Zondag 31/05/2020

Racismebestrijding

"Registreer afkomst bij iedere controle"

Politieagenten houden, naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, identiteitscontroles aan de grens tussen België en Frankrijk.Beeld Illias teirlinck

De etnische afkomst van iedereen die in aanraking komt met de politie zou geregistreerd moeten worden. Dat stelt ex-binnenlandminister Guido De Padt (Open Vld) voor. Volgens hem kan zo'n registratie helpen bij het 'blootleggen van discriminatie door en racisme bij de politie'.

Het Comité P onderzoekt of Zouzou Ben Chikha, de acteur van Bevergem, correct is behandeld tijdens een fouille in Gent. Begin deze maand werd jihadexpert Montasser AlDe'emeh in Brussel tegengehouden. Ook de getuigenis van Paul Jacobs in deze krant (DM 19/12) is een aanleiding. "De politie vervreemdt steeds verder van de samenleving die ze wordt verondersteld te dienen." Zo luidt de zorgwekkende conclusie van de gewezen hoofdcommissaris, die jarenlang interculturele communicatie doceerde aan de politieschool van Brussel.

"Ik sluit niet uit dat er in de politiekorpsen een zeker latent racisme aanwezig is", zegt Guido De Padt, huidig burgemeester van Geraardsbergen. "Om na te gaan hoe groot het probleem echt is, zou het registreren van de etniciteit 'een hulpmiddel' kunnen zijn", meent De Padt.

VK als voorbeeld

Concreet stelt hij voor dat bij elke interventie of controle door de politiediensten de afkomst van de burger wordt genoteerd. De Padt verwijst naar het Verenigd Koninkrijk als goed praktijkvoorbeeld. Daar wordt de etniciteit geregistreerd bij identiteitscontroles. "Deze registratie wordt publiek gemaakt en draagt zo bij tot de verantwoording van de politie en kan desgevallend leiden tot bijsturing van de politiehouding ten opzichte van minderheden. Als blijkt dat mensen van vreemde origine of met een ander kleurtje proportioneel meer controles moeten ondergaan, dan valt zo'n anomalie op."

Volgens De Padt kiest de betrokkene zelf hoe hij of zij geregistreerd wil worden in het VK. "Het formulier laat de betrokkene een ruime waaier aan mogelijkheden, zodat de discussie over een vreemdeling van de tweede of derde generatie niet herleid hoeft te worden tot dat aspect. Concreet: iemand die hier geboren is, maar van wie de ouders een andere nationaliteit hebben, kan zich perfect als Vlaming laten registreren als dat gewenst wordt."

Guido De Padt.Beeld BELGA

Criminaliteit linken

De Padt is zich immers bewust van het feit dat zijn voorstel ook omgekeerd gelezen kan worden. En dat het kan gezien worden als een poging om criminaliteit te linken aan etniciteit.

Dit voorjaar nog wilde Barbara Pas van het Vlaams Belang een gelijkaardig voorstel uitwerken. Maar op haar vraag of een dergelijke gestructureerde registratie ook bij ons mogelijk is, antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat de etnische registratie niet gebruikt kan worden voor statistische of andere analysedoeleinden. "Deze beslissing is het gevolg geweest van een politieke keuze waarbij men van oordeel was dat het mogelijk maken van dergelijke selectie te discriminerend zou kunnen zijn voor de betrokken bevolkingsgroepen." Nu wil Jambon niet reageren op het voorstel van De Padt.

Het is niet voor het eerst dat De Padt met zijn voorstel op de proppen komt. Al in 2011 stelde hij dezelfde vraag aan toenmalig minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open Vld). Aanleiding was een onderzoek van het European Union Agency for Fundamental Rights. Uit dat onderzoek, dat plaatsvond in tien landen, waaronder België, bij 23.500 immigranten en leden van een etnische minderheid, bleek dat ze vaker door de politie gecontroleerd werden en om identiteitspapieren gevraagd.

De conclusie luidde dat dit wijst op discriminatie. "Daarom beveelt het Europese agentschap aan om de gegevens van etnische afkomst te registreren, ter bescherming van allochtonen."

Patronen ontdekken

Ook docente criminologie Sofie De Kimpe (VUB) gelooft dat er sprake is van etnische profilering bij de politie en beroept zich daarvoor op internationaal onderzoek. "Al mogen we natuurlijk niet iedere agent over dezelfde kam scheren", liet ze eerder optekenen.

Ook voor maatregelen verwees zij naar het buitenland. "In Schotland merkten ze dat het de laagste sociale klasse was die systematisch werd geviseerd. Dat konden ze doen dankzij de registratie van iedere identiteitscontrole. Als je bijhoudt wie wanneer en waarom wordt gecontroleerd, kun je zulke patronen ontdekken. Maar het heeft ook voordelen voor de politie: met zulke informatie kan ze veel doelgerichter werken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234