheid niet.

Voor zijn onderzoek gebruikte de Wereldbank een aantal gelekte documenten van IS. De documenten bevatten basisinfo over 3.803 buitenlandse rekruten uit de hele islamitische wereld en Europa die zich tussen begin 2013 en eind 2014 bij de terreurorganisatie hebben aangesloten.

Ongeveer 69 procent van die rekruten maakte op zijn minst de middelbare school af. Slechts 15 procent verliet de school zonder hogere studies aan te vatten. Van de buitenlandse rekruten zou het merendeel zelfs een universitaire opleiding genoten hebben.

Beeld afp

Gevraagd naar de rol die de rekruten binnen IS wilden spelen, kwam ook een opmerkelijk feit boven: wie aangaf bewindvoerder of zelfmoordterrorist te willen worden, behaalde meestal een hoger diploma dan rekruten die een meer bescheiden rol in gedachten hadden. Armoede en ongelijkheid bleken dan ook geen drijfveren te zijn voor het plegen van extremistisch geweld. Integendeel: welvarende landen bleken zelfs opmerkelijk meer strijders aan te leveren.

Risicofactoren

Factoren die radicalisering wél aanzwengelen: een lage graad van religiositeit, weinig vertrouwen in religieuze instellingen, een sterke regering en sociale controle op religie. Al ligt de realiteit vaak complexer dan dat.

Nog een opmerkelijke vaststelling uit het onderzoek is dat strijders - ook in ons land - niet meer voornamelijk in moskeeën en islamscholen worden gerekruteerd, maar wel door vrienden en familieleden. Die verschuiving is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat moskeeën en islamscholen tegenwoordig goed in de gaten gehouden worden.

Een aanhanger van Islamitische Staat deelt voetballen uit aan kinderen in Raqqa.Beeld ap

Hoe de-radicaliseren?

Hoe we er dan voor kunnen zorgen dat minder jongeren deradicaliseren? Door ze te voorzien van een job, zo stelt het rapport. "Een beleid dat jobcreatie promoot is niet enkel goed voor jonge mensen die op zoek zijn naar een baan, maar dwarsboomt ook de verspreiding van gewelddadig extremisme en diens effecten op de nationale en regionale economische groei."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234