Dinsdag 26/10/2021

Maatschappij

Reisdocumenten voor terugkeer twee kinderen van IS-strijders afgeleverd, moeders mogen niet terugkeren

Rachma Ayad, de grootmoeder van de terugkerende kinderen. Beeld thomas legreve
Rachma Ayad, de grootmoeder van de terugkerende kinderen.Beeld thomas legreve

De Belgische overheid heeft op 22 januari de reisdocumenten afgeleverd voor twee kinderen van Syrië-strijders. Zij kunnen naar ons land afreizen zodra de Turkse overheid daarvoor de toestemming geeft. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) is evenwel niet van plan om ook de moeders van de kinderen te laten overkomen.

Het gaat om de twee dochters van Amina G. uit Beverlo (Beringen). De moeder vluchtte eind 2017 met haar kinderen weg uit Syrië. Ze zit in Turkije in de cel, waar ze tot tien jaar is veroordeeld. Daardoor zitten de kinderen al een jaar vast in Turkije. De vader van de kinderen, IS-strijder Abdelkarim Elouassaki, is in Syrië omgekomen.

Op 19 december oordeelde de rechter in kortgeding dat België de reisdocumenten voor de kinderen moet bezorgen. De Belgische staat is tegen die beschikking in beroep gegaan, omdat ze meent dat de uitspraak niet correct gemotiveerd is. Toch zijn nu de nodige reisdocumenten afgeleverd. “Deze actie staat los van het resultaat van de procedure in beroep”, zegt Buitenlandse Zaken.

Nog zes kinderen

Op 26 december besliste de kortgedingrechter dat de zes kinderen van IS-strijdsters Tatiana W. en Bouchra A. naar België gerepatrieerd moeten worden. De moeders zitten met hun kinderen in het Koerdische kamp Al-Hol vast.

Ook hiertegen heeft de Belgische staat beroep aangetekend. “De voornaamste reden hiervoor is dat de vraag tot repatriëring van de kinderen al eerder door de rechtbank werd behandeld en zowel in eerste aanleg als in beroep werd afgewezen. De geldende rechtsregels bepalen dat zaken die eerder bepleit werden met dezelfde eisen en dezelfde argumenten niet meer in aanmerking kunnen worden genomen voor een nieuwe rechtsprocedure, laat staan voor een nieuwe uitspraak”, zegt Buitenlandse Zaken.

“Bovendien ging de rechter in zijn uitspraak verder dan wat de eisers gevraagd hadden: zo werd de verplichting opgelegd om de terugkeer van de twee moeders samen met hun kinderen te vergemakkelijken, terwijl de moeders alleen vroegen dat hun kinderen naar België zouden terugkeren. Ten slotte heeft België geen bevoegdheid om op eigen initiatief op te treden in het buitenland en al zeker niet in de regio waar de gezinnen zich bevinden “, klinkt het nog.

Moeders mogen niet terugkeren

In december 2017 besliste de federale regering dat kinderen van IS-strijders jonger dan 10 jaar naar België kunnen terugkeren, als ze gelokaliseerd zijn en als er een bewijs is van biologische verwantschap met een levende Belgische ouder.

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) heeft intussen begrip voor de open brief van elf oma’s van IS-kinderen, maar is niet van plan om in te gaan op hun vraag om ook de moeders van de kinderen te laten overkomen. “Zij hebben zelf doelbewust beslist om ons land de rug toe te keren.”

In de open brief, die ook ondertekend is door het team ‘Missie Syrië’ en de burgercomités ‘Breng ze terug’, wordt de beslissing van de regering om de kinderen van Belgische IS-leden weg te halen uit de Koerdische vluchtelingenkampen en oorlog in Syrië toegejuicht. “Dit is een diep menselijke en moedige beslissing, die hoop geeft in een samenleving waarin het toenemende opruien tot angst en haat zich zelfs richt tegen deze jonge kinderen.”

Maar ze vragen ook aandacht voor de moeders, die minister De Block niet wil laten meekomen. “Hetgeen we nu zo hard hopen, is dat ze naar huis kunnen komen, onze dochters hun verdiende straffen uitzitten en we opnieuw samen een gezin en familie kunnen worden en vooral dat we de gruwel van de voorbije jaren kunnen loslaten en vergeten”, schrijven ze.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234