Maandag 24/02/2020

Rekensommetjes van CD&V liggen onder vuur

ANTWERPEN

Op de speciale gemeenteraad over de Oosterweelverbinding werd heel erg duidelijk dat CD&V en N-VA de Lange Wapper weigeren te begraven. Voor hen lijken aanpassingen aan het knooppunt in Merksem, een van de grootste pijnpunten van het BAM-tracé, te volstaan.

Verschillende partijen bedankten gisteravond uitvoerig alle Antwerpenaars die zondag hun stem uitbrachten over de Oosterweelverbinding. Of ze nu 'ja' of 'nee' stemden. “Een historische dag”, jubelde sp.a-fractieleider Jo Vermeulen. “Elke inwoner van Antwerpen zal nog heel lang de vraag krijgen: ‘Waar was u op 18 oktober 2009?’” Groen!-fractieleidster Freya Piryns concludeerde dan weer dat de democratie zondag de allergrootste winnaar was.CD&V toonde meteen na het bekend raken van de uitslag van de volksraadpleging dat de partij het daar niet noodzakelijk mee eens is. De schepenen Marc Van Peel en Philip Heylen hamerden op de “lage opkomst” van net geen 35 procent. Ze concludeerden daaruit dat in totaal slechts een vijfde van de Antwerpenaars de Lange Wapper wegstemden, en dat de resterende tachtig procent geen enkel probleem heeft met de brug.“We kunnen de redenering ook omdraaien”, counterde Vermeulen. “Slechts één op vijf mensen heeft tegen de Lange Wapper gestemd, dat klopt. Maar nog veel minder mensen, slechts één op zeven, heeft zijn steun toegezegd aan een project dat nochtans al tien jaar lang zoekt naar een maatschappelijk draagvlak.”

Handen vrij houden

Vrijdag moet het Antwerpse stadsbestuur een advies formuleren over de bouwvergunning voor het BAM-tracé dat ook zondag ter stemming voor lag. Dat advies is nog niet klaar, burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en zijn schepenen gaan de vier dagen die hen nog resten optimaal gebruiken om een eensgezind standpunt uit te dokteren. Maar Janssens maakte wel duidelijk dat het advies van de stad Antwerpen hoe dan ook negatief zal zijn voor de Lange Wapper. Alleen zal binnen het stadsbestuur nog een stevig woordje gewisseld worden over de formulering van het advies. Hoe fors zal de stad zich uitspreken tegen de Lange Wapper, dat wordt de hamvraag.De motie die de meerderheidspartijen gisteren uitdokterden, en die door de gemeenteraad goedgekeurd werd, licht al een tipje van de sluier op. In de resolutie roept de gemeenteraad het college op om een negatief advies te geven voor de bouwvergunning “in zijn huidige vorm”. Vier woordjes die overduidelijk de stempel van CD&V en N-VA dragen. Door die formulering, die ondanks protest van de oppositie stand hield, houden ze nog altijd de handen vrij om slechts kleine aanpassingen te moeten uitvoeren aan de bouwvergunning. De motie sluit een Lange Wapper light met een aangepaste aansluiting van de Lange Wapper op de Antwerpse ring in Merksem niet uit.De reactie van Suzette Verhoeven, de fractieleidster van CD&V en N-VA die in Antwerpen nog altijd één fractie vormen, maakte extra duidelijk op welke landingspiste beide partijen in de Vlaamse regering aansturen. “Het knooppunt van Merksem heeft een aanzienlijke rol gespeeld bij de stemming zondag. Onbekend maakt onbemind.” Ze herhaalde ook nog eens dat de uitslag van het referendum voor beide partijen verre van bindend hoeft te zijn. “Twee derde van Antwerpen is niet gaan stemmen. De volksraadpleging is een politiek feit waar we rekening mee moeten houden, maar dan wel binnen de cijfermatige context.”In het heetst van de strijd kon Lijst Dedecker-raadslid Jurgen Verstrepen het niet laten om de burgemeester nog eens te herinneren aan zijn bocht in het Oosterweeldossier. Janssens krijgt het stilaan op zijn heupen van daar maand na maand aan herinnerd te worden in de gemeenteraad. “Sommige mensen veranderen van mening, meneer Verstrepen, anderen van partij.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234