Dinsdag 31/01/2023

Voor u uitgelegdOp reis

Reisplannen? Dit zijn de cijfers én de plannen van jouw vakantieland

null Beeld Tiene Carlier
Beeld Tiene Carlier

Wie hunkert naar vakantie in het buitenland, houdt maar beter nauwgezet de coronakaart in de gaten. Hier en daar verschijnen al wat meer oranje zones waar vakantie vieren nu al kan, maar elders zit het nog potdicht - al worden er volop plannen gemaakt om weer toeristen te ontvangen. Dit zijn de cijfers én de plannen van jouw vakantieland.

KVE

Op de Europese coronakaart zijn wat oranje gebieden bijgekomen, maar een groot deel kleurt nog rood. Niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie zijn niet langer verboden, maar worden wel nog steeds afgeraden. Wie terugkeert uit een rode zone en daar langer dan 48 uur verbleef, zal nog steeds twee testen moeten ondergaan en zeven dagen in quarantaine moeten. Daarop zal streng gecontroleerd worden. Op basis van het Passenger Locator Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen - wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een coronaboete van 250 euro.

Toch hoeven vakantieplannen niet opgeborgen te worden. De toestand is op vele plekken aan het opklaren. Stilaan komt er perspectief. Een overzicht.

Europese coronakaart kleurt nog grotendeels rood. Beeld ECDC
Europese coronakaart kleurt nog grotendeels rood.Beeld ECDC

ITALIË

Nog zeker tot midden mei moeten EU-reizigers vijf dagen in quarantaine na hun aankomst in Italië, ongeacht een negatieve coronatest. Op het einde van deze quarantaineperiode is het verplicht om een nieuwe test te laten afnemen. Om Italië binnen te komen, moet je bovendien een verklaring op eer bij je hebben. Een terugkeer naar een tweede verblijf in Italië vanuit België is toegelaten. Men moet kunnen aantonen dat het tweede verblijf reeds een persoonlijk bezit was vòòr 14 januari 2021. Dit kan worden bewezen met een kopie van bv. de notariële akte of verkoopakte.

Maar de Italiaanse premier Draghi denkt dus dat tegen half mei het toerisme in Italië weer op gang kan komen. Italië kleurt momenteel over het hele grondgebied rood, maar “de omstandigheden zijn ernaar om het zomerseizoen op 15 mei op te starten”, zo verklaarde eveneens de minister van Toerisme.

Italianen die in eigen land op vakantie gaan, kunnen dan gebruik maken van een Italiaanse ‘coronapas’, als ze tenminste kunnen bewijzen dat ze corona hebben gehad en ‘immuun’ zijn, of gevaccineerd zijn, of recent een negatieve test hebben ondergaan. Half juni zal ook het Europese (digitale) coronacertificaat beschikbaar zijn, denkt Draghi, waarmee toeristen uit andere EU-landen naar Italië kunnen reizen.

“De wereld wil naar Italië en Italië is klaar om de wereld weer welkom te heten”, zei de Italiaanse premier na een ontmoeting met ministers van Toerisme uit 20 landen. “Boek uw vakantie, we kunnen niet wachten om u te verwelkomen.”

Cijfers

De voorbije week telde Italië dagelijks 178,40 nieuwe besmettingen per miljoen inwoners, een daling met 16 procent tegenover de week voordien. Tot nog toe kende het land 67.406 besmettingen per miljoen inwoners en 2.020 overlijdens per miljoen inwoners. De dodentol is de voorbije week met 23 procent afgenomen. In Italië is 12,4 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Illustratiebeeld Dolomieten Beeld Getty Images
Illustratiebeeld DolomietenBeeld Getty Images

SPANJE

“We verwelkomen weer toeristen vanaf juni”, liet de Spaanse minister van Toerisme, Reyes Maroto, zich half april ontvallen. Ze maakte zich sterk dat het land weer vakantiegangers kan ontvangen dankzij een voorspoedige vaccinatiecampagne en de invoering van het Europese coronacertificaat. De minister legde uit dat Spanje volop bezig is om bestemmingen voor te bereiden op de terugkeer van toeristen deze zomer. “Spanje zal een veilige bestemming zijn”, heeft ze verzekerd.

Voor Belgen die naar de Canarische eilanden willen, is er alvast goed nieuws. België heeft de kleurcode voor deze eilandengroep aangepast naar oranje. Dat betekent dat, hoewel reizen naar het buitenland wordt afgeraden, Belgen die naar de Canarische Eilanden reizen na thuiskomst geen PCR-test hoeven te laten zien en ook niet verplicht in quarantaine moeten. Dat houdt dus in dat landgenoten naar de eilanden Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Graciosa, El Hierro, La Palma en La Gomera kunnen reizen zonder vereisten bij hun terugkeer hier.

Ook de regio Valencia, de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera), Murcia-regio, Extremadura en Galicië staan oranje gekleurd. Reizen naar die regio’s kan dus ook zonder PCR-test en quarantaine bij thuiskomst. Voor alle andere regio’s in Spanje - zoals Catalonië, Andalusië, Madrid regio, Aragón, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Navarra, La Rioja, Asturië, Cantabrië en Baskenland - is de kleur nog steeds rood.

Illustratiebeeld Beeld Getty Images
IllustratiebeeldBeeld Getty Images

Voorlopig is het nog verplicht voor alle reizigers vanaf 6 jaar afkomstig uit België een test te ondergaan maximum 72 uur vóór de aankomst in een (lucht)haven in Spanje. Het fysieke bewijs (attest) van de negatieve test, opgesteld in het Spaans, Frans, Duits of Engels, moet voorgelegd worden bij aankomst in Spanje. Het is ook verplicht om de laatste 48 uur voor aankomst in Spanje een FCS-formulier (Formulario de Control Sanitario of Health Control Form) in te vullen. Nadat het formulier is ingevuld, ontvangen reizigers een QR-code. Die moet getoond worden in de (lucht)haven. Deze twee eisen gelden voor reizigers die met het vliegtuig of de boot Spanje binnenkomen.

Ook reizigers die al gevaccineerd zijn moeten, zolang er geen Europees certificaat is, voldoen aan de eis van de coronatest en het verplicht invullen van de Spaanse gezondheidsverklaring. Reizigers vanaf 6 jaar die met eigen vervoer (auto, camper, motor) Spanje binnenkomen over de weg of met de bus of trein moeten tevens een negatieve PCR/TMA-testuitslag van max. 72 uur oud laten zien. Hou ook rekening met de corona-eisen die gelden voor de landen waar je doorheen reist over de weg; zoals Frankrijk, waar een negatieve PCR-testuitslag nodig is van max. 72 uur.

Illustratiebeeld Beeld Getty Images
IllustratiebeeldBeeld Getty Images

Stoplichten

De Canarische Eilanden hebben aangepaste coronaregels ingevoerd voor de acht eilanden die in sommige gevallen van ‘stoplicht’-kleur veranderen. De acht eilanden van de groep zitten nu volgens het regionale coronastoplicht in verschillende kleurenfases. Die zien er voortaan als volgt uit: groen (niveau 1): La Palma, La Gomera en Fuerteventura; oranje (niveau 2): Lanzarote, La Graciosa, El Hierro, Tenerife (nieuw) en Gran Canaria (nieuw); geen enkel eiland kleurt momenteel rood (3) of bruin (4). Elke kleur heeft bepaalde maatregelen wat het ‘redelijk overzichtelijk’ maakt, die gelden tot een bepaalde datum. In het geval van het eiland Tenerife gelden de maatregelen maar een week, dus tot en met 11 mei, terwijl dat voor Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Graciosa, La Gomera, La Palma en El Hierro zelfs maar een paar dagen is.

Deze keer heeft geen enkel eiland dus te maken met een ‘bruin stoplicht’. Bruin betekent een eilandlockdown (niemand mag het eiland op of af), een avondklok vanaf 22 uur, groepsgrootte 2 personen, horeca voor 18 uur dicht, net als niet-essentiële winkels.

Bij rood is het net een tikkeltje minder streng, maar er is ook geen enkel eiland meer dat rood kleurt. De eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, La Graciosa en El Hierro hebben nu een oranje stoplicht. Dat betekent concreet een avondklok van 23 uur tot 06 uur, een max. groepsgrootte van 6 personen (behalve samenwonenden), de horeca dicht voor 23 uur (binnen op de helft capaciteit en buiten op 75 procent van de capaciteit), max. 6 personen aan tafels buiten en max. 4 personen binnen, en aan de bar mag je met zijn tweeën zitten/hangen.

De eilanden La Gomera, La Palma en Fuerteventura hebben een groen stoplicht. Dat betekent onder andere dat er een nachtklok is vanaf middernacht, een max. groepsgrootte van 10 personen, dat de horeca moet sluiten voor middernacht (buiten volle bezetting, binnen 75 procent capaciteit en dat je aan de bar mag zitten met zijn vieren), grote luxe dus.

Er geldt bovendien een avondklok over het hele Spaanse grondgebied tussen 23.00 uur en 6.00 uur. Deze avondklok kan door de Autonome Regio’s uitgebreid worden naar een tijdsspanne van 22.00 uur tot 7.00 uur.

Cijfers

De afgelopen week kwamen er in Spanje elke dag 141,97 besmettingen per miljoen inwoners bij, een daling met 21 procent tegenover de week voordien. Spanje telt tot nog toe 75.930 besmettingen per miljoen inwoners en 1.680 overlijdens per miljoen inwoners. Opvallend is dat in Spanje de dodentol tegenover de week voordien met 8 procent is toegenomen. Enkel Nederland doet het slechter met een toename van 16 procent. In Spanje is nochtans 13,1 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, de hoogste vaccinatiegraad uit onze landenlijst.

Illustratiebeeld Beeld Getty Images
IllustratiebeeldBeeld Getty Images

GRIEKENLAND

Op 15 mei gaat het toeristische seizoen officieel van start in Griekenland. Maar toeristen zijn op dit moment al welkom in het land. Griekenland heeft bovendien de quarantaineplicht voor reizigers uit de Europese Unie opgeheven. De maatregel is van toepassing op reizigers die volledig ingeënt zijn tegen het coronavirus of over een negatieve coronatest beschikken die niet ouder mag zijn dan 72 uur.

Momenteel zijn er al wat oranje zones in Griekenland. De Belgische overheid heeft de Noord- en Zuid-Egeïsche Zee en de Ionische eilanden (waaronder Corfu en Zakynthos) oranje ingekleurd. Dat betekent dat Belgen die naar die zones reizen na thuiskomst geen PCR-test hoeven te laten zien en ook niet verplicht in quarantaine moeten.

Sinds 3 mei kunnen Grieken opnieuw van een drankje en een hapje genieten op het terras van een café of restaurant. Bij de heropening van de cafés en restaurants komen enkele voorwaarden kijken. Het personeel moet twee keer per week een negatieve coronatest afnemen en altijd een mondmasker dragen. Er mogen maximaal zes personen aan een tafel zitten, muziek is niet toegestaan en gasten moeten op hun stoel blijven zitten. De restaurants en cafés moeten om 22.45 uur de deuren sluiten, aangezien de avondklok nog steeds zal gelden van 23 uur tot 5 uur. Ondanks de strenge voorwaarden verwachten cafés en restaurants veel gasten te mogen ontvangen.

De autoriteiten hebben het land verdeeld in ‘rode’ en ‘gele’ gebieden (in ‘rode’ gebieden zijn aanvullende beperkingen van toepassing). Dit wordt wekelijks beoordeeld.

De Griekse minister van Toerisme, Haris Theoharis, heeft onlangs nog eens benadrukt dat het land de datum van 15 mei naar voor schuift om opnieuw open te gaan voor toeristen en dat “heel Griekenland” dan een veilige bestemming zal zijn. Mogelijk zijn dan al een aantal eilanden helemaal coronavrij.

Cijfers

De voorbije week kwamen er in Griekenland dagelijks 158,08 besmettingen per miljoen inwoners bij, een forse daling met 27 procent tegenover de week voordien. Griekenland telt tot nog toe 32.838 besmettingsgevallen per miljoen inwoners en 1.000 dodelijke slachtoffers per miljoen inwoners. De dodentol is stabiel ten opzichte van een week geleden. 9,9 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

Illustratiebeeld Beeld Getty Images/iStockphoto
IllustratiebeeldBeeld Getty Images/iStockphoto

PORTUGAL

Portugal mag dan al oranje ingekleurd zijn door onze overheid (met uitzondering van de Azoren die rood ingekleurd zijn), maar dat betekent niet dat Belgische reizigers er zomaar naartoe kunnen. De autoriteiten hebben op 1 mei beslist om met een nieuw systeem van start te gaan gebaseerd op de incidentie in het land van herkomst. Het nieuwe plan is op 3 mei ingegaan.

Voor burgers van landen waar de incidentie tussen de 150 en 500 gevallen per 100.000 inwoners schommelt op 14 dagen tijd zijn enkel essentiële reizen toegelaten. Aangezien de incidentie in ons land momenteel 392 bedraagt, valt België nu plots in de categorie waarvoor enkel essentiële reizen toegelaten zijn. Ook een negatieve coronatest is trouwens bij essentiële reizen vereist. In ons land moet de incidentie per 100.000 inwoners dus weer onder de 150 zakken om naar Portugal op reis te kunnen gaan.

Half maart zijn de eerste versoepelingen al ingegaan in Portugal met de heropening van de lagere scholen, boekhandels en kappers. Sinds 3 mei mogen cafés en restaurants onbeperkt openblijven.

Cijfers

De voorbije week kwamen er in Portugal dagelijks 35,57 besmettingen per miljoen inwoners bij, een forse daling met 23 procent tegenover de week voordien. Portugal telt tot nog toe 82.396 besmettingsgevallen per miljoen inwoners en 1.670 dodelijke slachtoffers per miljoen inwoners. De dodentol neemt er een diepe duik: 52 procent minder dan de week voordien. In Portugal is 10,7 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

NEDERLAND

Nederland kleurt momenteel net als België rood op de Europese coronakaart. Reizen naar onze noorderburen kan dus enkel onder strikte voorwaarden. Alleen bij terugkeer naar België na een verblijf korter dan 48 uur is er geen verplichte quarantaine, maar anders dus wel.

Op 28 april trad de eerste stap van het openingsplan in Nederland in werking. Toen gingen terrassen onder voorwaarden weer open en konden ook winkels weer klanten ontvangen zonder dat die daarvoor uren van tevoren een afspraak moesten maken.

Een terrasje bij onze Noorderburen behoort dus wel tot de mogelijkheden. “De grens zal geen belemmering vormen, er komen geen controles, maar iedereen moet zich wel aan de terrasregels houden. Er is geen quarantaineplicht voor buitenlanders die naar Nederland komen. Die is er nooit geweest, er is slechts een dringend advies om dat te doen”, zo verzekerde burgemeester van Sluis, Marga Vermuet, aan Het Laatste Nieuws.

De verdere versoepelingen van de coronaregels in Nederland, die mogelijk vanaf 11 mei zouden ingaan, zoals het openen van sportscholen en dierentuinen, laten evenwel langer op zich wachten. De Nederlandse regering vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op de afdelingen intensieve zorg nu nog te hoog.

De eerstvolgende datum waarop de versoepelingen kunnen ingaan, is waarschijnlijk 18 mei. Het is nog niet bekend wat de verschuiving voor de rest van het openingsplan betekent. De derde stap stond gepland voor 26 mei, mits de coronacijfers het zouden toelaten. Vanaf dan zou men weer vier mensen thuis mogen ontvangen en weer uit eten kunnen in horecagelegenheden.

Cijfers

De voorbije week werden in Nederland dagelijks 434,14 nieuwe gevallen per miljoen inwoners gedetecteerd, 8 procent minder dan de week voordien. Nederland telt al 89.230 besmettingen per miljoen inwoners en 1.005 sterftes per miljoen inwoners. De dodentol nam de voorbije week met 16 procent toe. 9,1 procent van de Nederlandse bevolking is volledig gevaccineerd.

DUITSLAND

Duitsland is net als België rode zone en zit bovendien in lockdown. De meeste winkels, cafés, hotels restaurants en toeristische attracties zijn gesloten of alleen toegankelijk met een negatieve coronatest. Toerisme is sterk afgeraden en op sommige plaatsen niet toegestaan. Op het openbaar vervoer en in winkels moeten medische maskers gedragen worden, veelal het FFP2-type. De avondklok is van 22 tot 5 uur van kracht in hoogrisicogebieden.

Duitsland maakt het onderscheid tussen risicogebieden, hoogrisicogebieden met hoge besmettingsaantallen en hoogrisicogebieden met virusmutaties, waarvoor telkens andere regels gelden. Wie het land binnenkomt, dient zich aan de registratie-, test- en quarantaineplicht te houden.

Duitsland wil nog deze week versoepelingen invoeren voor gevaccineerden en voor mensen die van Covid-19 zijn genezen. Als het parlement eind deze week met het wetsvoorstel over de versoepelingen instemt, zouden ze zaterdag al kunnen ingaan. Gevaccineerden en mensen die van Covid-19 zijn genezen, zouden dan weer zo veel mensen kunnen zien als ze willen. Ook aan de avondklok, die in regio’s met veel besmettingen geldt, hoeven ze zich dan niet meer te houden. Ze moeten wel een bewijs kunnen laten zien dat ze zijn ingeënt met een in de EU toegelaten vaccin. Verder hebben ze dezelfde rechten als mensen met een negatieve test: ze mogen winkelen op afspraak of naar de kapper. In heel wat deelstaten is die laatste versoepeling al ingevoerd.

Cijfers

In Duitsland werden de voorbije week dagelijks 201,07 nieuwe besmettingen per miljoen inwoners vastgesteld, 17 procent minder dan de week voordien. Het land telt 41.298 gevallen per miljoen en 1.007 doden per miljoen inwoners. De dodentol is de voorbije week met 4 procent afgenomen. In Duitsland is 9,7 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Illustratiebeeld Beeld Getty Images
IllustratiebeeldBeeld Getty Images

FRANKRIJK

In een groot deel van Frankrijk zijn de maatregelen nog altijd streng en is er de facto nog geen sprake van toerisme. Frankrijk zal als een van de eerste landen in Europa een digitaal ‘vaccinatiepaspoort’ invoeren, wat een voorloper lijkt van het digitale coronacertificaat dat de EU wil introduceren. Momenteel is een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud verplicht om het Franse grondgebied te betreden. Iedereen ouder dan 11 jaar moet een verklaring op eer invullen. Men gaat in deze verklaring akkoord om - indien nodig - een coronatest te ondergaan bij aankomst in Frankrijk. Reizigers uit ons land moeten niet in quarantaine.

President Macron heeft een geleidelijke uitstap uit de lockdown tussen 3 mei en 30 juni aangekondigd, afhankelijk van de gezondheidssituatie in elk departement. Sinds 3 mei zijn beperkingen rond verplaatsingen opgeheven, de avondklok blijft wel van kracht van 19 tot 6 uur. Zowel binnen als buiten mag je met maximaal 6 samenkomen. Stranden en parken zijn toegankelijk, enkel essentiële winkels zijn geopend, grote winkelcentra blijven dicht. Begin deze maand zijn live lessen (halftijds) hervat. Bioscopen, theaters en musea zijn gesloten.

Vanaf 19 mei wordt de avondklok verschoven naar 21 uur en dan gaan winkels, terrassen, musea, bioscopen en theaters terug open met beperkte bezoekersaantallen. Vanaf 9 juni geldt de avondklok vanaf 23 uur en kan ook de horeca binnen heropenen. Op 30 juni zou de avondklok geschrapt worden.

Deze nationale maatregelen kunnen echter getemperd worden door ‘noodremmen’ in de gebieden waar het virus te veel circuleert.

Cijfers

Frankrijk telde de voorbije week elke dag 294,65 nieuwe besmettingen per miljoen inwoners, een daling met 27 procent tegenover de week voordien. Tot nog toe had Frankrijk 87.260 besmettingen per miljoen inwoners en 1.615 overlijdens per miljoen inwoners. De dodentol daalde de voorbije week met 17 procent, in Frankrijk is 12,5 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234