Zondag 04/06/2023

Reissector voorspelt chaos op vakantiemarkt

Wie in de toekomst een vakantiehuis wil huren, zal twee keer moeten nadenken. De Vereniging voor Vlaamse Reisbureaus (VVR) waarschuwt dat de liberalisering van de sector problemen in de hand zal werken, zoals met het Nederlandse Bonvacances dat recent op de fles ging.

Bonvacances ging deze week failliet. De Nederlandse verhuurder van vakantiehuizen kan zijn verplichtingen niet meer nakomen. Tientallen gezinnen zien hun geboekte vakantie deze zomer in het water vallen. Ook in ons land, waar Bonvacances actief was via het internet, vallen er slachtoffers.

De gedupeerden zien het geld dat ze reeds betaald hebben, in rook opgaan. Op een betaling uit het Nederlandse garantiefonds moeten ze immers niet rekenen. Bonvacances was niet aangesloten bij dat fonds, dat de consument bij problemen verzekert voor het reeds overgemaakte reisgeld.

De Vlaamse reissector bestempelt Bonvacances als een oplichter. "Ze incasseren de voorafbetalingen en vertrekken vlak voor de start van het hoogseizoen met de kas. Twee jaar geleden hebben we identiek hetzelfde gezien met een andere verhuurder van vakantiewoningen in Nederland", zegt juridisch adviseur Antoon Van Eeckhout van de VVR.

Gebrek aan regulering

Zijn organisatie zegt dat de problemen voortvloeien uit een gebrek aan regulering. De Europese markt van vakantiewoningen is nauwelijks gereguleerd. In Nederland bijvoorbeeld hebben aanbieders van vakantiewoningen geen vergunning nodig.

De vergunning moet de consument de garantie bieden dat een verzekering bij problemen zorgt voor terugbetaling van reisgeld. In Vlaanderen bestaat er vandaag zo'n vergunning, maar die wordt in 2014 afgeschaft. Vorige week besloot het Vlaams Parlement om de markt open te gooien.

Argeloze consumenten

De VVR voorspelt dat die beslissing grote moeilijkheden zal opleveren. "Vandaag kan de consument controleren wie een vergunning heeft en in orde is met de wetgeving. Vanaf 2014 is dat niet meer mogelijk en valt elke bescherming voor de consument weg", zegt Van Eeckhout. "Problemen zoals met Bonvacances zullen enkel toenemen. Oplichters en onbekwamen krijgen dan de kans om hun onbestaande of slechte producten aan argeloze consumenten aan te bieden."

Vlaanderen versoepelde zijn wetgeving voor reisorganisaties na een reeks veroordelingen. Zo mocht de ouderenbeweging van het christelijke ziekenfonds Okra niet langer reizen organiseren. Ook de Bongo-bon en Travelbox van Thomas Cook konden plots niet meer verkocht worden buiten erkende reisbureaus. De veroordelingen kwamen er telkens na klachten van de VVR.

De overheid beweert dat Europese wetgeving de consument voldoende bescherming biedt. Maar de VVR betwist dit. "Voor reisbureaus is de zaak geregeld, maar voor de markt van vakantiewoningen heeft Europa niks gedaan. De plicht om zich in te dekken tegen financiële problemen geldt er niet. Dit zal leiden tot chaos", zegt Van Eeckhout.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234