Zaterdag 04/02/2023

reis in de tijd 18de eeuw - Mozart in het groen

Wahaw, wat is er weer geweldig veel te doen deze vakantie en dat op een kippenstap van je deur. Met deze agenda hou je het hoofd koel en vind je week na week de chillste, mafste en meest legendarische evenementen.

10 weken

boordevol

zomer

"Le Nozze di Figaro, een van de mooiste opera's van Mozart, wordt gebracht met een ijzersterke stemmencast in een theater uit de tijd van toen." Voilà, Eric Bodin van het nieuwe festival Mozartiade geeft je meteen dé redenen om een ticket te boeken voor deze opera. Maar er is meer; elke namiddag zorgt een ensemble in de kiosk van het park voor een live streepje Mozart. "Het bijzondere is dat ze stukken spelen die geschreven werden om in openlucht op te voeren, uniek dat je die in een park kan beluisteren."

3 tot 9 juli, Midsummer Mozartiade, Warandepark, 1000 Brussel. www.amadeusandco.be.

Jaren 20 - Magisch maanlicht

Niks heerlijkers dan onderduiken in een fantastisch verhaal op een zomerse vrijdag. Woody Allen neemt je in Magic in the Moonlight mee naar de jaren 20 en de wereld van de goochelshows. Emma Stone en Colin Firth zijn de romantische zielen van dienst, Jette doet dienst als het ideale decor.

8 juli, Kardinaal Mercierplein, 1090 Jette.

www.bruxellesfaitsoncinema.be.

Jaren 60 - Vive Clo-Clo

De Parijse Olympia anno 69 transporteren naar Leuven inclusief legendarisch concert van Claude François, hoe doe je dat in godsnaam? Met de hulp van Pascal Deweze en 14 fantastische muzikanten! Het lijkt alsof je in een zwart-witfilm binnenstapt waar Comme d'habitude en J'attendrai live weerklinken.

8 juli, Beleuvenissen met o.a. Une soirée avec Claude François,

gratis. Grote Markt, 3000 Leuven. www.hetgrootverlof.be.

Jaren 80 - Polyester met een geurtje

Wauw, wat een concept! Op het gloednieuwe Vaartkomplein kan je je kont gratis neerploffen om cultfilm Polyester te bekijken. De ervaring wordt helemaal compleet dankzij de geurkaartjes die regisseur John Waters bij z'n film bedacht. Geen rozengeur, maar bloed, zweet en euuuhh... drama, drama, drama!

9 juli, Vaartkomplein, 3000 Leuven. www.zomerfilms.be.

1. Crazy kleurtjes

Een wit T-shirt aan, pakjes verf in het rond strooien en he-le-maal losgehen op de beats van TLP aka Troubleman. Op Holi Couleur is het allemaal toegestaan.

3 juli, Couleur Café, Tour & Taxis, Rue Picard 3,

1000 Brussel. www.couleurcafe.be.

2. Verkleden 2.0

Retrojardin, dat is je opmaken of laten stylen in zalige retrostijl, de benen elegant van onder je lijf dansen en nog wat vintage stuff scoren op het gezellige marktje.

3 juli, Park Cerckel, Michel Theysstraat, 3290 Diest. retrojardindiest.wordpress.com.

3. Laat het beest naar buiten

Mestfest neemt het beest in jou serieus en bouwt zijn podia op het erf van een bioboerderij. Het opkomend muzikaal talent toont het beste van zichzelf op de main stage én op de mestkarstage.

2 juli, Mestfest, Bioboerderij, Schransstraat,

3202 Rillaar. www.mestfest.be.

4. Tijd voor kattenkwaad!

Kwajongens en -meisjes, haal die katapult van stal, want vandaag mag je bewijzen dat jij het beste kan schieten. De skills bijschaven kan met een workshop.

3 juli , Kwajongens in het Sportimonium, Trianondreef 19, 1981 Hofstade. www.sportimonium.be.

Doe eens zot

in 4 stappen

Zen in de zn

Het is niet omdat het vakantie is dat alle stress zomaar verdwenen is. Hangerige kinderen die niet meer weten wat te doen, bergen werk van collega's die op jouw bureau belanden: laat het allemaal los met deze drie tips op een boogscheut van je huis.

Bakken op Brussel Bad

Een strand, funky muziek, leuke activiteiten voor de kids (check de zandkastelenwedstrijd op 17 juli) en lekkers uit de hele wereld: never change a winning team! Burn-out krijgt in deze omstandigheden een geheel nieuwe invulling.

1 juli tot 7 augustus, Akenkaai, 1000 Brussel.

www.brusselbad.be. Ontdek ook de app van Brussel Bad.

Parkeer je in het park

Zacht gras om je neer te vlijen, een drankje in de hand en een concert om bij weg te dromen met uitzicht op de Oude Abdij. Hopla, de Zomerse Parkdagen hebben alles in huis om elk spoortje stress - minstens voor een paar uur - weg te masseren.

Zomerse Parkdagen, 10, 17 en 24 juli en 7, 14 en 21 augustus. Oude Abdij, Abdijdreef, 3070 Kortenberg. kortenberg.be.

Rozengeur en zonneschijn

Van wereldklasse zijn ze, de 3.000 rozenvariëteiten die het domein van Coloma zijn grandeur verlenen. Wist je dat rozengeur niet alleen in gedichten uitzonderlijke krachten heeft? Rozenolie wordt gebruikt om je mentale kracht een boost te geven. Schrijf jezelf gerust een wandeling door het park voor.

Rozentuin Coloma, Joseph Depauwstraat 25, 1600 St-Pieters-Leeuw. www.natuurenbos.be/coloma.

Queen B. Vs. Tourist Le MC

De Vlaamse koning van de geëngageerde rap treedt deze week maar liefst twéé keer op; in Leuven en in Tienen. Op een steenworp daarvan brengt Beyoncé haar fans in vervoering in Brussel.

Voluit: Beyoncé Giselle Knowles-Carter

Alias: Queen B, Bey, Sasha Fierce

Is moeder van de 4-jarige Blue Ivy Carter

Is niet vies van een portie girl power, zoals in Run the World (Girls), maar krijgt het woord feminist niet altijd even gemakkelijk over de lippen. Ze houdt het erop dat "de mensheid zowel mannen als vrouwen nodig heeft. We zijn even belangrijk dus waarom worden we niet als gelijkwaardig beschouwd?"

Is zot van haar job. "I feel so fortunate to do my job, I love my job. I love singing. I love the way it feels." Al heeft ze nog nooit iets bereikt zonder een vleugje angst: "Waar angst naar smaakt? Succes. Ik heb niets weten te bereiken zonder de smaak van angst in mijn mond", laat ze weten in een van de schaarse interviews.

Gaat het liefst op vakantie naar de Maldiven, Phuket of Kroatië, zo lang er maar een oceaan is.

Beyoncé, The Formation World Tour, 31 juli,

Koning Boudewijnstadion, Marathonlaan 135/2, 1020 Laken. www.beyonce.com,

www.ticketmaster.be.

Voluit: Johannes Faes

Alias: Den Tourist, Troubadour van 't Stad

Is sinds kort vader van zoon Gabriël.

Wist heel wat harten te raken met zijn song Horizon na de aanslagen in Brussel van maart: "Was het niet voor de liefde van mijn mensen, dan gaf ik het allang op. Heb vertrouwen in de mensheid, de optimist zegt het gaat beter als ooit, historicus pleit we hebben het erger gehad."

Is al even zot van zingen en toont via zijn teksten zijn engagement. "Ik ben geen barricadespringer, laat staan de wereldverbeteraar voor wie mensen mij soms houden. Ik ben een artiest, en ik kaart inderdaad dingen aan. Maar bovenal: ik maak liekes. Dát is mijn bijdrage", aldus Tourist in een interview.

Gaat het liefst kamperen met de tent en z'n vrouw Marta die hij in de Seefhoek leerde kennen.

Tourist LeMC, 28 juli, M-idzomer, M-Museum, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven. m-idzomer.be.

30 juli, Suikerrock, Veemarkt, 3300 Tienen. www.suikerrock.be. www.tourist-lemc.be.

Feel the magic

Voldemort heeft z'n aanwezigheid nog niet bevestigd, Harry himself helaas ook niet. Laat dat de pret niet drukken: wij dreuzeltelgen krijgen deze zomer de unieke kans om binnen te treden in Zweinstein. Misschien ben jij wel een van de gelukzakken die door de Sorteerhoed naar de juiste afdeling verwezen worden. Zwadderich, Griffoendor, Huffelpuf of Ravenklauw: ook zo benieuwd waar jij zou thuishoren? Nog meer dingen die je kan testen: een slurf gooien tijdens een potje zwerkbal, een les Kruidkunde meepikken om je eigen Mandragora te trekken of zelf in Hagrids gigantische stoel kruipen. Filmsets, kostuums en een karrevracht aan unieke objecten (de vuurbeker! een bijna-echte hippogrief!) worden aangesleept uit de filmstudio's zodat je de magische wereld van J.K. Rowling kan ruiken, voelen en zien. Een kleine waarschuwing: zorg dat je voldoende Galjoenen, Sikkels en Knoeten op zak hebt want op het einde is er een giftshop waar je hopeloos hebberig van wordt.

Harry Potter Expo, 30 juni tot 11 september, Paleis 2, Heizel, Belgiëplein 1, 1020 Laken. www.expoharrypotter.be.

Sla die elfenvleugels open en fris je Elfentaal op, want het enige echte Elfenbos komt deze zomer tot leven. In de namiddag kan je de elfen aan het werk zien in het bos. Uiteraard kan je er elfendrankjes en elfenhapjes eten en drinken en bestellen kan enkel in het Elfs! Als de zon gaat slapen, komt de magie pas helemaal tot leven met een klank- en lichtspel geschreven en verbeeld op maat van het bos en de elfen die er volgens de sagen en legenden wonen. "De show begint vrij laat voor kinderen omdat we moeten wachten tot valavond, maar degenen die toch mochten opblijven, vonden het vorig jaar magisch", horen we bij de organisatie.

Elferieën, 23 juli, Jezus Eiklaan 74a, Tervuren. flavirama.be.

All things Leuven

4 Een souldiva van eigen bodem die met haar nieuwe plaat onder de arm haar thuisstad komt opzwepen. Jawel, Selah Sue treedt aan op de Grote Markt, dit mag je gewoon niet missen. Mijnheer Tobback, het loont de moeite om hiervoor even uw hoofdkwartier te verlaten!

4 augustus, Grote Markt,

3000 Leuven.

www.hetgrootverlof.be.

4 Gooi kunst, muziek van jong talent en ondernemerschap in de mix, kruid af met een snuifje duurzaamheid en hopla, het gloednieuwe festival Habitat op maat van de Leuvense jeugd staat te trappelen van ongeduld.

6 augustus, Sportkot, Tervuursevest 101, 3001 Heverlee. www.habitatfestival.be.

4 Smulpapen en lekkerbekken, spits die smaakpapillen want Leuven ontbindt zijn culinaire duivels voor het jaarlijkse foodfeest Hapje Tapje. De resto's tonen wat ze waard zijn met exquise hapjes aan max. 4 euro, er is een biermarkt en een barmannenrace. Jelle Cleymans en Jonas Van Geel zorgen voor de pousse-café. Olé!

7 augustus, Hapje tapje, overal in Leuven. www.hetgrootverlof.be.

Vier de VRIENDSCHAP

Zeg het met (heel veel)

bloemetjes

Om de twee jaar hebben de kinderkopjes van de Brusselse Grote Markt de eer om een nieuwe creatie van het Bloementapijt te torsen. Voor de twintigste editie mag het al eens bijzonder zijn en wordt de 150-jarige vriendschap met gastland Japan stevig in de - euh - bloemetjes gezet. Er komen liefst 600.000 begonia's aan te pas om typisch Japanse taferelen met bloemen, vogels, de maan en de wind uit te beelden. Zo'n honderd vrijwilligers klaren de klus om het patroon van 1.800 m2 op te vullen met de juiste kleur bloem op de juiste plaats.

12 tot 15 augustus, Bloementapijt,

Grote Markt, 1000 Brussel.

Inhaken maar!

Half Oogst heet het nieuwe festival in Leuven dat de heimwee naar de gloriedagen van Marktrock moet doen vergeten. Hoewel de naam wat belegen klinkt, is het programma dat gelukkig niet. Vijf pleinen en plekken in de stad krijgen ieder een andere sfeer toebedeeld met een bijpassend programma - kids, vintage, urban, party (check de Jeugd van Tegenwoordig!) en chill (met geweldige foodtrucks). Omdat wij deze week volop inzetten op de vriendschap, kijken we vooral uit naar de wereldrecordpoging Soul Train die om 19u op het Ladeuzeplein start en richting Oude Markt trekt. Een gigantische polonaise door het hart van de stad, als dat geen nieuwe best friends oplevert weten wij het ook niet meer.

13 & 14 augustus, Half Oogst, overal in Leuven. www.hetgrootverlof.be.

Kinderen baas

Deze week mag het kleine grut beslissen hoe we onze agenda invullen. Neem maar een extra dosis vitamientjes, want het wordt een vermoeiende week!

Paradijs van

springkastelen

Helemaal wild gaan, dat mag altijd in het Provinciedomein van Huizingen. Op deze zondag wordt het extra de max want er zijn megaveel springkastelen op maat van iedere leeftijd, er is een drakenhangbrug van 20 meter, een obstakelbaan voor cowboys en indianen en je kan het in het 'colosseum' als echte gladiatoren tegen elkaar opnemen. Voor de kleintjes staat rups Meggi klaar met haar kruiptunnel. De animatie is gratis, je betaalt alleen de toegang tot het domein.

Zomeranimatie, 14 augustus. Provinciedomein Huizingen, Torleylaan 100, 1654 Huizingen.

www.provinciedomeinhuizingen.be.

Megacoole ridders

en jonkvrouwen

Een écht ridderkasteel, dat vraagt om échte ridders en jonkvrouwen. Vraag maar aan de Pynnockridders die twee dagen lang toernooien houden tijdens de legendarische kasteelfeesten. Er zijn ook workshops, een middeleeuwse markt en aangepaste muziek. Naar zo'n fantastisch feest kom je natuurlijk in je mooiste ridderpak of prinsessenjurk.

Kasteelfeesten Horst, 14 en 15 augustus. Horststraat 28, 3220 Holsbeek.

www.pynnockriddershorst.be.

Feestelijke kwakzalverij

Vandaag sturen de kids je naar Opwijk. Pas op, goochelaars, kwakzalvers en louche figuren proberen je in de luren te leggen op de sfeervolle Zomerhappening. Wees ze te slim af en volg zelf een workshop in de magie of steel snel een slimme truck tijdens het optreden van Gili. Je kan je natuurlijk ook lekker installeren voor het optreden van Kapitein Winokio of de Piepkes. Psst, als de kleintjes zijn gaan slapen gaat de muzikale pret nog de hele avond verder.

Zomerhappening, 15 augustus, Park Hof ten Hemelrijk, Kloosterstraat 9, 1745 Opwijk. Gratis. www.zomerhappening.be.

Op kabouterjacht

Hoezo, kabouters bestaan niet? Als je braaf bent en goed luistert, nemen je kinderen je vandaag mee op kabouterwandeling. Spits je oren, want Mijnheer Trol is verliefd! Op een kaboutermeisje nog wel. Ow, dat wordt spannend.

21 augustus, Kabouterwandeling, Huize Hageland, Oudepastoriestraat 22,

3390 Tielt-Winge. www.tielt-winge.be.

Eye

Candy

4 Dey your lane! Lagos Variations: deze expo in Bozar neemt je mee op een visuele trip naar Lagos via fotografie, video en soundscapes.

4 Open Spaces - Secret Places: 28 kunstenaars onderzoeken via de fotografie de relatie tussen mens en ruimte, het resultaat kan je bekijken in Bozar.

Summer of Photography, tot 4 september. Verschillende plekken in Brussel. www. summerofphotography.be.

4 Wonderlijks voor oren en ogen op de jaarlijkse hoogmis van de feeërieke muziek in het Warandepark. Duimen maar dat de geweldige sfeer de regenwolken weghoudt.

Feeërieën, 22 tot 26 augustus, Warandepark, 1000 Brussel. www.abconcerts.be.

Uitbollen

in Diest

Helaas, aan elke zomer komt een einde, maar voor je je overlevert aan de dagelijkse routine, kan je nog één keer stevig feesten. In Diest halen ze alle feestkanonnen van stal om de opening van de Demer te vieren met een reusachtig volksfeest. Ontdek hier jouw ideale manier van vieren.

A. Met water

Straattheater met een flinke geut water: van de watermannetjes en de frogs tot een ganzenfanfare en een cirquarium. Knotsgekke acts op elke straathoek vieren dat de rivier Demer weer helemaal back is in Diest.

B. Met bier

Bij een volksfeest hoort een fris pintje, de Objectieve Bier Academie van Diest maakt er serieus werk van en pakt uit met iets speciaals. "We hebben zes brouwerijen en bierfirma's gevonden die allemaal langs de Demer liggen. Je kan bijvoorbeeld proeven van een Toetëlèr met speculaaskruiden of een Loterbol blond. Hoewel het kleine producenten zijn, zijn we er toch in geslaagd om bij iedereen genoeg vaten vast te krijgen, zo krijg je echt iets unieks te proeven."

C. Met eendjes

Jieha, een echte eendjeskoers. Je kan nu al je eendje kopen voor 5 euro bij een van de winkels in Diest of online en je gele vriendje registreren. Op 4 september wordt er dan een ander eendje met jouw nummer te water gelaten en dan is het duimen geblazen dat jouw eendje als eerste over de meet zwemt. Er valt namelijk een splinternieuwe auto te winnen. Go, go, go!

Diest Demert, 4 september, overal in Diest.

www.diestdemert.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234