Zaterdag 31/07/2021

Rekenkamer pleit voor strengere controle Europarlementsleden

Gemiddeld heeft elk van de 626 Europese parlementsleden afgelopen jaar 227.000 ecu of ongeveer 9 miljoen frank besteed aan secretariaatskosten, reis- en verblijfsvergoedingen en aan een serie 'algemene uitgaven'. Dat is 65 procent meer dan het bedrag (138.000 ecu) dat elk van hen in 1990 nodig bleek te hebben bij de uitoefening van hun politieke mandaat.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

In een vertrouwelijk rapport, dat de redactie kon inkijken, geeft de Europese Rekenkamer aan het Bureau van het Europese Parlement (EP) aan dat een 'ingrijpende herziening' van de bestaande regels gerechtvaardigd is.

Het Bureau van het Europese Parlement is gisteren over de bevindingen van de Rekenkamer ingelicht. De gulle financiële regeling die voor de Europese parlementsleden geldt, en vooral het oneigenlijke gebruik van die regeling, is al langer een controversieel onderwerp.

Met als katalysator een Britse televisiedocumentaire die de misbruiken nadrukkelijk aantoonde, zijn vorig jaar door de beleidsorganen van het EP al enkele maatregelen genomen. De terugbetalingsvraag voor forfaitaire reiskosten moet vanaf 1 november vorig jaar vergezeld zijn van een vliegtuigticket of treinbiljet. De evidentie zelf, maar voor het EP een totaal nieuwe manier van werken. Vanaf 1 februari dit jaar wordt de helft van de dagvergoeding voor de volksvertegenwoordigers ook geschrapt indien ze tijdens zittingsdagen niet bij de helft van de hoofdelijke stemmingen aanwezig zijn. Ten slotte wordt er momenteel ook gewerkt aan een ontwerpstatuut voor parlementaire medewerkers dat het misbruik van dat statuut - vaak tot financieel voordeel van kennissen of familieleden - onmogelijk moet maken.

Het Duitse weekblad Der Spiegel berichtte eerder deze week dat het oneigenlijke gebruik van de ruime middelen die het parlement ter beschikking heeft nog altijd welig tiert. De creativiteit van een aantal parlementsleden weet de bepalingen vooralsnog met zwier te omzeilen. Het rapport van de Rekenkamer bevestigt deze stelling.

De 'voorschotkas' van het parlement staat normaal in voor de uitbetaling van reis- en verblijfsvergoedingen. Het maximumbedrag dat in 1991 aan deze kas toegewezen is, bedraagt 3,2 miljoen ecu. Afgelopen jaar werd er 46,9 miljoen ecu (bijna 1,9 miljard frank) uitgekeerd. Volgens de Rekenkamer strookt "het gebruik van een voorschotkas voor betalingen van een dergelijke omvang niet met de beginselen van het financiële reglement en de uitvoeringsvoorschriften".

Bovendien heeft de Rekenkamer vragen bij de praktijk waarbij reisbiljetten voor privé-gebruik die bij het reisbureau van het EP aangekocht worden verrekend worden met de nog verschuldigde reis- en verblijfsvergoedingen van de individuele EP-leden.

Uit het onderzoek van de Rekenkamer blijkt verder dat betalingen voor het 'woon-werkverkeer' van de volksvertegenwoordigers in 1996 30 procent meer bedroegen dan de vluchttarieven business class voor de gereisde trajecten. Het gaat om een totaal van 6,5 miljoen ecu (260 miljoen frank). Volgens de Rekenkamer "schommelt het verschil erg volgens de plaats van herkomst van het lid en wordt het groter met de afstand". Waarschijnlijk is de overfacturatie in de praktijk nog hoger omdat er vaak zo goedkoop mogelijk gereisd wordt. Het nieuwe systeem dat sinds eind vorig jaar van kracht is, moet deze wantoestanden onmogelijk helpen maken.

Tegen het misbruik van de secretariaatsvergoeding is er nog geen duidelijke maatregel van kracht. De Rekenkamer stelt dat "de enige aanwijzing in dit verband werd gegeven in de toelichtingen bij de begroting van 1993 en 1994". Daarin staat dat elk EP-lid twee medewerkers kan aanstellen, één in Brussel en één in het thuisland van de politicus. De Rekenkamer: "De aanzienlijke verhoging van het bedrag van deze vergoeding wordt sindsdien niet meer toegelicht."

De Rekenkamer vraagt aan de Europese instelling om het systeem van de voorschotkas en het administratief beheer aan te passen. De vergoedingsmechanismen moeten "aansluiting krijgen bij de realiteit". De financiële regeling binnen het huishouden van het EP moet doorzichtiger en daardoor beter controleerbaar worden. En ten slotte moeten leemtes in die regeling opgevuld worden. (RS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234