Reisbureaus
Reisbureaus doen het weer goed, met dank aan de hoge eisen die u aan uw vakantie stelt
Ook in tijden van online boeken is het bakstenen reiskantoor nog lang niet afgeschreven. Integendeel. Bij reisbedrijf TUI stijgt het aantal boekingen via de reisagent zelfs dubbel zo snel als de reserveringen via internet. Tijdswinst, service en zorgeloos reizen zijn belangrijke redenen, maar we zijn ook veeleisender geworden.
Vluchten vergelijken, hotels zoeken, een lijstje aanleggen van must-sees en to-do’s: niet iedereen heeft de tijd en het geduld om dagenlang online op zoek te gaan naar de beste vakantiedeal. En dan blijkt dat hotel dat je zelf online boekte bij aankomst soms ook nog eens verder van de zee dan gedacht. Het internet is een jungle voor wie op reis wil.
“In Cancún, in het oosten van Mexico, zijn er een Sheraton-hotel, twee Iberostars en twee Marriotts. Allemaal zijn het viersterrenhotels en zien ze er even goed uit. Maar het internet vertelt je niet dat het ene verblijf vol Russen zit en het andere vol Britten. Een reisagent weet dat wel. Hij kan voor een heel andere reisbeleving zorgen”, zegt Koen van den Bosch, hoofd van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). Hij heeft het aantal onafhankelijke reisagenten de laatste jaren lichtjes zien groeien. In 2013 telde Vlaanderen en Brussel 1.041 verkooppunten, volgens de laatste cijfers zijn het er nu meer dan 1.100.
Ook grote spelers als TUI merken dat vakantiegangers zich weer meer persoonlijk laten adviseren. “Het reiskantoor is aan een revival bezig. Het aantal bezoekers in onze 103 TUI-shops stijgt zo sterk dat we dertig nieuwe reisagenten zoeken”, zegt woordvoerder Piet Demeyere. Het bedrijf organiseert morgen een jobdag in Zaventem. “Vroeger kwam de klant zijn reisbrochure afhalen op kantoor, hij wist toen nog niet waar hij naartoe wilde. Vandaag is hij dankzij het internet veel beter geïnformeerd, maar toch stapt hij naar een reisagent met zijn bucketlist, een lijstje van zo’n vijf bestemmingen. Hij wil een laatste opinie horen of hij zoekt extra tips. Een reisagent kan zijn eigen ervaringen met de klanten delen.”
Of de vakantieganger wil een volledige reis op maat, en die is online niet altijd makkelijk te boeken. “De groep jonge reizigers in onze shops stijgt het sterkst, precies omwille van het feit dat zij vaak speciale wensen hebben”, zegt Demeyere. “Ze willen die ene stoel in het vliegtuig, een hippe verblijfplaats met zicht op dat idyllische marktplein, nadien een huurwagen die ze in een andere stad kunnen terugbrengen, toegang tot een historische site waarvoor de tickets niet meer ter plekke kunnen worden gekocht.”
Nichereizen
De reisbureaus zetten de laatste jaren ook vaker in op nichereizen. “Zoals paardrijvakanties, cruises aan boord van een vrachtschip of een culinaire reis door Italië”, zegt Van den Bosch. “Daarin schuilt het verschil met de grote touroperators: zij vertrekken vanuit een product – een vliegtuig of hotel dat snel gevuld moet worden – en wij vanuit de klant. Vroeger was 20 procent ‘maatwerk’ en bestond 80 procent van de business uit pakketreizen, de klassieke reis waarbij je op zondag met het vliegtuig vertrekt, met een busje naar het hotel wordt gereden, er een week all-in verblijft en dan terugvliegt. Vandaag is die verhouding fiftyfifty.” Volgens TUI zijn hun pakketreizen ook veel meer afgestemd op individuele eisen.
Er speelt nog een belangrijk aspect mee om voor een reiskantoor te kiezen: zekerheid, of eerder zorgeloosheid. “Is er een probleem met een hotel of vlucht, dan weten klanten dat ze bij ons terechtkunnen”, zegt Demeyere. “Als er iets misloopt met een reservatie op Booking.com, zie je je centen nooit terug.” Van den Bosch: “Mensen willen bewuster en geruster reizen, zeker na wat er met Thomas Cook is gebeurd.” Zo vragen veel vakantiegangers bij het boeken van een reis vandaag uitleg over het Garantiefonds Reizen dat schadevergoedingen uitbetaalt na een eventueel faillissement.
“Via internet boeken blijft natuurlijk heel populair”, besluit Demeyere. “Maar klanten gebruiken de verschillende kanalen nu door elkaar. Afhankelijk van hun reisdoel en bestemming boeken ze de ene keer online, de andere keer offline.”