Maandag 16/12/2019

Reissector: vormingsinstelling is reisbureau

De Leuvense vzw Outward Bound sleutelt als vormingsinstelling onder meer aan de groepsgeest van de beruchte 'probleemschool' La Providence uit Anderlecht. Vanuit de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) werd onlangs een klacht ingediend tegen deze vzw. Outward Bound organiseert het merendeel van zijn groepssessies in de Ardennen, waar de deelnemers dan overnachten. Daardoor, zo oordeelde men in de reissector, is de vzw eigenlijk een reisbureau met alle wettelijke verplichtingen als gevolg. De vzw dreigt nu over kop te gaan, hoewel de wetenschappers lovend zijn over de resultaten bij het voorkomen van agressie.

Leuven.

Van onze medewerker

Het Anderlechtse instituut La providence kwam vorige week nog maar eens in de actualiteit wegens een handgemeen tussen (ex-)leerlingen en de bewakers van de door de school ingehuurde bewakingsfirma GMIC. Het is onder andere met deze jongeren dat Outward Bound zich geregeld in de Ardennen terugtrekt. De bedoeling is ze buiten hun vertrouwde omgeving weer met elkaar leren samenwerken. Men vreest echter dat men die activiteiten in de toekomst zal moeten staken, ondanks enkele positieve rapporten van KUL-onderzoekers over hun aanpak.

"Ik snap helemaal niet wat men met ons wil aanvangen", zucht Yves Verraas, directeur van Outward Bound. "Het samenzijn in de buurt van onder meer bergen en grotten is een deel van onze werkmethode. Zo'n omgeving vind je in Wallonië. Daar kochten we dan ook een huis en laten er onze groepen regelmatig overnachten. Als we door de klacht, onder de wet van de reisbureaus vallen, dan zullen wij onze deuren moeten sluiten. We verliezen in dat geval bijna vijf miljoen subsidies van het ministerie van Cultuur. Ook wachten ons ondragelijke kosten om aan de normen van een reisbureau te voldoen. Wie zal er trouwens na onze sluiting voor die randgroepjongeren werken? Wellicht niet die reissector."

Bij de Vlaamse Dienst Toerisme bevestigt men dat de klacht zware gevolgen kan hebben voor Outward Bound. "Aangezien men bij het federale ministerie van Economische Zaken na die klacht al besliste dat Outward Bound op z'n minst onder de algemenere 'wet op de reiscontracten' valt, kunnen wij wettelijk niet anders dan Outward Bound serieus onder de loep te nemen. Op basis van de feiten die de VVR aanbracht en een bezoek ter plekke, zullen wij binnenkort de knoop doorhakken. Er zijn immers al wel meer reisbureaus geweest die als vzw beginnen en daarna soms failliet gaan. Zoiets komt de geloofwaardigheid van de sector niet ten goede." Een mogelijke piste die men bij de Vlaamse Dienst Toerisme oppert, is dat Outward Bound het statuut van 'erkend reisbureau in vzw-vorm' aanneemt. Dan moet de vzw wel een speciale borg, die in de miljoenen loopt, betalen. Ook moet er dan iemand worden aangeworven met het diploma toerisme of met vijf jaar ervaring bij een reisbureau. "Dit is absurd", sakkert Verraas. "Wat kunnen wij als vormingsinstelling in godsnaam met zo'n duur betaald iemand aanvangen? En het blijft zo dat we onze subsidie van Cultuur kwijt zijn."

Voorlopig kreeg de instelling alleen maar een pv met een waarschuwing in de bus van het ministerie van Economische Zaken. Nadien volgde nog een briefje van Economische Zaken met de melding dat zij ontegensprekelijk een 'reisbureau' zijn zeker als men de Wet op de Reisbureaus van 1965 breed interpreteert. Indien de Vlaamse Dienst Toerisme de komende weken deze lijn volgt, zal Outward Bound zich aan dat statuut moeten aanpassen ofwel de deuren sluiten. "Toch als ze de procureur niet achter de hielen willen krijgen", zegt men bij die dienst. Bij Outward Bound blijft men echter hopen dat de hele toestand zich nog ten goede keert. "Een inspecteur van Economische Zaken gaf al toe dat de wetgever hetgeen nu gebeurt, wellicht nooit voor ogen had", besluit Verraas. "In elk geval hebben we reeds een ter zake gespecialiseerd advocatenbureau achter de hand. Wij proberen immers als vzw maatschappelijk zinnige dingen te doen en worden daarna als bedrijf behandeld. Dit kunnen we niet zomaar pikken."

Nu langzaam bekend wordt dat de toekomst van Outward Bound onder vuur ligt, beginnen ook de 'moeilijke scholen' waarmee Outward Bound werkte, zich te roeren. De vakbondsafvaardiging van L'Institute Technique uit La Louvière ging al bij minister van Economische Zaken Di Rupo (PS) aankloppen om hun beklag te maken over deze affaire. De minister beloofde de zaak verder te onderzoeken. Een van de pistes die wordt overwogen, is een opfrissing van de oude wet op Reisbureaus van 1965. Waardoor niet elke organisatie die af en toe trips organiseert door die wet kan worden geviseerd.

Chris Ceustermans

Klacht tegen vzw Outward Bound omdat die met probleemjongeren overnacht in een eigen chalet in de Ardennen

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234