Woensdag 27/01/2021

ZIEKENHUISKOSTEN

Rekening van 11.051,54 euro ondanks hospitalisatieverzekering

Nick, die liever niet herkenbaar op de foto wil, nam een hospitalisatieverzekering in de hoop de extra ­kosten te beperken. Dat draaide helemaal anders uit.Beeld Wouter Van Vooren

Toch maar liever een eenpersoonskamer, dacht Nick toen hij onder het mes moest. ‘Want ik heb toch een hospitalisatieverzekering.’ Maar dan viel er een rekening van ruim 11.000 euro in de bus. 

Vorig jaar in november belandde Nick een eerste keer in het ziekenhuis. Nadat hij maandenlang last had van evenwichtsstoornissen en op den duur ook de linkerkant van zijn lichaam niet meer mee wou, viel het verdict: een hersentumor. Gelukkig ging het om een goedaardig gezwel, maar de tumor moest wel operatief verwijderd worden. 

“Die eerste keer heb ik voor een tweepersoonskamer gekozen”, vertelt hij. “Want ik had nog geen hospitalisatieverzekering.”

Toen hij een tijdje later opnieuw een operatie moest ondergaan, koos hij voor een eenpersoonskamer. “Inmiddels had ik een hospitalisatieverzekering bij de mutualiteit. Die verzekerde ereloonsupplementen tot 100 procent. In het ziekenhuis hebben ze me wel gezegd dat de kost verder kon oplopen. Ik wist dus dat ik een deel zelf zou moeten betalen. Alleen wist ik niet dat het om zo’n bedrag ging.”

De factuur die hij ontving, klokt af op 11.051,54 euro, te betalen door de patiënt. In totaal heeft de ingreep zo’n 23.000 euro gekost. “Dat was schrikken, ja. Klopt dat wel, vroegen mijn vrouw en ik ons af. Maar het bleek geen grap.”

Op zijn factuur is te zien hoe vooral de prestaties van de anesthesist en de neurochirurg het bedrag hebben doen aandikken. Van de ruim 11.000 euro gaat iets meer dan 10.000 euro naar honoraria. Net omdat Nick op een eenpersoonskamer lag, mochten zij supplementen aanrekenen. En die duwen het totaalbedrag de hoogte in.

De Christelijke Mutualiteit (CM) wil die ereloonsupplementen graag uitbannen. Hun nieuwe Ziekenhuisbarometer toont hoe ze vorig jaar nog maar eens de hoogte zijn ingeschoten (DM 06/12). Wie een ingreep ondergaat in een chirurgisch dagziekenhuis en kiest voor een eenpersoonskamer, betaalt gemiddeld 639 euro aan ereloonsupplementen. Dat is bijna tien procent meer dan het jaar daarvoor.

CM is overigens niet de enige die de excessen wil aanpakken. Ook andere ziekenfondsen willen de supplementen weg. Zelfs bij artsen is er een draagvlak om het probleem aan te pakken. Dat huisartsenvereniging Domus Medica hier voorstander van is, is niet zo’n verrassing. Huisartsen kunnen namelijk geen ereloonsupplementen vragen.

Maar ook bij specialisten groeit het verzet. Temeer omdat niet alle specialisten per definitie grootverdieners zijn. Artsen die veel technische prestaties leveren, zoals nierspecialisten of radiologen, varen wel bij dit systeem. Maar psychiaters of geriaters, die het moeten hebben van intellectuele prestaties, moeten het met een pak minder stellen. 

Systeem herdenken

“De artsen die bij ons zijn aangesloten, zijn niet diegene die de hoge supplementen vragen”, zegt Reinier Hueting van het Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België (ASGB). Ook hij beseft dat een hervorming zich opdringt. “Alleen kun je die supplementen niet aanpakken zonder het hele systeem aan te passen. De hele nomenclatuur (de lijst met hoeveel een bepaalde geneeskundige prestatie precies mag kosten, SV) moet herdacht worden. Dat doe je niet op één-twee-drie. Pas als dat gebeurd is, kunnen we de supplementen aanpakken." 

Ook op dit moment zitten artsen en ziekenfondsen samen om nieuwe tarieven af te spreken. Een van de doelstellingen is om tot een soort standstill te komen over de ereloonsupplementen, zodat die tenminste al niet meer verder kunnen ontsporen.

Enkele spelers aan tafel hopen dat dit een haalbare kaart is. “Op de werkvloer hoor je steeds meer artsen die vinden dat het anders moet”, zegt Hueting. De grootste spelbreker is BVAS, de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, die al jaren de hakken hierover in het zand zet. Hueting: “Toch hoop ik dat we deze keer een stapje in de goede richting kunnen zetten.”

"Tuurlijk geven we niet toe", klinkt het bij BVAS. "Die supplementen zijn nodig om het systeem staande te houden."

In de tussentijd is Nick 11.051,54 euro lichter. “Mijn hospitalisatieverzekering heeft daar uiteindelijk nog 5.000 euro van terugbetaald. Gelukkig. Maar initieel moest ik dat bedrag natuurlijk wel kunnen ophoesten. Ik ken een heleboel mensen die dat helemaal niet zouden kunnen. Eigenlijk moeten ze patiënten beter informeren over hoe zoiets op het einde van de rit zal kosten. Want die percentages zeggen zo weinig. Of wat met mensen die geen hospitalisatieverzekering kunnen betalen?"

Anderzijds wil hij niet klagen. Hij beseft dat het ‘maar' om geld gaat. “Als je te horen krijgt dat je een hersentumor hebt, ben je opgelucht als ze die kunnen weghalen. Het was dat of sterven. Mij zal je niet horen beweren dat die arts dat geld niet verdient."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234