Zondag 18/04/2021

Rekdal: 'Voor mij geen tweede klasse'

Kjetil Rekdal:

In uw eerste week weigerde Bob Peeters om iets over u te zeggen. Nu weten we waarom.

"Ik denk niet dat dat de reden is. We zitten vandaag regelmatig met elkaar te kaarten. Over die dingen praten we niet meer."

Goed, maar hij is wel dezelfde grapjas gebleven.

"Dat is waar. Hij haalt nog altijd dezelfde grapjes uit. En ik lach ook vaak mee. Maar af en toe moet je nadenken over wat je zegt. Je kunt mensen kwetsen zonder het te menen. Als hij terugkomt uit blessure, kan dat als een boomerang terug in zijn gezicht komen. Wat als hij het straks zelf lastig heeft? Misschien gaan de jongens dan wel zeggen: 'Bob het is gedaan, je kunt beter stoppen', of zoiets."

U had een geschiedenis met Lierse, de club stond kansloos onderaan, en toch werd u hier trainer. Sorry, maar dat is gekkenwerk.

"Het kan me niet schelen dat iemand dat zegt. Ik vind dit plezant, en het hoeft ook niet altijd een topploeg te zijn. Ik werk graag ergens waar je iets kunt laten zien, waar je iets kunt laten bewegen. En je moet toegeven, er beweegt hier toch iets. In het begin heb ik een paar drastische maatregelen moeten doorvoeren, maar geleidelijk aan is dit Lierse daardoor beter geworden."

"Akkoord, er zijn een aantal versterkingen bijgekomen, maar qua mentaliteit, motivatie en lef zijn we vooruitgegaan. We scoren bijna elke wedstrijd, dat was ooit anders. We weten dat het moeilijk wordt, maar we geloven in het behoud. We moeten nog zes, misschien zelfs zeven wedstrijden winnen. Dat kan."

Vanaf de eerste dag hebt u de groep meteen hard laten werken, zonder bal. Waarom?

"Ik heb mijn stijl van voetballen: veel pressing, zo hoog mogelijk en zodra je de bal hebt snel naar de goal. Kansen creëren. Sorry, maar de goal staat niet op de middellijn. Sommige trainers denken op basis van balbezit een match te kunnen winnen. Ik wil meteen naar voren en daar heb je loopvermogen voor nodig. Als je ziet dat je groep dat niet heeft, moet je daar aan werken. Normaal gezien doe je zulke dingen voor het seizoen, maar dat is niet gebeurd."

Dat is kritiek op uw voorganger, René Trost.

"Ik praat niet slecht over hem. Zijn idee was misschien een andere dan de mijne. Ik stel alleen vast: de spelers hadden niet de conditie om mijn voetbal te spelen. En geloof me, we zijn ver van wat ik wil zien. Als ik Lierse twee of drie jaar blijf doortrainen, zul je een heel andere ploeg zien. Een veel sterkere. Ik weet nog niet of ik vertrek of blijf, maar ik wil deze zomer ten minste een groep afleveren die in staat is om progressie te maken."

"We zullen altijd fouten maken door een gebrek aan kwaliteit, maar we hebben in de tweede ronde tot nu toe de wedstrijden gewonnen die we moesten winnen, behalve dan misschien op Brussels. En onze eindspurt moet nog beginnen."

Dat mag dit weekend al, tegen Cercle Brugge.

"Geen omwegen, we moeten drie punten pakken."

Na het dramatische slot van vorige week op Standard zagen we Kristof Snelders huilen. Horen tranen thuis in de ideale ploeg van Kjetil Rekdal?

"Emoties horen erbij."

We hebben nog nooit een Noor zien wenen op een voetbalveld.

"Dan had je er met Valerengen bij moeten zijn in 2004. Eén minuut voor het einde van het seizoen waren wij kampioen. Rosenborg maakte nog een doelpunt en op basis van het aantal gescoorde goals staken ze ons nog voorbij. Het jaar erna pakten we dan toch de titel. We hebben een lange weg afgelegd. Toen ik er in 2000 begon, zat Valerengen in tweede klasse. Het jaar erna zaten we in eerste en wonnen we de beker, maar moesten we iedereen laten vertrekken omdat het geld op was."

"We zijn opnieuw begonnen en werden uiteindelijk kampioen. Ongelooflijk. In de laatste vijftien jaar is Rosenborg veertien keer kampioen geworden, behalve in 2005. Toen pakten wij met Valerengen de titel. En dat voor de ploeg die door het hele land werd gehaat. Wij waren de mannen uit de hoofdstad. Overal waar we kwamen, heerste dezelfde sfeer: 'We gaan die klootzakken van Oslo eens pakken.' We hebben onszelf zo hard opgenaaid dat we op den duur amper nog verslagen werden. En de rest maar zagen."

Waarom bent u er vertrokken als het zo goed ging?

"Ik had het gevoel dat het genoeg was. Mijn laatste wedstrijd was een bekermatch. Tijdens die partij heb ik beslist dat het gedaan was. Er is nooit sprake van geweest dat ik weg moest. Ik heb meteen verschillende aanbiedingen gekregen van clubs die tegen de degradatie vochten in Noorwegen. Clubs die vandaag nog altijd dezelfde trainer hebben als toen. Maar daar wilde ik niet aan meedoen."

"Ik had even later een aanbieding van Molde, dat gezakt was. Ik heb daar lang over nagedacht omdat mijn kinderen in die buurt wonen (Rekdal is gescheiden) en ik ze zo meer zou zien. We zijn echter nooit tot een overeenkomst gekomen. Daarna was er interesse vanuit Oostenrijk, van de Bundesliga en ik kon ook aan de slag in het Verre Oosten. Voor veel centen, maar dat wilde ik niet. Om maar te zeggen dat de keuze voor Lierse er geen uit armoede was."

Vorig jaar ging het gerucht dat u met AA Gent praatte.

"Ik heb dat ook gehoord, maar het klopt niet. Ik ken maar één verklaring. Ik ben even in België geweest omdat ik op zoek was naar een linksback voor Valerengen. Ik ben eerst naar GBA gaan kijken voor Monteyne, en de dag erna was ik op Gent voor Lombaerts. Misschien hebben ze me toen gezien."

U gaf in Noorwegen cursussen aan bedrijfsleiders. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

"Ik had het over een paar belangrijke vragen. Hoe ga je een stap verder zodra je iets bereikt hebt? Hoe ervaar je verlies? Hoe reageer je op verlies? Leren omgaan met verschillende situaties, met druk. Sommigen zijn alleen gelukkig als het goed gaat, en heel, heel ongelukkig als het slecht gaat. Natuurlijk moet je genieten van een succes, maar je moet meteen vooruit denken."

"In Noorwegen zagen ze dat ik altijd heel goed presteerde als de druk heel hoog lag, maar eigenlijk was er geen verschil met andere wedstrijden. Ik doe gewoon elke keer hetzelfde, of er één supporter in een stadion zit of 100.000. Ken je de sport biatlon? Wel, kijk eens naar wat Ole Einar Bjoerndalen doet. Herhaling, om zo te streven naar de perfectie."

We horen Trond Sollied praten.

"Trond is heel zelfverzekerd. Hij weet dat zijn manier van werken altijd vruchten zal afwerpen en straalt een zekere arrogantie uit. Ik vind hem een geweldige trainer. Maar wat hij kan, dat kan ik ook. Het enige verschil tussen hem en mij is dat hij ouder is."

Zou u trainer kunnen worden van Club Brugge?

"Waarom niet? Ze zitten met veel problemen. Maar ik loop niet hele dagen rond met mijn cv. Ik doe mijn werk, en probeer zo iets af te dwingen."

Wat hebben Noren, denkt u, dat Belgische trainers niet hebben?

"Wij kunnen iets meer. We hebben een visie, en doen er alles aan om dat te bereiken. We gaan nooit achteraan staan, we gaan vooraan mee in de strijd."

"Het zou geen slecht idee zijn om meer Scandinavische trainers naar België te halen. Wij kunnen jullie voetbal een stap vooruit helpen. Waarom denk je dat het Engelse voetbal zoveel beter is geworden? Door buitenlandse invloed. Kijk naar Arsenal, geweldig toch? En waarom is het Duitse voetbal achteruitgegaan? Omdat ze zich vasthouden aan hetzelfde: hun vechtvoetbal. Klinsmann heeft eens iets anders gebracht, andere buitenlandse methodes. Eerst werd hij gek verklaard, en na het WK was hij God. De Mannschaft speelde de laatste vijftien jaar nooit zo goed als onder hem."

"Hier loopt iedereen te kankeren dat het slecht is, maar niemand doet iets. Ik wil met mijn manier van werken bij Lierse tonen dat er een andere manier van voetballen bestaat. Om titels te winnen heb je natuurlijk meer kwaliteit nodig, maar in eerste klasse blijven is altijd mogelijk. Als ik aan dit seizoen was begonnen, zakte Lierse nooit. Daar ben ik zeker van. Ik weet wat ik kan bewegen."

Wat voor premie krijgt u als u Lierse in eerste houdt?

"Dat is niet belangrijk."

U doet dit niet voor een pint.

"Neen, natuurlijk niet. Maar ik zal meer plezier beleven aan het feit dat Lierse in eerste blijft dan aan die premie."

Dus, ze mogen ze houden.

"Dat heb ik niet gezegd. (glimlacht) Maar geloof me, had ik voor het geld gekozen, dan zat ik niet hier."

Eén ding lijkt me niet in uw carrièreplanning te passen: bij Lierse op de bank in tweede klasse.

"Inderdaad, dat doe ik nooit."

Wat Trond Sollied kan, dat kan ik ook. Het enige verschil tussen hem en mij is de leeftijd

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234