Donderdag 08/12/2022

Overzicht

Reizen verboden: in deze gebieden geldt code rood van Buitenlandse Zaken

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Buitenlandse Zaken heeft de Spaanse regio’s El Segrià en A Mariña, en de Portugese hoofdstad Lissabon aangeduid als rode zone. Reizen naar die regio’s zijn verboden. Reizigers die toch van daar terugkeren naar ons land moeten verplicht in quarantaine. Voorlopig is geen enkele regio - wat het risico op een coronabesmetting betreft - aangeduid als zone oranje.

Redactie

Om te bepalen welke gebieden een risico inhouden, heeft de regering Europese regio’s verdeeld in rode, oranje en groene zones. De lijst met regio’s werd deze namiddag gepubliceerd op de website van de federale overheidsdienst. Het gaat om de regio's El Segrià in de provincie Lleida in Catalonië (de afbeelding vermeldt heel Lleida, maar Buitenlandse Zaken bevestigt aan onze redactie dat het enkel om het district El Segrià gaat), A Mariña in het Spaanse Galicië, en de Portugese hoofdstad Lissabon. De codes zijn toegekend op basis van de epidemiologische situatie ter plaatse. Die informatie wordt regelmatig geactualiseerd en dus kan ook de lijst met gebieden aangepast worden.

Reizigers die terugkeren uit rode zones moeten bij aankomst in ons land verplicht in quarantaine. De verschillende regeringen van ons land zijn het daar gisteren op het Overlegcomité over eens geraakt. Voor deze gebieden wordt ook een formeel reisverbod uitgevaardigd. Reizigers die desondanks terugkeren uit deze zones zullen worden behandeld als “hoogrisicocontacten”, wat betekent dat ze verplicht getest en in quarantaine moeten.

Wie op dit moment al in een van de drie rode zones is, bijvoorbeeld op citytrip in Lissabon, hoeft nog niet meteen terug te keren naar huis. Buitenlandse Zaken raadt wel aan de lokale instructies te volgen. Een coronatest en quarantaine zijn bij thuiskomst wel verplicht.

Deze regio's in Europa krijgen code rood van Buitenlandse Zaken. Het betekent dat reizen naar die gebieden verboden is. Beeld FOD Buitenlandse Zaken
Deze regio's in Europa krijgen code rood van Buitenlandse Zaken. Het betekent dat reizen naar die gebieden verboden is.Beeld FOD Buitenlandse Zaken

Voorlopig is er qua besmettingsrisico geen enkele regio aangeduid als zone oranje. Wie terugkeert uit een oranje zone, wordt enkel aangeraden in quarantaine te gaan en zich te laten testen. Het gaat om steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor een hoog gezondheidsrisico is vastgesteld op basis van objectieve epidemiologische criteria. Voor deze zones raadt België reizen sterk af.

Voor groene zones tenslotte zullen geen beperkingen worden opgelegd.

Wie op vakantie vertrekt, kijkt sowieso ook best zijn verzekeringsvoorwaarden na. Touring deelde eerder vandaag mee dat het geen reisbijstand meer zal geven van zodra de vakantiebestemming door de overheid als ‘rode zone’ wordt beschouwd, maar kwam daar later wel op terug.

Reisadviezen

Opgelet: bovenstaande indeling gaat over het besmettingsrisico in de landen. Daarnaast zijn er ook de reisadviezen van die landen zelf. De rode landen die op de kaart bovenaan en in de lijst hier te zien zijn, zijn bijvoorbeeld vier landen (Noorwegen, Finland, Ierland en Malta) die hun grenzen zelf nog gesloten houden voor Belgen en andere buitenlanders. Het is niet zo dat er in pakweg Noorwegen en Finland een hoger risico is.

Denemarken zit dan weer volgens de huidige info in code oranje. Dat wil zeggen dat dat land zelf bepaalde voorwaarden hanteert om ernaartoe te reizen. Wie naar Denemarken gaat, moet bijvoorbeeld zijn thuisadres in België kunnen aantonen en minstens zes nachten op Deens grondgebied doorbrengen. De exacte details land per land vind je bij Buitenlandse Zaken.

Bij de huidige veilige landen staan bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Italië. Die landen hanteren geen voorwaarden voor Belgen.

De aangepaste lijst met Europese landen en hun reisadvies. Beeld FOD Buitenlandse Zaken
De aangepaste lijst met Europese landen en hun reisadvies.Beeld FOD Buitenlandse Zaken

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234